Facebook ikon Instagram ikon
21. juli, 2015 - Barn og fiske

Tradisjonelt berggyltefiske

Hei, da er det virkelig tid for sol, sommer og skjærgård! Ønsker du og barna og ha noe skikkelig gøy og gjøre ved sjøen? Finn et svaberg hvor det er dypt utenfor, og fisk berggylte, jeg garanterer at alle får en fantastisk morsom opplevelse…. Her ser du hvordan jeg gjør det. (dette innlegget er delt tidligere)

en liten torsk bet først
Noe av det artigste jeg vet å ta med andre på er tradisjonelt Berggylte fiske med 6-7 meter lange toppknytt stenger. Utstyret koster nesten ingenting, under 200,- for stang, sene, krok. Agnet kan en plukke i fjæra (strandsnegl) eller så er kokte reker og gulp å foretrekke, gjerne kombiner alle tre så er du sikker på suksess. Har du med små barn kan det være lurt å gå ned på stanglengde til rundt 3-4 meter, slik at den blir lettere å håndtere.
enkelt utstyr og agn
Finn så en egnet holme eller skjær utaskjærs hvor det er ganske brådypt. Her samler store mengder med berggylter seg, tett inntil fjellet. Da trenger du ingen snelle for å kaste i det hele tatt. Det er alltid lurt å fore litt når du ankommer plassen. Har du rekeskall eller rester etter et krabbemåltid er det suverent å kaste ut ved land. Da vil det samles en masse fisk der hvor du fisker i løpet av noen få minutter.  
litt lang stang kanskje? men det napper godt...
Ha et snøre (rundt 0,40) ca. en stanglengde (6-7m), og en kraftig krok i størrelse 2-4 og slipp ned like utenfor skrenten. Det vil ikke ta lange tiden før du kjenner nappet i tuppen av den lange stangen. Da er det bare å løfte forsiktig. Du vil umiddelbart kjenne at berggylta er en usedvanlig kraftig fisk. Stangen vil stå som et ”sykkelhjul” til den må gi seg. Veldig gøy!!!
en flott berggylte, på land
Det kan være fint hvis det er en naturlig dam i fjellet med saltvann, da kan vi studere dem litt før vi slipper dem ut igjen. Ellers er berggylta kjent for sin gode kraftige smak som egner seg veldig godt til å koke kraft på til fiskesupper. Det er ganske mye bein i fisken så de riktig fine stekefilene er vanskelige å få til, men prøv du vil ikke angre.
fantastisk flott fisk, i varierende farger
Mange foretrekker også berggylta som teine agn, og fisker for å salte ned til høsten. Uansett, et morsomt fiske for store og små, og sommeren er høysesong!!!
fornøyd fisker, med en stooor fisk
Ps! Vær også obs på en lang rekke andre arter som kan dukke opp…. Rødnebb, blåstål, sei, lyr, torsk, og sjøørret er bare noen av de artene jeg har lurt på dette fiske. Asgeir