Facebook ikon Instagram ikon
22. juni, 2013 - Artsfiske

Verdens minste krok!

Hei, en litt nerdete sak i dag…. Den største feilen mange fiskere gjør galt er å bruke for stor krok. Spesielt er dette et problem når en skal fisker de mindre artene i ferskvann eller langs bryggene i sjøen. Barna blir ofte de som ”misslykkes” mest når abbor, eller bergnebb bare napper, men sitter ikke fast. Til alle foreldre: bruk små kroker!

kan du se kroken?
  Jeg har også etter hvert tenkt å stikke hode under noen brygger, og prøve de aller minste artene vi har. Noen av dem veier bare noen få gram, og munnen er så vidt noen få millimeter stor. Ja, dette er sært, men skal du få de aller minste på stang må du faktisk ned i det nivået.
litt lettere når den ligger på en fyrstikk?
  Jeg tok en kjapp runde i noen sportsfiskebutikker og fant kroker ned mot størrelse 20, disse brukes til å binde myggimitasjoner på, men fungerer bra på mange småfisk også. Allikevel kan krok 20 bli litt store på de aller minste. Jeg måtte derfor ty til min gode venn og ”team mate” Geir Sivertzen, som også går under navnet Dr. Hook, tideligere var han produktansvarlig på Mustad. Etter en kjapp prat klarte jeg og ”fiske ut” et par unike kroktyper av ham. Blant annet verdens minste krok! Den ble produsert av Mustad i Norge for et par ti år siden, og er nå et sjeldent samleobjekt. Mustad 277F ble betegnet som størrelse 32 den gangen, men sammenlignet med dagens kroker er den størrelse 41!!! For å skjønne dette kan en tenke seg at hele krokens lengde er 2,4mm, og gapet (fra spiss til legg) er 0,8mm. Det er så vidt du klarer å se den med det blotte øye.
Nanofil 0,02 mm
  I tillegg fikk jeg med meg en krok nr 31, der er krok gapet 1,5mm, altså det en krok du nesten bør ha lupe for å se. Krokene agnes med små ”fragmenter” av agn som du kan tenke deg disse småfiskene spiser. Det kan altså være små biter av skjell, fisk, mark, og krepsdyr.
på tykkelse med et hårstrå......
  Den store utfordringen blir å binde snøre til disse krokene, spesielt den minste. Den har nemlig ikke krokøye, men et flatt hode. Da må en til med krokstikk knuten og binde fast rundt krok leggen.  Jeg fikk rotet frem en liten spoler med en prøve av Berkley Nanofil i tykkelsen 0.02, den er like tykk som et hårstrå og vil duge her. Jeg kommer tilbake med flere bilder når dette skal testes! Da får vi bare håpe på ”skitt micro fiske”! Asgeir