Facebook ikon Instagram ikon
30. november, 2012 - Produktomtale og tester

Valg av kroktype

Hei, hei… Uansett hvilken kroktype eller variant du bruker, gjelder det å bli fortrolig og merke seg hvordan de forskjellige modellene oppfører seg under praktisk fiske med din teknikk. Det er ikke uvanlig at flere dyktige sportsfiskere har helt forskjellige erfaringer med samme kroktype. Sannsynligvis kommer dette av at de fisker noe forskjellig, og at de ulike egenskapene blir forskjellig verdsatt av hver enkelt fisker. Som en tommelfingerregel kan vi til slutt si at du skal velge krok ut fra agn og lokkemiddel. Det vil si at den skal stå i stil og ikke overdominere. Husk at det ikke er kroken i seg selv som lokker fisken, den skal bare være redskapet som gjør at den ikke slipper unna når den først biter. Derfor: Et lite agn eller et lite lokkemiddel på en liten krok og motsatt. Sørg likevel for at kroken har styrke nok til å lande den fisken du er ute etter.

kroken er siste og kanskje det viktigste leddet for å holde på fisken
  1 O`Shaughnessy-krok (Mustad 34007) Dette er en rettskaftet krok og er en av verdens mest brukte allroundkroker til sportsfiske i saltvann. Denne typen krok har ofte en relativt lang kroklegg og ingen vridning til noen av sidene. Krokspissen peker parallelt tilbake i forhold til leggen. O`Shaughnessy-kroken er altså den klassiske kroken som du kan stole på, og som har gjort jobben for både yrkes- og sportsfiskere i mange generasjoner.  
O`Shaughnessy-kroken (Mustad 34007) er en klassisk krok og en av verdens mest brukte allround-kroker til sportsfiske i saltvann.
2 Beak-krok (Mustad 92553) For mange sportsfiskere er dette førstevalgkroken. Dette er i første rekke en agnkrok som har kort legg, men med et bredt krokgap. Kroken er også vridd 20 grader. Dette sammen med at spissen er svakt innoverbøyd (beak = ørnenebb), gjør at kroken er vanskelig å spytte ut for fisken. Beak-krokene har også vanligvis et oppoverbøyd krokøye. Dette er en fordel hvis du bruker en knute som er slått rundt krokleggen. Det gjør at du alltid vil få en perfekt presentasjon.  
Beak-kroken (Mustad 92553) brukes i første rekke som agnkrok og er for mange sportsfiskere et førstevalg.
3 Sirkelkrok (Mustad 39960) Sirkelkroken (Circlehook)er det vi kan si er en passivt fiskende krok. Det vil si at fiskeren ikke skal gi tilslag, men at fisken skal kroke seg selv. Sirkelkroken ble først brukt av linefiskere, som hadde funnet ut at disse krokene holdt bedre på fisken enn vanlige kroker. Dessuten fester de seg nærmest automatisk på innsiden av fiskens lepper og lager derfor minimal skade på fisken. For sportsfiskere vil sirkelkrok være til ekstra god nytte når kontakten med fisken er dårlig, for eksempel på dypt vann og på lange slep.
Sirkelkroken (Mustad 39960) er en «passivt» fiskene krok, det vil si at fiskeren ikke skal gi tilslag men at fisken skal kroke seg selv.
Husk også og ta hensyn til krokens styrke og størrelse i forhold til agn og fisk du er ute etter. Som regel er det bedre å bruke en for liten krok enn en som er for stor.  
kroken skal holde på agn og fisk, her en beak krok... min favoritt type
    Asgeir (i samarbeid med Dr. Hook)