Facebook ikon Instagram ikon
2. mai, 2016 - Artsfiske

Tunge fangst

Fisken tunge eller sjøtunge er noe helt for seg selv, og er en fisk som ganske sjelden fanges på stang i Norge. Det nye moderne nattfiske har imidlertid gitt oss en ny og bedre mulighet til å fange disse helt spesielle flyndrefiskene. Nå er vi dessuten midt inne i den beste tiden på året for dette spennende tunge fiske. Tungene kommer nemlig inn på grunt vann for å gyte på denne årstiden etter en lang og kald vinter, og de bruker som mange av de andre flatfiskene nettene til å krype helt opp i strandlinjen der du kan se dem med det blotte øye.  

Jeg setter alltid ekstra pris når tungene dukker opp
Jeg setter alltid ekstra pris når tungene dukker opp
  Dermed blir de altså lettere tilgjengelige for oss sportsfiskere som er villig til å droppe nattesøvnen for å jakte spennende arter. Vi bruker hodelykter og vannkikkebrett og vader fra strand til strand i søken på denne eller andre arter. Er det blank overflate og blikk stille, kan du også bruke båt og ta for deg bukt etter bukt å speide ned i vannet. Er vannet helt stille får du nemlig lett oversikten uten noe annet hjelpemiddel enn en sterk hodelykt. Husk imidlertid å ikke lyse for mye direkte på fisken, da kan den etter en stund føle det såpass irriterende at den svømmer ut og ned på dypt vann.  
Denne tok en sandmark på en 8 krok, ellers helt enkelt utstyr
Denne tok en sandmark på en 8 krok, ellers helt enkelt utstyr
  Vanligvis er tungene særdeles sære i kosten, og det er nesten bare ekte/naturlig børstemark og sandmark som duger. Derfor bør du starte fisketuren med å fange slike agn. Hvordan du fanger sandmark kan du se i et innlegg tidligere på bloggen hvis du klikker her. Børstemarken er nok lettest å finne hvis du går ut på lavvann og snur på klaser av skjell og tang, der ligger de gjerne gjemt. Jeg har også fått de på Gulp marker, så ta med det hvis du ikke får tak i de ekte varene.  
Som du ser var den riktig så rognstinn
Som du ser var den riktig så rognstinn
  Tungene er nok lettest å finne der hvor det er litt variert bunn og gjerne der det er overgang fra sand til mudder. De liker godt at det er innslag av stein og tang og ligger ofte delvis skjult eller i nærheten av det. Andre ganger kan de ligge lett synlige, så det er bare å kikke nøye over område etter området, til slutt finner du nok en som du kan prøver deg på.  
Et ganske spesielt utseende på denne fisken
Et ganske spesielt utseende på denne fisken
  Natt til søndag tok jeg meg en kjapp tur ut kl. 23 og søkte av noen bukter utenfor Lillesand. En del nedbør i dagene før gjorde at vannet hadde blitt noe farget og sikten dermed dårlig i det indre bassenget. Derfor tok jeg turen lengre ut i fjorden, og det var der jeg fant tungen. Den lå på om lag en meters vann og tok sandmarken jeg presenterte den umiddelbart.  
Og en ganske rar munn
Og en ganske rar munn
  Tungen hadde en fin størrelse og var stinn av rogn, derfor lot jeg den svømme tilbake der den kom i fra for at den skal få lov til å bringe bestanden videre. Hadde den ikke vært full av rogn hadde jeg nok tatt den med hjem. Tunge er nemlig den aller ypperste matfisken som finnes i havet. De faste hvite filene har nemlig en markant smak av kreps, og det liker vi jo.   Her kan du se hvordan vi fisker med vannkikkebrett:   https://youtu.be/tIkmkSlNf5I   Her litt info fra Wikipedia om fisken tunge: Tunge (vitenskapelig navn Solea solea) er en flyndrefisk i gruppen tunger. Den kan bli opptil 20 år gammel, 70 cm lang, og veie 4 kg. Tungen, som regnes som en av våre mest velsmakende flyndrefisker, er bl.a. utbredt langs kysten av Atlanterhavet, fra Senegal opp til Trondheimsfjorden i nord. I tillegg finnes den i mesteparten av Middelhavet, samt langs kysten av Sør-Afrika. Om vinteren trekker den seg tilbake til det noe varmere vannet i sør iNordsjøen. De små øynene sitter tett sammen på fiskens høyre side. Dette gir fisken muligheten til å ligge halvveis begravet i sanden mens den venter på at et potensielt bytte skal komme forbi. I likhet med andre flyndrer, fødes tungen med vanlig fiskeform. De unge fiskene gjennomgår tidlig en metamorfose hvor det ene øyet flytter seg. Dette skjer når fisken er ca. en centimeter stor.   IMG_1576   Asgeir