Facebook ikon Instagram ikon
18. april, 2023 - fiskeutstyr

Valg av polaroid briller

Hei, det er kanskje en merkelig tid og skrive om polaroid briller men jeg tenker at dette «verktøyet» er så viktig at det passer til enhver årstid. I tillegg er det en del som skal sydover å fiske, eller møter den Norske lave vintersolen midt i fleisen snart. Uansett er jo polaroid briller utmerket til vanlig bruk istedenfor de vanlige solbrillene, de har minst like god effekt, så hvorfor ikke bare bruke polaroidbriller til alt?

For meg så er polaroid briller med på hver tur, og som regel alltid på så sant det ikke er blitt for mørkt, ja jeg bruker polaroid briller også i overskyet vær. Du får nemlig briller som fungerer bra i dårlig lys også. Jeg bruker først og fremst brillene for å få en bedre oversikt over fiskeplassen, og for å fjerne mesteparten av refleksen/refleksen fra vannoverflaten. På den måten kan du blant annet kan se fisken mye lettere. I tillegg er brillene en beskyttelse for øynene, både når det kommer til UV stråling, og «flygende» kroker.

Det finnes polaroid briller i aller prisklasser. Du får helt enkle vanlige plast briller med så å si like god polaroid effekt som de som er mye dyrere i glass, men levetiden på de rimeligste er mye kortere. Rimelige plast briller blir kjapt utsatt for riper eller at du ganske raskt vil «pusse» dem dårligere. De tåler altså ikke særlig slitasje i forhold til dem som er laget i ekte glass. Det finnes også svært bra briller i moderne materialer som for eksempel polycarbonate linser med hydrophobic coating som gjør de lettere og nærmest like gode som de dyreste glass brillene. Selve polaroid filteret er en tynn film som legges utenpå (billige briller) eller inni glass (på dyrere briller) slik at det fjerner uønsket lys som faller sammen med filterets polariserings retning.

Du finner også polaroid briller du kan «klipse» oppå de vanlige brillene du kanskje bruker, eller på capen. Det finnes også noen med små forstørrelsesglass nederst på glassene slik at du lettere kan binde knuter. Går du til optikeren kan du får polaroideffekt på dine vanlige briller også, men dette koster en del, men er antagelig verdt hver krone hvis du er en aktiv fisker og må ha styrke i glassene samtidig som polariserings effekten.

Det en må huske på er å finne en modell som sitter godt og tett inn til øynene uten at det slippes alt for mye lys inn på sidene, og at de ikke er for tunge slik at de glir ned på nesen. En god caps som skygger over brillene er også en veldig god løsning og som samtidig bedrer sikten betraktelig. I tillegg finnes det en rekke forskjellige farger på «glassene» du kan velge imellom. Sollyset inneholder nemlig hele fargespekteret, og spørsmålet er hvilke farger en ønsker og ta bort, og hvilke en ønsker å se, for å få den beste kontrasten. Her er noen tips om det valget:

Gult glass absorberer korte bølgelengder i den blå del av fargespekteret som er med på å forsterke gjenskinnet. Gult glass vil dermed redusere blått lys som gir en forbedret kontrast som igjen gir mer detalj igjen giving. Den fungerer godt i høyt sollys, men er også en av de beste allround fargene som gir et godt bilde av hva som foregår under vannet, selv i tåke, gråvær, og dårlig lys. Gult er derfor en perfekt farge om vinteren, da den gir en god kontrast når det er is og snø ute på fiskeplassen. Ulempen er at detaljene i den mørkeste delen av skyggeområdet forsvinner, men det har liten betydning i de fleste fiskesituasjoner. Gult glass gir en økt lys-opplevelse og er mitt førstevalg når det ikke er sol.

Brune og kobberfargede glass inneholder gule og røde, samt en anelse blå fargestoffer. Dette gir i praksis nesten samme type egenskaper som de gule glassene, hvilket som gjør de til gode allroundbriller så lenge de ikke er for mørke i toningen. Briller med disse glassene anbefales oftest som «kjørebriller» (bil-båt) av brille-eksperter, men er altså ikke like gode som den gule når det er dårligere lys.

Grønne-og grå glass er nok de beste glassene for å gjengi fargene rundt deg mest mulig naturlig, spesielt alt som har brune nyanser i seg. Nettopp det finner vi mye av rundt fiskeplassene. Kontrastene blir gode, og disse fargene gir også gode allround briller så lenge de ikke er for mørke. I tillegg gir grønne og grå glass maksimal filtrering av gjenskinnet som kommer fra vannet.

Blå brilleglass gir generelt en dårlig og unaturlig fargegjengiving, men allikevel er denne fargen nesten optimal i veldig sterkt og direkte sollys. Derfor velges de blå glassene ofte av de som ferdes på snø og is, eller ute på det åpne havet lengre syd. Så trenger du en brille for de aller kraftigste sollyset bør du velge de blå.

Fotochromiske glass er betegnelsen på glass hvor en kjemisk reaksjon i materialet demper både UV- og det vanlige lyset i takt med det synlige lyset de blir utsatt for. Brillene blir raskt mørkere hvis sollyset øker, og motsatt hvis lyset svekkes. Det går riktig nok ikke like raskt for at glassene skal bli lyse igjen som når de skal bli mørke. Det vil si at hvis det er mye og raskt skifte lysforhold kan det være at de ikke helt klarer å følge med i svingene. Temperaturen påvirker også fotochromiske glass, de blir hurtigere mørke ved lave temperaturer.

Som du sikkert skjønner er det vanskelig å finne den perfekte brille-fargen, men hvordan du opplever omgivelsene gjennom dem trenger ikke å bety noe for hvor godt du «spotter» fisken gjennom dem. Polariseringseffekten er stort sett lik uansett farge på glass, og det er den som fjerner mesteparten av glansen som gjør at vi lettere ser igjennom overflaten og ned i vannet.

I tillegg er det viktig å finne ut hvor mørke de er tonet. Polaroid briller er inndelt i fra klasse 0 til 4 som sier noe om dette. De som har betegnelsen 0-1 er lysest og de som er 4 er mørkest. Til allround fiskebruk er de rundt 1-2 de mest opplagte valgene i Norge hvis en også skal kunne bruke de når det ikke er sol, og det må vi vel si at det finnes en del dager av i Norge. Skal du imidlertid ha en brille for sterkt sollys og sydenturer, ville jeg valgt en briller med toning 3 eller 4. Det er ikke alltid lett å finne ut hvor mye glassene er tonet, men prøv dem på og gå ut av butikken og sjekk hvordan de føles utendørs.

Er du den typen som hele tiden mister eller av annen grunn er storforbruker av polaroid-briller kan en enkel grei brille for eksempel fra Berkley (veil 299,-) fungere helt fint. Min favoritt er imidlertid de svært populære Greys brillene (veil 599,-). Sistnevnte finnes i forskjellig utforming og i tre forskjellige farger pr.modell. Greys har noen av de mest populære utformingene samtidig som de har moderne materialer som gjør de lette og slitesterke. Har du lyst til å skille deg ut så finnes det altså også fiskebriller i mange tusenkroners klassen, men da gjelder det altså å passe på dem ekstra godt.

Asgeir