Facebook ikon Instagram ikon
14. juni, 2014 - Saltvannsfiske fra land

Tusenkastfisken, tykkleppet multe.

Hei, en må jo ha noen prosjekt gående, og jakten på tykkleppet multe er et av dem. Den krok sky og sære fisken som også ofte kalles «tusenkastfisken» besøker kun våre områder helt sør i landet (Oslo til Rogaland) når vi har spesielt varme sommer. De trives best i vann rundt 20 grader eller mer, og oppsøker gjerne brakkvannsområder hvor det kommer varmt og næringsrikt vann ned i sjøen. Her beiter den på alger, plankton, og andre små ting rundt bryggeanlegg, på grunner, eller nær overflaten. Du ser dem nesten alltid i stimer som bryter overflaten og danne en plog i det de suger i seg maten.  

slik ser du ofte plogene etter multen
  Jeg har kun tidligere fanget en slik tykkleppet multe i Norge, men jeg har tatt mange helt syd i Europa. Her forekommer de i store mengder, og du kan nærmest hånd mate dem med brød. Det virker nesten som det er en helt annen fisk der nede som ikke er sky i det hele tatt. Det handler nok mest om at de er blitt vant til å bli matet og er blitt vant med folk. Dessuten finnes det jo som sagt store mengder i store stimer på visse områder.  
så er det bare å "rigge seg til"
  Det og tilvende disse multene til å spise noe større du også kan ha på kroken, er nok selve nøkkelen til å lykkes med det fisket her i Norge. Dette kan imidlertid være vanskelig hvis de ikke opptrer i store mengder og det er kamp om føden. Her er det ofte omvendt, lite multer og overflod av mat, men det går altså an å få dem til å bite. Danskene har mer multe enn oss og lurer dem også på fluestang, og små kunstige gulp agn. Det fanges allikevel aller mest på brød (eller bolle) som flyter, eller presenteres like under overflaten. Er det veldig grunt kan du også legge kroken med brød på bunnen.  
å vente (tusen kast)
  Min taktikk for å få multen på den «nye artslisten» er å fôre dem såpass mye at de begynner å ta til seg brød, men først må jeg altså finne en plass hvor det er mange av dem. Jeg har så vidt begynt å spotte et par små stimer på et sted på Tromøy hvor jeg har sett og fanget dem tidligere. Jeg tar gjerne i mot tips om andre steder hvis du ser dem i «hopetall» der! Problemet med å mate fisken med brød kan fort være at du også lokker våre flygende venner av måker og svaner. Derfor kan det være et tips og farge brødet grønt med konditorfarge, eller klemme det sammen så det synker. Tradisjonelt grunnfôr som lages snøballstore fungerer også med brødklumper i.  
et vanlig "oppsett" med brød
  I tillegg til at de er kresne matveien kan de også være svært vanskelige å kroke, en liten og «vanskelig» munn gjør at kroken ofte ikke sitter. Jeg velger derfor ofte en svært liten treble krok som også holder bedre på brødet. De fleste fiskene som er fanget på stang er ganske små, men jeg har sett noen skikkelige «kubber» på rundt 4-5 kg her tidligere. De er også sterke og strømlinjeformede slik at den tynne fortommen du må ha (18-25 fluorcarbon), ofte kan slite når du fisker på vanskelige områder med mye vegetasjon.  
slik ser den tykkleppede multen ut.. foto: trawleren.blogspot.com og Tommy Egra
  Jeg kommer tilbake med mer informasjon på forsøkene jeg har etter fisken, i mens kan du kose deg med et par filmsnutter her:   http://youtu.be/DKGMHaCnEoc   http://youtu.be/qIhgKZj6tNI   Asgeir