Velg riktig strategi for å lure vinter-sjøørreten
Sjøørreten er en særdeles populær fisk og månedene mars, april, og mai regnes som den aller beste tiden for å fiske etter denne flotte sportsfisken. Det er likevel på det rene at du like godt kan fiske sjøørret hele året i sjøen. Det gjelder bare å vite hvordan. Jeg har fått med meg helårs sjøørretfisker David Hansen og forteller i denne 4-delte artikkelen hvordan våres erfaringer med helårs sjøørretfiske er. Vi tar for seg fisket og taktikk, og deler erfaringer som er relevant for slukfiske, dorg, og fluefiske. Som alt annet fiske vil også sjøørretfiske påvirkes en del av hvor du er i landet, så litt lokal tilpasninger må selvfølgelig tas hensyn til når du leser teksten. I dag tar vi for oss vinterfiske;
Om vinteren i elvene og ved elveutløpet Om vinteren finnes sjøørreten i nærheten av fødestedet, det vil si en elv eller bekk. Når fisken vandrer ut i sjøen igjen, oppholder den seg gjerne i områdene rundt utløpet, hvor den jakter på mat. Skulle det bli riktig kaldt i havet, har den da mulighet til å oppholde seg i brakkvannsområdene i lengre perioder. Forskning viser nemlig at hvis vannet i sjøen blir veldig kaldt, har ørreten problemer med å takle saltinnholdet. Derfor kan selv sjøørret som ikke er gytefisk, gå opp i ferskvanns- og brakkvannsområdene på det aller kaldeste. Fiske i disse områdene er lovregulert, så orienter deg om hvor elvegrensa går. Uansett vil fisken ofte være mager og farget etter gyting og egner seg lite som matfisk. Derfor gjelder det å være ekstra omtenksom når du fisker på denne tiden av året.
Beste fiskestrategi om vinteren er å lete til du finner fisken. Start gjerne i og i nærheten av brakkvannssonene. Her samler store mengder med ørret seg, både blankfisk og fisk som har gytt. Typiske gode plasser kan være syd og dermed solvendte bukter med gjørme/mudderbunn, her er ofte temperaturen litt varmere enn på rene sandstrender. På grunn av dårligere mattilgang er sjøørreten også mindre kresen, dermed kan det være ganske lett å få den til å hugge. I denne perioden er godt synlige fluer og sluker med sterke farger ofte førstevalget. Rødt, rosa, oransje, og hvitt har i denne perioden utpekt seg som spesielt gode farger. Fisker du de i tillegg saktere, trenger ikke fisken bruke mye energi i jakten. Et godt synlig og rolig servert måltid kan altså ofte være rette medisinen. Finner du en slik overvintringsplass kan du ofte få veldig mye fisk, både store og små. Da kan da være fint og begrense seg litt, kanskje bare ta en eller to fete matfisk med hjem. Husk at du også kan benytte deler av fisketuren til å se hvor flott de ytre områdene kan være i vinterdrakt når områdene er tømt for hyttefolk, og du har alt for deg selv. Det er en opplevelse i seg selv å være ute langs kysten på denne årstiden, og antall napp er nødvendigvis ikke synonymt med hvor fin turen har vært. Etterhvert som isen legger seg har man uansett ikke så mange valg lenger. Du må utover nærmere åpent hav, eller finne områder med mye bevegelse, hvor isen ikke får tak. Lengre ut kan det være lurt å oppsøke plasser med mye strøm, gjerne med lommer hvor sjøørreten kan stå og plukke det som kommer forbi, uten å bruke for mye energi. Fisk også generelt dypere og saktere. Og husk at selv nære åpent hav finnes plasser med en tanke mer brakt vann. Det finnes nemlig plasser hvor det er kort vei fra ytre områder, til overvintringsplasser. Dette kan være særs gode plasser året rundt!
Egen erfaring avgjør Som en liten oppsummering kan vi altså si at erfaringen avgjør hvor godt du lykkes i de forskjellige årstidene, og at du må forandre litt på taktikken etter som året går. Klarer du det vil du lykkes med sjøørretfiske også utenom den antatt beste tiden på året. Det hele handler altså om å være ute med stangen mye, og lære seg å mestre de ulike forholdene. Er du ute mye for du også den ekstra «feelingen» som gjør at du kanskje fanger fisk når ingen andre gjør det. Ingen har heldigvis fasitsvarene på hva som til enhver tid fungerer best på sjøørretfiske, unntatt fisken selv da. Det gjelder altså å tenke som en fisk!!
Skitt sjøørretfiske om vinteren!
David Hansen og Asgeir