Facebook ikon Instagram ikon
28. mai, 2015 - Aktiviteter / Happenings

Vannkikkebrett NYHET!

Hei I dag har jeg virkelig et par spennende nyheter å presentere for de mest aktive og utforskende sportsfiskerne. De fiskerne som ønsker å flytte nye grenser, og de som ønsker å finne nye og mer utfordrende og visuelle metoder som kan gjøre sportsfiske enda mer spennende enn det allerede er. Jeg snakker da om de fiskerne som gjerne tar i bruk natten, og de som vil se hva som gjør at fisken sluker agnet ditt. De som på nært hold vil observere de intense sekundene når fisken finner, ser og hugger, og du må ta et lynkjapt tilslag for å få fisken til å sitte. Jeg snakker om et forbedret verktøy som er enda mer tilpasset den nye og voksende fisketrenden med vindusfiske, hvor du jakter specimen (ekstra store eksemplarer) og til artsfiske. Frem til nå har vindu (eller tungevindu) vært for de helt spesielt interesserte, men nå er det tatt noen grep som gjør at alle har muligheten til å oppleve dette helt spennende fiske. Den nye og forbedrede utgaven er klart!  

vinduet virker som en vannkikkert, det fjerner bølger og du ser inn i et "akvarium"
DET HELE STARTET FOR ET PAR ÅR SIDEN Selve «vinduet» eller «tungevinduet» ble først oppfunnet av Karl Johan Sæth som ble plaget av at de små krusningene av bølger ødela for sikten gjennom overflaten og ned til bunnen hvor fiskene befant seg når han vadet rundt på let etter flyndrer. Blindfiske gjør vi hele året i Norge, men skal du fiske ordentlig målrettet er det en særdeles stor fordel å se i gjennom overflaten og under vann. Vinduet  Karl Johan la på overflaten  løste saken. Overflaten på vannet ble blank og han ser i gjennom glasset som om det var i gjennom en vannkikkert. Dermed kunne han fortsette å jakte uansett vær på de flotte fiskene han var ute etter. Resultatet blir omtrent som om enn fluefisker bruker polaroid solbriller for å fjerne refleksen fra overflaten. Du ser lettere igjennom og dermed ser fisken og standplassene under vann bedre. Fordelen med vinduet er altså at det alltid blir en speilblank overflate og dermed alltid forhold til å se ned der du legger det. Vinduet kan like godt brukes på dag som på nattestid. Om natten må en selvfølgelig i tillegg ha en lyskilde (gjerne hodelykt) for å kunne se. Og som mange allerede har oppdaget er veldig mange av de mest spennende fisker nattaktive. Havet, og spesielt de grunne områdene våkner virkelig til liv når solen går ned, og en helt ny fisk bar verden åpner seg for dem med vindu.  
det hele begynte med jakten etter flyndrefisken tunge, den nesten helt umulige fisken som nå nesten ble dagligdags pga vinduet
  FORBEDRINGER OG NOE HELT NYTT Jeg har det siste året prøvd å tenke ut hvordan enn kan gjøre dette nye og spennende fiskeverktøyet enda bedre, og ikke minst enda mer tilgjengelig for allmennheten.  Jeg har fått god hjelp av «handyman» Frank Abildsnes som også har en egen bedrift (Sør-Tre) som kan produsere et slikt verktøy i Norge. Sammen har vi laget en ny type vindu som forhåpentligvis gjør at enda flere oppdager denne spennende og effektive fiskemetoden. Vi har prøvd å videreutvikle Karl Johans gode ide videre og forhåpentligvis bidrar det til at dette fisket blir enda mer populært.  For første gang kan vi nå se et par serieproduserte utgaver som de fleste skal ha råd til å kjøpe. Ikke bare vil en slik gjennomført produksjon gi en overkommelig pris, selve vinduet er også vesentlig forbedret i forhold til det de aller fleste hjemmesnekrede modellene som i dag brukes over det ganske land er. For at flere skal forstå bruken, og for at bruksområdet skal kunne utvides i fremtiden har vi også laget et nytt navn. Vi har kalt det «vannkikkebrett».  
vannkikkebrettet
  VANNKIKKEBRETT STANDARD TYPE (50 x 70 cm) Det nye vannkikkebrettet er laget av aluminium som er lakkert sort matt. Det gjør det lettere en massivt tre og fargen gir minimal gjenskinn fra hodelykt eller sollys. Aluminiumet er brettet øverst slik at det er lett å bære i den kanten. I tillegg er det stangholdere ferdig i brettet av samme lette materiale. Selve vinduet er av herdet glass som tåler det meste, du kan nærmest slå på det med stor kraft med hammer uten at det tar skade. Glasset er lett og langt klarere og mer gjennomsiktig en et pleksiglass som vanligvis er brukt i tungevindu frem til nå. Det herdede glasset tåler også langt mer når det kommer til riper og slitasje og holder sikten godt etter lang tids bruk (slike vinduer er bla annet brukt i biler). Det er også rimelig og lett å skifte ut på vannkikkebrettet siden det ligger inne i aluminiums rammen. Vinduet er fuget med Tech Clear og Silikon det har en diameter på 50 x 70 cm. Alt er selvfølgelig rustfritt og hele vannkikkebrettet veier bare 6 kg. Vannkikkebrettet er produsert i Norge og koster kr 1499,- og er på lager hos Sør-Tre i Søgne (nær Kristiansand) + ev frakt hvis det må sendes.  
det nye vannkikkebrettet
 
