Facebook ikon Instagram ikon
19. august, 2015 - Ferskvannsfiske

Vertikal fiske

Heisan! Den andre teknikken utenom ”drop shot” fiske som går som en farsott i Europa er vertikalfiske. Vertikalfiske er egentlig bare en modernisering av vanlig jiggfiske slik at det blir mer effektivt på selve fiskeplassen. Hvis du for eksempel finner en grunne du vil fiske nøye av, ute på innsjøen, eller i saltvann, kan du med vertikalfiske drive over grunnen slik at du presenterer jigen like ved og på bunnen. Dette kan du gjenta gang etter gang slik at du fisker effektivt av grunnen på kryss og tvers.  

en masse softplastic for vertikalfiske fyller butikkene i rundt om i Europa
Selve vertikal fiske er som navnet sier et fiske som går i vertikal retning fra overflate ned mot bunn, i motsetning til kastefiske som beveger lokkemiddelet i en mer horisontal retting over bunnen. Dette minner veldig om vanlig pilkefiske, eller aller mest om hvordan vi fisker med shad etter kveite fra båt.
noen godbiter klare for bruk
Et jighode spesielt designet for vertikalfiske er gjerne utformet slik at det blir stående på bunnen slik at det fortsatt fisker i den tilstanden. Noen jighoder fungerer slik at de legger seg sideveis og derfor ikke er like effektive. En bruker vanligvis fiskeimitasjoner av typen shad som fiskes dunkende på og like over bunnen hvis fisken befinner seg der. Når en bruker lange livelige shad bruker en i tillegg en assist krok bak mot halen slik at fisken lettere blir kroket når den hugger mot den lille delikatessen.
ellers er det jo viktig å utvaleget
Korte kraftige stenger med haspel eller multiplikatorsneller fungerer best. Det er viktig å bruke tynn multifilament som for eksempel FireLine eller Nanofil for å ha minst mulig avdrift og best mulig følelse med lokkemiddelet og fisk.
rovfiskene biter villig på vertikalfiske
Jeg synes vertikalfiske fungerer best på litt større dyp, det vil si fra 7-8 meter og dypere. Da kommer teknikken mest til sin rett som en effektiv fiskemetode på rovfisk som jakter på noe dypere vann. Metoden fungerer like godt i saltvann som ferskvann, men er avhengig av at bunnforholdene ikke er altfor vanskelige. Et godt tips er å drive av grunnen, enn opp mot grunnen, slik at du slipper å sett deg fast.
ikke så stor, men artig like vel…
Her ser du en omfattende film om vertikalfiske med Svensken Hakon Fransson. Han er en særdeles kunnskapsrik fisker og er en pioner på vertikalt røyefiske. Sjekk denne filmen:   http://youtu.be/wNGeyVzhp3A     Ha en vertikal dag (og en horisontal natt)! Asgeir