Facebook ikon Instagram ikon
1. august, 2012 - Saltvannsfiske fra land

Tykkleppet Multe

Hei Tenkte jeg skulle skrive noen ord om Tykkleppet Multe, en usedvanlig vanskelig og utfordrende fisk å få på stang. Du har kanskje sett dem i store stimer langs bryggene syd i Europa når du har vært på ferie. Jeg har fanget dem både i Barcelona og ute på Kanariøyene flere ganger. Her er Multen nesten som husdyr å regne da turistene mater dem med brød og fisken slurper i seg store mengder i løpet av en dag. Her ser de ikke sky ut i det hele tatt.

Tommy Egra med en Tykkleppet Multe
  I Norge kommer de på besøk i de varmeste månedene, og de er å treffe fra Oslofjorden til Bergen, kanskje sporadisk lengre nord også. Juni, juli, august og september er den beste tiden.  Let opp lune viker gjerne med brakkvann. Her beiter de alger fra moloer, brygger og flytende vegetasjon. Det er nettopp kosten som gjør den så vanskelig å fange. Alger og planter er ikke det letteste å ha på kroken! Derfor er det vanligvis lettest å fore opp fisken på brød slik at den blir vant med å spise det, for deretter å agne med brød på kroken. Ganske genialt, men det kreves skikkelig tålmodighet. Kanskje trenger du og fore flere dager før de blir vant til å spise brød. Som du vet er det mange av våre ”flygende” venner (måker, ender og svaner) som også elsker dette brødet. De er vanligvis langt raskere enn Multene og vanskelig å skremme bort. Husker godt min første Multe tur med ”fiske legenden” Bjørn Nyhus på Tromøy, vi fikk en svane og to måker, ikke særlig bra! Vi lærte imidlertid etter hvert. Det å farge brødet grønt med konditorfarge og fiske nær og under bryggene gav fisk til slutt. Tynn fluorocarbonline (0,2) eller tynnere og små kroker (6-8) må til. Brød av typen loff klemmes på kroken slik at det sitter en stund. Kast ut og fòr med flere brød biter mens du fisker, slik at du holder fisken i spise modus, det er viktig! Små grønne fluer (nymfer) er også mulig å bruke hvis du ser fisken. På denne måten kan du fluefange fisk med å plassere dem rett forrand fisken. Husk bare at de som oftest er svært sky og vanskelige å kaste på. Og husk Tykkleppet Multe er dessuten veldig sterk, og er en fortreffelig matfisk! Her ser du et par lenker til dansk Multe fiske, i Danmark er det en ettertraktet sportsfisk så her har vi mye og lære: http://www.youtube.com/watch?v=qIhgKZj6tNI&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=Bfg_pVgouBs Norgesrekorden er på 4,82kg og 72,5cm fanget av Remy Ekornseter i Bamble (2009)
norgesrekord fisken!
Her er et artig klipp om Multe fra Tønsberg Blad denne sommeren. http://tb.no/nyheter/finn-fram-fiskestangen-1.7395239 Nå er Multefisken moden! Asgeir