Facebook ikon Instagram ikon
23. oktober, 2012 - Båt og havfiske

Tunfisk ”kolosser” temmet av Nordmenn

Hei, hei.. Kanskje har du fått med deg Wicked Tuna på National Geographic Channel? Der kjører yrkesfiskere inn store Blåfinnet Tunfisk (makrellstørje) opp mot et halvt tonn på stang! 5 nordmenn dro i høst til North Lake på østkysten av Canada for å oppleve dette fiske etter havets jumbojetter.

Foto: Thor Olav Moen
Morten Ruud som er den mest erfarne havfiskeren i gjengen vil i tillegg prøve å kjøre disse store tunfiskene stående med ”stand up” belte og sele. Dette er selvfølgelig en enda tøffere utfordring en når stanga står ”fast” på rekke eller i stol. Morten Ruud forteller at det å fighte dem ”stand up” gir mer følelse, og at du kan legge enda mer press på dem en når det kjempes fra stol.
Foto: Per Einar Olsen
Ute på feltet begynner de å fore opp fisken fra dypet. De kaster ut biter og hel sild i håp om at fisken lokkes opp under båten. Etter en stund begynner det å gi resultater, først i form av visninger på ekkoloddet, og så ser de plutselig flere enorme skygger rett under båten. Fiskene er i spisehumør, det er bare å sette en levende makrell fast på kroken og prøve lykken!
Foto: Per Einar Olsen
Det tar bare sekunder før makrell agnet er slukt, og den store snella begynner å skrike. Morten er på pletten og hekter på plass stang og snelle på belte og sele, fighten er i gang! Bremsen kobles på og fisken drar i gang utras etter utras før den begynner å roe seg noe. Fisken fikk aldri for mye snøre ut, men begynner å sirkle rundt båten. Det er nå kampen begynner. Det går hele to timer før tunfisken begynner å vise side, men det er enda krefter igjen i en blå og sølvskimrende kjempe tunfisken på tre og en halv meter. Tunfisken gir ikke Morten noen pause og musklene verker, men aldri i livet om han vil gi seg mot sin livs fisk. Noen minutter senere slippes en Bluefin Tuna på estimerte 370-410kg tilbake i sitt rette element, Morten har lykkes og er sliten men glad, veeeeldig glad!
Foto: Thor Olav Moen
De neste dagene klarer guttene å lande hele 8 Bluefin Tuna på mellom 200 og 400kg, en fantastisk prestasjon det står respekt av. Alle ble satt tilbake. Sirkelkroken som blir brukt gjør at kroken fester seg langt ute i munnen slik at den er lett å løsne uten å dra fisken om bord i båten. Omsider må imidlertid de fem nordmenn setter seg slitende og lemstre på flyet hjem igjen,  men med flere ”gigantiske” opplevelser rikere.
Foto: Thor Olav Moen
Dere kan lese en fire siders reportasje fra turen i bladet Vi-menn Nr. 42. Asgeir