Facebook ikon Instagram ikon
18. juni, 2024 - Sjøørretfiske

Slik fanger du sjøørreten om sommeren

Sjøørreten er en særdeles populær fisk og månedene mars, april, og mai regnes som den aller beste tiden for å fiske etter denne flotte sportsfisken. Det er likevel på det rene at du like godt kan fiske sjøørret hele året i sjøen. Det gjelder bare å vite hvordan. Jeg har fått med meg helårs sjøørretfisker David Hansen og forteller i denne 4-delte artikkelen hvordan våres erfaringer med helårs sjøørretfiske er. Vi tar for seg fisket og taktikk, og deler erfaringer som er relevant for slukfiske, dorg, og fluefiske. Som alt annet fiske vil også sjøørretfiske påvirkes en del av hvor du er i landet, så litt lokal tilpasninger må selvfølgelig tas hensyn til når du leser teksten. I dag tar vi for oss sommerfiske;

Sommerstid trekker den utover mot havet Om sommeren trives sjøørreten best i de ytre kystsonene, for her er det mer enn nok mat på denne årstiden. Gode områder er ved små holmer og skjær helt ytterst mot havet. Også langgrunne områder med varierte bunnforhold er bra. Her trekker ørreten gjerne inn nattestid i jakten på mat. Ellers er odder og strømsatte områder mellom holmer og skjær sjøørretens faste standplasser om sommeren. Her står den og venter på byttedyr som kommer forbi i tidevannsstrømmen. Fisk er hoved-føde og sluk/wobblere er sikkre vinner. Men sent på kvelden og om natten går ørreten langt opp mot fjæra og spiser reker, mark, insekter og krepsdyr i ly av mørket. På den tiden har fluefiskeren ekstra gode mulighet til å lande noen fantastisk flotte fisker.

Beste fiskestrategi om sommeren er å tenk på at de mørke timene skal klaffe med tidevannet. Det gjelder altså å være ute med stanga når strømmene er sterkest og det er midt mellom tidevannskiftene. Det kan derfor være lurt å peile inn dager hvor den sterkeste strømmen klaffe med et tidlig morgen fiske, eller sent på kvelden. Siden sjøørreten er aktiv hele natten vil det være lurt å fiske en time eller to før soloppgang, eller etter at solen har gått ned, da jakter nemlig sjøørreten på høygir! Et godt eksempel på en god fiskeplass kan være der en fjordarm åpner seg å treffer havet. Sommerstid er også partiene ytterst i skjærgården fantastisk gode fiskeplasser. Har disse plassene også små kanaler, skjær og holmer hvor tidevannet presses igjennom er det perfekt. Let etter små lommer, eller avstikkere som går på tvers av der strømmen flytter seg. Der kan sjøørreten stå å plukke det som passerer. Husk at du på denne årstiden også har også mye fisk som bruker strømmen til transport, dermed trenger du nødvendigvis ikke å flytte deg like ofte som du ville gjort på vinter og vårfiske. Sommeren er derfor en ekstra god tid for å kunne nyte det å sette opp en camp å bli på en plass. Så kan du få med deg tidevannsstrømmene både på kveldene og morgenene. Når de perfekte forholdene er tilstede, kan du oppleve et fantastisk fiske i disse ytre områdene. Men det dabber ofte fort av når tidevannet stabiliserer seg igjen. Du bør være på plass litt før det hele starter. Slik at du får med deg når det skjer. Sild og brisling imitasjoner ofte en sikker vinner på denne årstiden. Fisk gjerne fiskeimitasjonen medstrøms, eller på skrått medstrøms forbi lommer, grunner og kryssende kanaler etc. Ikke glem at sjøørreten ofte har en bred og variert meny også på denne årstiden, gjerne med innslag av innsekter. Uansett så er det viktig å fiske lokkemiddelet slik som et naturlig byttedyr vil oppføre seg i strømmen. Å gi dem et markerte stopp, eller designe den så de oppfører seg litt skadet, kan være lurt. Blir du plaget av mye horngjel, makrell eller annen fisk kan det være et alternativ å prøve å fiske en tanke dypere og saktere også på sommeren. Siden sjøørreten ofte trekker helt grunt i ly av mørket kan det også være lurt for slukfiskeren å bruke lette kystwobblere som kaster langt og synker sakte. På den måten får du fisket høyt over utilgjengelige plasser hvor sjøørreten trekker inn når den føler seg trygg. På denne årstiden er det ofte de naturfarge byttedyr fargene som ofte trigger fisken til hugg, men husk å bruke enda mørke farger nattestid, de gir nemlig en god kontrast mot den lyse nattehimmelen.

Egen erfaring avgjør Som en liten oppsummering kan vi altså si at erfaringen avgjør hvor godt du lykkes i de forskjellige årstidene, og at du må forandre litt på taktikken etter som året går. Klarer du det vil du lykkes med sjøørretfiske også utenom den antatt beste tiden på året. Det hele handler altså om å være ute med stangen mye, og lære seg å mestre de ulike forholdene. Er du ute mye for du også den ekstra «feelingen» som gjør at du kanskje fanger fisk når ingen andre gjør det. Ingen har heldigvis fasitsvarene på hva som til enhver tid fungerer best på sjøørretfiske, unntatt fisken selv da. Det gjelder altså å tenke som en fisk!!

Husk at Fiskher appen har 4000 gode fiskeplasser etter sjøørret, og mange nær deg!

Last ned verdens beste fiskeapp her; https://fiskher.no/

 

Skitt sommerfiske etter sjøørret!

Asgeir (fiskefilm.no)