Facebook ikon Instagram ikon
15. mars, 2015 - Båt og havfiske

Våren høytid for steinbit

Hei, nå er det på tide å gjøre seg klar til vårens steinbitfiske…. Når vanntemperaturen langs kysten begynner å krype oppover etter en kald vinter begynner også mange av fiskeartene å våkne til liv. Da gjelder det å finne frem fiskestanga å lade med de riktige utstyret for å lure disse artene om bord eller på land, og kanskje etter hvert også i steikepanna. Det er ikke veldig mange fiskere som er flinke til ”blinke” ut den enkelte fiskearten for deretter å gå ut å fange dem omtrent som du ville valgt i fiskedisken på meny, men dette er fullt mulig bare du kan triksene..

et fryktinngytene gap
STEINBIT Steinbit er beryktet for sitt utseende, med bred kjeft og grusom tanngard, små øyne og kraftig skinn. Mens man i tidligere tider kastet fisken over bord og kalte den ufisk, har denne ufikse fisken de siste par tiårene blitt mer og mer oppskattet, først og fremst fordi man har fått øynene (og smaksløkene) opp for at det er en velsmakende og ypperlig matfisk. Steinbitens skinn har også blitt brukt til både slips og tøfler. Sportsfiskere kan fiske målrettet etter steinbiten, som ikke lenger bare er stygg, men kanskje heller «styggvakker»?     Slik fisker du steinbit Steinbiten er ikke spesielt rask og beveger seg rolig bortover med slingrende bevegelser, men har til gjengjeld svært godt syn og god hørsel og luktesans. Siden byttedyrene stort sett også er trege, fungerer dette bra. Det er viktig å tilpasse fiskemetoden til dette levemønsteret for å lykkes som steinbitfisker. Bruk agn på pilken Steinbiten kan godt ta direkte på en pilk som dunkes mot bunnen, og i noen tilfeller bite på opphengerne som henger over. Det er likevel enda mer effektivt hvis du agner treblekroken på pilken. Da får du lyd, bevegelse, farge, lukt og smak – alt dette trigger en hissig steinbit til å ta.  
nesten 10kg!
Fisk på bunnen De fleste steinbitene lever av ting de finner på bunnen, som skjell og kråkeboller. Derfor er det mest naturlig og oftest best å presentere en eller to kroker på et slep etter en bom. Da ligger agnet helt nede på bunnen der steinbiten beiter. En kraftig fortom på mellom 0,8 og1 mmtrengs siden det er stor slitasje både fra bunnen og tennene til steinbiten. En krok mellom 4/0 til 7/0 er det vanligste. For å lokke steinbiten ut av gjemmestedet og få den oppmerksom er det et svært godt tips å dunke loddet eller pilken mot bunnen slik at steinbiten hører det. I tillegg virvles det da også opp segmenter fra bunnen, noe som tilsvarer situasjonen da steinbiten herjer med kråkeboller, skjell eller krabber.     Farge og lukt lokker Et spinnerblad og en attraktor som for eksempel en bleksprut i sterke farger forsterker det hele enda mer. Gult, oransje og rosa er farger som fungerer spesielt godt, kanskje fordi det er farger som også ligner på innmaten i noe av det steinbiten vanligvis spiser. Bruk godt med agn, gjerne en kombinasjon av en fiskefiletbit som henger godt, og en musling som gir mye lukt og smak. Makrell kombinert med blåskjell er en sikker vinner. Surr det gjerne fast på kroken med elastisk tråd slik at det ikke faller av når du dunker loddet i bunnen, eller når steinbiten er borte og prøvesmaker.  
det beste "snaddere" for steinbiten, må agnes!
En kraftig krabat Steinbiten må ofte ha litt tid på seg når den begynner å smake. Når du kjenner at den er bortpå, kan du vente 15–20 sekunder før du gir et kraftig tilslag. Da øker sjansen for at kroken fester seg i den harde munnen. Bruker du sirkelkrok, løfter du stanga rolig, men bestemt til du kjenner full tyngde av fisken Steinbiten vil ofte kjempe bra i starten og gjerne rulle rundt med tunge dunk som merkes godt i stanga. Hold jevnt press på fisken på vei opp, og ha kleppen klar før fisken når vannflaten. Ofte går den berserk når overflaten brytes, og det kan være et kritisk punkt hvis ikke kroken sitter skikkelig godt. Når fisken er om bord, gjelder det å holde fingrene og beina borte fra fiskekjeften. Alt som havner i steinbitens munn, vil få kraftige knuseskader. Gi derfor steinbiten et skikkelig rapp over bakhodet med en kraftig klubbe eller lignende, før du tar ut krokene og bløgger fisken.  
Tore Gismervik med et flott eksemplar
De beste fiskeplassen etter steinbit Steinbiten kan ofte oppholde seg ganske dypt, men etter gytingen som foregår om vinteren, kommer den gjerne inn på grunnere vann for å fete seg opp. Det er da steinbiten er mest aktuell som sportsfisk, og du kan faktisk fiske den fra bryggekanten. Steinbiten finner vi nesten alltid i ulendt terreng der bunnen er hard og fjellrik med koraller og skjell. Her ligger den ofte skjult mellom stein og fjellsprekker, når den ikke beiter på pigghuder, muslinger, snegler, kråkeboller og krabber. Den kraftige kjeven og de kraftige tennene knuser og maler opp byttet slik at det kan svelges. Husk at steinbiten ofte trives på svært avgrensede områder. Det vil derfor ofte finnes flere steinbiter der hvor du får én. Vær derfor oppmerksom på hvor du får fisk, og kjør opp båten på samme sted igjen – eller bedre: Merk umiddelbart av stedet på GPS! Siden bestanden av steinbit er begrenset, oppfordres det til å ikke ta opp flere fisk enn til eget bruk. Asgeir