Facebook ikon Instagram ikon
5. mai, 2021 - Uncategorized

Tid for steinbit

Hei, Mai og juni er to av de absolutt beste månedene av året du kan jakte på den store grå med tennene. Steinbiten trekker nå inn på grunnene vann for å beite seg opp etter en strabasiøs gyting og et liv på dypere vann om vinteren.

Jeg pleier vanligvis å oppsøke grunner med slake bakker fra 10-60 meters dyp. Du kan imidlertid også finne gode bestander langt inne i fjorder og sund. Det viktigste er at det er hard bunn og at det er bra bestand med kråkeboller, skjell og krabber og de trives jo ofte på slike steder.

Det er viktig å ha en rolig drift over fiskeområdet. Aller enklest er det hvis du driver av, eller på langs av grunnen. Driver du inn på grunnen er det nemlig fort en tendens til at du setter deg fast.

Den beste metoden er vanligvis å bruke agn som festes på kroker på slepet etter bommen, eller direkte på pilkens treblekrok. Lodd eller pilk dunkes da i bunnen for å få steinbitens oppmerksomhet. Som agne kan du bruke makrell, sei og blåskjell, og aller helst en kombinasjon av fisk og skjell. Det gir mye lukt og mye å tygge på for steinbiten.

I tillegg til å stimulere steinbiten med lyd når du dunker i bunnen,  og dens lukte og smakssans med agn kan det være lurt å ha en skarp farge som gir god kontrast. Min favoritt er gul og rosa som steinbiten liker veldig godt. Gulp krabber, spinnerblad, blekkspruter og gummislange er alle med på at steinbiten lettere finner agnet ditt.

 

Bruk et medium kraftig utstyr som håndterer litt tunge lodd og en stang som har litt rygg slik at du kan sette et godt og hardt tilslag (for eksempel 15-40lbs stang). Det må til for å få satt kroken i den særdeles tannrike kjeften. Ellers er ikke steinbiten av de sterkeste fighterne men den ruller og biter hard så en fortom tykkere en 0,8 mm er å anbefale. Som hovedline over takkelet bruker jeg 0,32-39 FireLine hvis det er litt røft utaskjærsfiske. Krokstørrelsene kan du variere men vanligvis er kroker rundt 4/0 – 7/0 greit, stenbiten er ikke småspist for å si det slik.

Husk at steinbiten ofte er en stedbunden fisk, det vil si at de ofte samles på et sted år etter år. De er derfor spesielt utsatt for overfiske. Derfor anbefaler jeg å bare ta ut noen matfisker og sette resten tilbake slik at bestanden holder seg god på ditt område. Det er også på det rene at steinbiten trekker inn skikkelig grunt om våren, da snakker vi om 0-5 meter. Dette skjer nattestid når det er som mørkest. Med den nye utviklingen hvor vi fisker med vannkikkebrett, eller fra båt og brygger med hodelykt ser vi ofte steinbit som er inne å beiter på krabbe å skjell like ved land. Dette er altså en ny og spennende mulighet til å fiske etter steinbiten.

  

Under får du en klassisk  video-snutt med steinbitfiske fra Fedje;

Asgeir