lettere, raskere og med langt bedre sikt
 
her er jeg ferdig rigget for en av de mange testturene med det nye vannkikkebrettet
 
panserulke er bare en av de utrolig mange artene jeg har fanget vadende med vindu
  Her ser du et par klipp hvor jeg fisker vadene med vannkikkebrett:   http://youtu.be/KrSyglGUbBQ   http://youtu.be/NaNv1-q39IA VANNKIKKEBRETT EKSTRA STORT OG FOR BÅT (70 x 80 cm) Vannkikkebrett (tungevindu) brukes vanligvis under vading om natten med hodelykt som lyskilde. Jeg har selv kanskje hatt enda bedre uttelling med kikkfiske i fra båt. Med et flytende fartøy er du mye mer mobil og kan fiske av plass etter plass også på steder du ikke kommer til i fra land. Problemet har i den forbindelse alltid vært været. Det er nemelig ikke alt for mange dager i året hvor det er helt havblikk og sikten er god nok til å se gjennom overflaten med eller uten lys. Nå har Frank og jeg løst det problemet med et vannkikkebrett du kan montere direkte til båten eller fartøyet ditt. Med et slikt vannkikkebrett for båt vil du ikke lengre være avhengig av havblikk for å kikkfiske i fra båt.  
Frank i ferd med å montere feste til stort vannkikkebrett på min lille fiskebåt
  Den aller største nyutviklingen kommer derfor kanskje for dere som har flytende farkoster som for eksempel en båt, kano, kajakk, belly/pontongbåter eller lignende, og som ønsker å kikkfiske i fra den. Nå kan du feste det nye store vannkikkebrettet for båt til farkosten og bruke det som vannkikkert og få en fantastisk sikt gjennom overflaten. Det store vannkikkebrettet er laget av samme materialer som det standard vannkikkebrettet men har større dimensjon (70 x 80 cm). Det har også høyere kanter slik at det tåler mer sjø og sprut. Det har ikke stangholdere (fordi stengene har du i farkosten) men er forsynt med to fester og to stag, som du kobler til farkosten du fisker i fra. Du må nok beregne noe kreativitet for å tilpasse festeanordningen siden det ikke er noe fast mal å forholde seg til, eller hvor du vil koble vannkikkebrettet til farkosten din. Vannkikkebrettet vil ligge å flyte når det er festet til stagene som følger med, og det er raskt å ta det av og inn i båten når du vil forflytte deg raskt. Det ekstra store vannkikkebrettet som egner seg spesielt godt for båt veier ca 8 kg og koster 1999,- det kan på beregnes litt leveringstid på denne typen.  
slik blir det nye store vannkikkebrettet senenes ut festet til båt
 
brettet kan også brukes på dagtid selvfølgelig
 
vannkikkebrettet fjerner effektivt bølgene og du ser ned i et "akvarium" (foto:T. Egra)
 
ekstra effektivt når mørket faller på, da våkner havet til liv og fiskene trekker grunt (foto: T. Egra)
 
en piggvar fra sist test tur med det store vannkikkebrettet for båt (Foto: T. Egra)
 
eller hva med en rekordstor slettvar? det er om natten det skjer
  Her ser du et par filmklipp av fisk som er fanget med vannkikkebrett i fra båt:   http://youtu.be/Hy3G4JsfGl8   http://youtu.be/N-tgHYIhr0c   Begge typer vannkikkebrett kan lett påmonteres ekstrautstyr av ulike slag, her er det bare fantasien som setter begrensninger. Jeg vil også anmode om å bruke disse nye vannkikkebrettene til annet enn bare sportsfiske. Når du titter ned i gjennom et slikt vannkikkebrett åpner en helt ny verden seg, og du ser igjennom det som inn i et akvarium. Det frodige, levende og mangfoldige livet som kan sees under vann gir en helt ny opplevelse for store og små som har interesse for naturen.  Hva med for eksempel å ta det med på stranden på dagtid å vise barna hva som virkelig finnes under vann av små dyr, planter, reker og fisker…. For ordens skyld: Jeg har ingen økonomisk vinning av produktet eller utviklingen, og Karl Johan Sæth som opprinnelig fant opp brettet for vading er informert, og er svært positiv til utviklingen.  
brettene produseres i Norge
  For bestilling og mer info ta kontakt med Sør-Tre på Søgne, her er link direkte til produktene i nettbutikken deres: http://nettbutikk.sor-tre.no/?vis=produkter&kat=52&sk1=118   Asgeir (foto Tommy Egra og Asgeir Alvestad)