Facebook ikon Instagram ikon
6. februar, 2024 - fiskeutstyr havfiske

Takkel for blåkjeft, lange og brosme (oppskrift steg for steg)

Det er tid for takkelbinding før sesongen og tidligere har dere sett mine beste takler (oppheng) for steinbit og større flyndrer. Nå har jeg laget et takkel jeg bruker på dypere vann. Typisk dager hvor jeg fisker fra 100 til 300 meters dyp. Target er da gjerne blåkjeft, lange og brosme i standard størrelser.

Det viktige her er å presentere ganske mye agn på og nær bunnen. Derfor lager jeg et takkel med to kroker på slepet, og en rett over. Det er jo her disse fiskene lever, og da vil jeg selvfølgelig konsentrere fisket mest mulig helt nede.

Det viktigste med takkelet her er at det har hvite, rosa og lyse attraktorer som gir god kontrast til bunnen slik at fiskene lett finner agnet. Alle artene har store munner og selv en blåkjeft under kiloen kan lett ta store kroker og agn. Grunnen til at jeg bruker såpass store kroker er at du altså får plass til en god del agn. Det gir nemlig en god munnfull og gir masse lukt og smak ut i vannet. Jo dypere enn fisker jo mer kan faktorer som lukt og smak være avgjørende.

Jeg fisker ganske aktivt med slike takler, gjerne fra rolig drivende båt. Er det mye strøm eller vind bakker jeg båten opp slik at ikke driften blir for stor. Jeg leter etter bratte kanter og små topper eller plasser som allerede er avmerket i Fiskher-appen. Der dunker taklet opp og ned for å skape litt liv og unngå at du drar det rolig langs bunnen, fordi det ofte gjør at du setter deg fast. Jeg agner mest med biter a makrell, men suppler gjerne med biter av akkar, reke og blåskjell som du surrer fast til kroken med agnstrikk.

Slik lager du dette takkelet, vi begynner nederst og ytterst og jobber oss oppover;

Jeg bruker Berkley Trilene 0,91 Fluorocarbon her og fester en 8/0 Berkley octopus krok i enden med krokstikk knuten.

En hvit selvlysende slange beskytter og stiver av over knute.

Så en eller to hvite selvlysende perler på hver side av en større lys blekksprut (rosa/hvit).

En liten kobberhylse klemmes på over for å holde attraktorene nede mot krok på enden av slepet.

Så kjører jeg en tamp (ca 12cm) med en 5/0 eller 6/0 krok av samme type som festes ganske nærme bommen (12-14cm) Her bruker jeg kun hvit selvlysende slange som attraktor og avstiver mot kroken.

Hele slepet som er ca 50 cm festes i svivel og avstives med litt klar slange. Grunnen til at slepet er så kort er at det ikke så lett skal henge seg opp i hovedlinen på vei ned eller under fisket.

Ca 80 cm over bommen lager jeg en lang opphengsknute og trer på en oransje perle, hvit selvlysende blekksprut. Så en liten bit hvit selvlysende slange, og en krok i størrelse 6/0 eller 8/0. Pass på at krokspissen vender ut når du trer den igjennom opphengsløkken. 40 cm lengre opp avsluttes takkelet med en god svivel.

Slike takkel er fine og lagre i store plastposer med glidelås.

Her ser du litt av teknikkene jeg bruker når jeg binder takkler;

Asgeir