Facebook ikon Instagram ikon
7. juni, 2017 - Ferskvannsfiske

Tradisjonell meite-tur

Hei, Det er sommer og suksessen med 10 flotte sutere i Longumvann forleden gav meg inspirasjon til å prøve meg i den gode gamle hotspotten (i Norge) for stor suter, nemlig Jovann ved Arendal. På 90 tallet var det nemlig dette vannet de moderne meiterene valfartet til for å sette personlige og Norske-rekorder på suter i. Det ble tatt mange mellom 2,5 og 3 kg, men også noen enestående individer på over 3kg. De senere årene har imidlertid et par vann i Telemark og sentrale Østlandet overtatt hegemoniet. Antageligvis fordi at det i den tiden ble flyttet suter bla fra Jovann, nettopp til disse destinasjonene østpå.  

ekstremt mye småsørv, er nok fin mat for stor gjedde og abbor
ekstremt mye småsørv, er nok fin mat for stor gjedde og abbor
  Uansett suteren i Longum var altså skikkelig på matjakt forleden, og uten noen form for forberedelser med foring eller moderne teknologier landet jeg mange flotte eksemplarer mellom 1.2 og 2kg. Det var faktisk så heftig at agnet tok slutt, og dermed også fisket den kvelden. Agnet var tradisjonell og helt vanlig stor meitemark. Mark er et fantastisk agn på suteren, spesielt nå når den går helt inne i sivet og beiter på larver som krabber rundt inni mellom der.  
mye abbor fra 140-200g og garantert noen større
mye abbor fra 140-200g og garantert noen større
 
kveldsmat i jungelen
kveldsmat i jungelen
 
droppet denne kulinariske retten, albino?
droppet denne kulinariske retten, albino?
  Jeg tok altså turen til Jovann for å se om det var aktivitet der også. Jeg hadde håp om å lande en suter som da sannsynligvis ville være langt over 2kg. Jeg hørte med folk i meite miljøet og ingen hadde informasjon om fiske der de siste 7-8 årene. Jeg hadde heller ikke vært der på nesten 15år så jeg hadde faktisk problemer med å finne en fin fiskeplass. Til slutt kjempet jeg meg frem til vannlinjen gjennom tett skog og fikk satt ut 3-4 stenger med glidesøkke og mark på bunnen. Jeg foret litt med mais og mark i det jeg begynte å fiske, men utover det ingen forberedelser.  
anti pers på gjedde
anti pers på gjedde
 
det var også mengder med ål, de er fredet og selvfølgelig satt tilbake igjen
det var også mengder med ål, de er fredet og selvfølgelig satt tilbake igjen
  Det tok ikke lang tid før det var napp. Det var helt tydelig det var mye abbor på stedet jeg hadde valgt som fiskeplass denne ettermiddagen. I tillegg tydet de små vaken i overflaten på at det var sørv i anmarsj. I løpet av den første timen beit det på 5-6 abborer og noen små sørv. I time nummer to begynte ålen å bite. Etter å ha fisket i 4 timer var det ingen tegn til suter, men en hel masse aktivitet av andre fisketyper. Det ble allikevel en flott tur. Jovann er svært frodig og tett vegetasjon gjør at også det svært livaktig rundt vannet. Mengder med fuglesang, gjedde som plasket og rådyr som lusket rundt i skogen bak meg. En fin kveld, og en flott fisketur.   https://www.youtube.com/watch?v=th0NGxKuAMk   Konklusjonen er allikevel at skal du lykkes med suter her. må du forberede deg og fore opp plassen først. Du bør også satse på boilis og større agn som ikke sørv, ål og abbor liker så godt. Det er tydeligvis mengder med fisk, men skal du fiske effektivt etter suter bør du altså forberede deg bedre enn hva jeg gjorde denne kvelden. Men hva gjør vel det? Fiske handler ikke alltid om hva som havner i hoven. Dette var en flott kveld i sumpene like ved Arendal, og kanskje noe av det mest eksotiske fisket vi har i Norge. Det blir garantert en ny tur til dette vannet i løpet av sommeren! Asgeir