Facebook ikon Instagram ikon
4. desember, 2012 - Barn og fiske

Tørk og utstill et fiskehode

Hei En liten artig sak på bloggen i dag, nemlig det å lage et trofé av fisken du har fått. Dette er også en aktivitet som er godt egnet å ta med barna på. Jeg vet om flere skoleklasser og barnehager som har gjort et slikt prosjekt. Det hele er ganske enkelt. Skulle du få drømmefisken, og ikke har helt råd, eller lyst til å avstøpe, eller utstoppe hele fisken, kan du ta vare på hode og lage et spennende trofé du kan henge på veggen.  Du kan til og med henge det utendørs, ferdig behandlet tåler det nesten hva som helst. Jeg har til og med sett at fugler har bygget rede i et gjeddehode, god beskyttet mellom tennene.

denne laget jeg for ca 25 år siden, holder enda
 
det var første storgjedda jeg fikk rundt 9kg
Husk at du bør bruke en ganske stor fisk når du skal lage et tørket trofé. Selve kjøttet skrumper jo inn slik at det er selve kraniet som bestemmer hvor stort det blir til slutt. Fisk med store tenner gir alltid en tøff effekt fordi de kommer mer frem når kjøttet rundt krymper.
steinbiten blir ganske "brutal" med en tørking
   
litt forskjell på en levende fisk og....
 
et tørket steinbit hode
Slik er fremgangsmåten: Skjær av hode på fisken bak gjellene, ta gjerne med de fremste bukfinnene. Stikk en pinne i kjeften slik at den står på hvitt gap. Kjøp formalin på apoteket og bland det sammen med vann i en bøtte som dekker hele hodet på fisken. Formalinen konserverer og fjerner den verste lukten, men er svært giftig (følg rådene fra Apoteket hvor du kjøper det).  La hode ligge i 14 dager i denne blandingen. Heng så hode til tørk noen måneder, pass på at det ikke er på et fuktig sted. Om sommeren sørpå kan det henge ute, men vil anbefale et loft eller lignende med god lufting. Sett inn øyne du maler selv eller som kan kjøpes på nettet. Når hodet er skikkelig tørt kan du legge noen lag med blank klarlakk på det. Det er nok lettest å spraye på den for å komme til inni og utenpå. Heng det gjerne også opp på en trofé bakplate slik at det blir ekstra flott.
et mer for seg gjort hode
 
litt av en tanngard...
Ønsker du å bare ta vare på kraniet (hodeskallen) kan du feste en ståltråd gjennom hodet og henge det helt ned mot ei maurtue (om sommeren). I løpet av noen uker vil maurene ha renset fiskehodet for kjøtt og skinn slik at bare kraniet er igjen. Var oppmerksom på at noen av delene i kraniet kan løsne og falle i fra, så litt puslespill og lim må til for å få alle delene på plass. Asgeir (alle disse hodene kan du se hos Jakt & Friluft, Arendal)