Facebook ikon Instagram ikon
20. desember, 2012 - Båt og havfiske

UT OG STANGFISKE JULETORSK (del 1)

Hei, tenkte å lage noen innlegg om juletorskfiske, dette er en tradisjonell aktivitet på sørlandet men det skulle være en flott sak å få til for alle langs kysten. Om du ikke ønsker å spise torsk på selve juleaften, kan jo torsk være en flott rett i mellomdagene når ”fett faktoren” har nådd toppen. Uansett fiske er jo gøy året rund så da er det bare å ta seg en tur…..

flott torsk trekker helt inn på grunnt vann nå
Du kan selv fiske din egen julemiddag, enten du har båten ute eller på land. I førjulstiden og i romjula går torsken helt inn på grunnene for å finne sin julemat; småkrabber og småsild. Da kan du lure selveste «Juletorsken» innaskjærs i smult farvann. Lillejulaften er den ultimate dagen for juletorsk-fiske. Dersom du ønsker å benytte deg av den muligheten vi tross alt har her hvor vi bor til å dra ut selv og hente frisk og fersk Juletorsk er den ideelle dagen lillejulaften. Da er nemlig sjansen for å få feit og fin torsk som beiter seg helt inn på grunnene når temperatur og forhold er riktige. En bonus er det at den ferske fisken får ligge en natt i kjøleskapet, for da blir den ikke så løs i fisken som helt blodfersk fisk kan være i kokevannet. Altså: perfekt til julemiddagen! Det er det beste rådet jeg kan gi. Her i Lillesand og andre steder langs sørlandskysten er det kanskje like vanlig at de gode gamle sjøulkene setter garn eller ei ruse eller to og sikrer juletorsken på det viset. Men dersom man ønsker litt sport av det og å fiske litegranne nå når året er på det mørkeste så bør man gripe muligheten.
isfiske er jo selvfølgelig bra hvis det er solid is
Men å få fisken om bord gis det jo selvsagt ingen garanti for da. Jeg har imidlertid et par tips til vanlige hobbyfiskere om hvordan sjansene kan bedres. Det som er gøy med juletorsk-fisket er at fisken i vanntemperatur rundt 5 grader kommer inn, og går rett og slett langt opp på grunnene for å meske seg i småkrabber, sild og annet. Denne perioden varierer, men pleier å slå til nettopp nå like før jul, og dette er selvsagt kjent fra gammelt av. Det var da far gikk ut og fisket torsk til jul. Og som er det naturlige opphavet til at vi i denne landsdelen spiser nettopp torsk i jula. Det som er ekstra gøy er at torsken nå går så langt inn at man faktisk kan stå på land og stangfiske etter Juletorsken. Dermed er det mulig også for de mange som har tatt opp båten før jul å fiske Juletorsken selv.
dorge med wobbler er en særdeles effektiv metode også i desember
Det er et merkbart skille når Juletorsken kommer inn. For i perioden før er det som regel nokså «svart hav» her nede på Sørlandet. Det er svært lite fisk å få. Men når først torsken er der, så er det mye fin fisk som altså kan tas innaskjærs, og gjerne helt inne i grunnene, omtrent som sjøørreten på våren. På sitt beste kan man faktisk stå og se finnene på fiskene som tumler inne på grunnene. Da er det ekstra gøy å kaste lette sluker og se hvordan den litt dorske torsken følger sluken lenge før den endelig biter på..   Slik fisker du torsk Flue eller liten sluk på grunna Med unntak av gytende fisk så er fisk som kommer inn på grunnere vann på vinterstid sulten fisk, på jakt etter noe å spise. Det er dermed lettere å fiske dem. Man trenger iallefall ikke å gå så langt ut som i den varmere årstiden, men kan godt fiske innaskjærs. Slik torsk finner man over hele sør-Norge. Det er klart at en sulten og litt mindre dorsk torsk som kommer fra dypet og inn på grunnene, før gytinga og mens det er kaldt, er av ypperlig kvalitet; både som mat og som sportsfisk. Torsk på matsøk inne på grunna kan fiskes med for eksempel flue eller små sluker. Mest moro har man da om man da kaster med lette stenger og relativt lett utstyr. En kan for eksempel hente fram sjø-ørret-stengene fra i vår. En kan i grunnen fiske slik torsk både fra land eller fra båt (nært land).  
ingenting i veien for å bruke fluestanga
Pilk i nord og agn i sør Vanligvis er det mest effektive torskefisket i nord med pilk og i sør med agn. Dét er en hovedregel (pilk i nord og agn i sør). Men selvsagt er det ikke dumt å «helgardere», og kombinere pilk med oppheng hvor agn kan festes på oppheng-krokene. Torsken er en bunnfisk (derav torskeskjegget, som brukes som en slags blinde-stav langs bunnen) og mange får mindre fisk ved å fiske for langt opp fra bunnen.  
en skikkelig "rød" taretorsk smaker fantastisk
Fisk nærmere bunnen Et hovedråd må være å fiske nærmere bunnen, og glemme det gamle rådet fra barndommen om å dra to favner opp fra bunnen. Mange båter er i dag utstyrt med ekkolodd som viser dybde og bunnforhold, og en kan også få kjøpt sneller med telleverk (som viser hvor mange meter snøre som til enhver tid er ute), og dette er fine hjelpemiddel. Men stort sett er det lett å kjenne bunnen hele tiden og så bare sveive inn litt. Det er slettes ingen bakdel å rett og slett «slå» pilken eller blyloddet i bunnen heller; da dette lager litt lyd som kan lokke nysgjerrig fisk til. Det er større sjanser for å sette seg fast med denne metoden, men det er også større sjanser for å få fisk. Man kan eventuelt bytte ut trebblekroken på pilken med en stor enkeltkrok. Det kroker fisken like godt, men setter seg ikke like godt fast i bunnen. I tillegg kan en også feste agn på enkeltkroken.  
disse finnes også her ute nå....
Del 2 følger i morgen….. Asgeir (foto: Barry O Clarke, Remi Eilertsen, Asgeir Alvestad)