Facebook ikon Instagram ikon
10. januar, 2013 - Produktomtale og tester

Wobblerfabrikens wobblere for dorging etter sjøørret

Hei i dag er jeg innpå med noen spennende wobblere jeg har fått tak på. Disse er svenske og håndlagede av en kar som heter Kenneth Karlsson. Wobblerne er beregnet for dorging etter sjøørret.

Kenneth på wobbler verkstedet
  Kenneth forteller at han har som mange andre i perioder gått dager og uker uten å fange sjøørret og mente at problemet kunne være at han ikke hadde funnet rette lokkemiddelet. Derfor startet han med å lage sine egne wobblere! Det ble en suksess sier han.
han lager sine egne wobblers for sjøørret
  Kenneth Karlsson er 46 år og fisker ørret langs Vestbottens kyst, og forklarer videre at han hadde problemer med å finne wobblere som var laget akkurat slik han ønsket at de skulle være. Kenneth ville at de skulle være omtrent lange som en kulepenn og ha en lett gange som skulle etterligne en tobis, ørretens favorittmat.
to ulike former for sjøørretfiske
  En enkel og sylskarp treblekrok henger i en lenke slik at den blir dinglende omtrent på midten av wobbleren. Kenneth mener at sjøørreten hugger under i fra og treffer omtrent midt på wobbleren. Bruker en da flere kroker på en wobbler blir ofte en av krokene festet i nakken på fisken og kan skade den såpass at den ikke kan slippes tilbake. Dette er også grunnen til at han kaller sine wobblere økotilpassede, vi må verne om ørretstammen og jeg selv slipper tilbake omtrent 95% av alle jeg fanger.
den tynne penneformede tobis imitasjonen
  Grunnen til at Kenneth nettopp begynte å lage wobblere var at han undersøkte mageinnholdet på en lang rekke ørreter han fanget. De aller fleste levde i hovedsak av sild og tobis og wobblere er den perfekte etterligningen av disse små byttefiskene.
den mer tradisjonelle formen
Det tok ikke lang tid før jeg kunne lande opp mot 15 sjøørreter på en dag sier han. For å få dem til å få så spennende gange som mulig i høy hastighet valgte Kenneth å bruke en annen type wobbler skje i front en de andre som finnes på markedet. De vanlige wobblerne får ofte for monoton gange mener han.
her monteres den noe spesielle frontskjeen
  Jeg gleder meg i alle fall til å prøve disse spennende wobblerne så fort forholdene tillater det. De ser skikkelig giftige ut. Har så vidt fått testet gangen i sjøen og de er virkelig noen for seg selv. Gleder meg!
tøffe farger som sjøørreten liker
  Her er Kenneths beste tips for dorging etter sjøørret; Velg langsmale tobis wobblere som er mellom 7 og 15 cm lange. Den beste tiden er fra tidelig vår frem til sankthans. Kjør to wobblere etter båten med to stenger og fisk på vindsiden (pålandsvind) av øyer, odder og sund der er det mest bevegelse i vannet. Fisk i en hastighet mellom 3 og 4 knop istedenfor den vanligvis noe senere farten mange bruker. Om du ikke lager dine egne wobblere kan du bruke vanlige wobblere men jeg anbefaler deg å bytte ut de originale frontskjeene med den typen ”sadelnos” skjeene jeg bruker på mine wobblere. Da får wobblerne en mye og bedre bølgende ”slange gange”. Wobblerne skal gå raskt og ikke få en monoton gange. Et knep om du ikke kan bytte frontskjeen er å skjære litt av sidene på den originale skjeen på wobbleren for å få en raskere og mer uregelmessig gange. En kan også bøye ned krok øye en anelse for å få wobbleren til å gå ”raskere” i vannet sier han. Bruk bare en treblekrok som henges i en lenke fra fremste krokfestet i wobbleren. Da blir den hengenes rundt midten hvor fisken oftest hugger. Du minsker da risikoen for at de andre krokene skader fisken slik at den ikke kan slippes tilbake igjen.
en spesiell glans og finnish lokker også fisk
    Her ser du en link fra youtube hvor wobblerne blir vist i vannet; http://www.youtube.com/watch?v=lgI6GdrAhBI&feature=share&list=UU1lnNYq5D8r46D7Bmhw-7Cw
Kenneth med en av mange sjøørreter fanget på egne wobblere
  Asgeir (foto: Pontus Nymann- Alvestad)