1000 fisketips (Albright knuten, fortom på superliner)
Hei i dag deler jeg en film med Albright knuten som Tommy Egra og undertegnede har gjort for bladet Jakt og Fiske. Albright knuten er en av de aller viktigste knutene, og en du bare må kunne. Sjekk derfor ut filmen helt på slutten av innlegget her.
I denne spalten som jeg kaller 1000 fisketips vil jeg komme med mine beste tips, triks og erfaringer fra ulike fiske relaterte situasjoner. Som du skjønner vil det bli litt om mye, istedenfor mye om litt. Håper noen av tipsene gir deg svar, bekreftelser og ikke minst bedre resultater når du svinger fiskestangen. Husk imidlertid at det er egne erfaringer som teller mest, og at det ikke er noen regel uten unntak, også når det kommer til sportsfiske.
Albright knuten, skjøting av multifilament med fortom En av de tingene jeg blir spurt mest om er hvordan enn skal skjøte en fortom på Fire Line eller annen superline (multifilament). De fleste vil gjerne ha en fortom den siste biten for å få den delen helt usynlig og litt mer slitesterkt, og det er vanligvis en god ide. Det at du bruker en fortom av for eksempel sene (mono) eller fluorocarbon gjør at det hele føles bedre og at det antagelig i noen tilfeller også fanger mer fisk. Det er vanligvis også mer praktisk å knytte lokkemidlene på sene/fluoro en direkte på en superline, dessuten kan du da også bruke opphengere på samme fortommen.
På det aller kraftigste fiske som for eksempel til hav og gjeddefiske kan en godt knyte/skøte delene sammen med en liten og sterk svivel. Det gjør at du også lettere får ut tvinn på snøret. På lettere kasteslukfiske vil det imidlertid være mer hensiktsmessig å bruke en knute, siden den er mindre synlig. Noen ganger er det også påkrevd med en så lang fortom at selve knuten må sveives og kastes i gjennom de første stangringene. Da kreves det en sterk knute som gjør så lite av seg at den ikke skaper problemer på dette området.
Jeg og flere med meg synes imidlertid at det kreves en litt mer «modernisering» eller utvikling av knuten for at den skal fungere godt nok på alle typer tykkelser, og for å fungere på alle nye materialer/fiber som er kommet på markedet. Dessuten finnes det en lang rekke forskjellige utgaver som kalles Albright så det er kanskje ikke så lett å orientere seg. Jeg har imidlertid funnet ut at jeg trenger to utgaver for å dekke meg på normale Norsk fiske, og det beror i første rekke på hvor tykk og hvor glatt superline du bruker som hovedline er.
På tradisjonelt kystfiske og kraftig innlandsfiske hvor du bruker tykkere superline (multifilament) av typen Fire Line eller annet, med en diameter over 0,15 mm så klarer du deg greit med en tradisjonell Albright knute. Det vil si at det jeg bruker den typen Albright som er enklest å binde. Jeg slår gjerne 4 til 8 tørn oppover, og 8 tørn nedover med multifilamentet som da er tynnere enn fortommen som vanligvis er fluorocarbon. Det er altså ikke så mye forskjell på de forskjellige Albright utførelsene så lenge linene er såpass tykke.
Problemet kommer imidlertid når dimensjonen blir tynnere enn 0,15 eller at superlinen er ekstremt glatt med lite friksjon (som for eksempel Berkley Nanofil). For å få Albright knuten til å holde på disse tynnere eller spesielt glatte linene bruker jeg alltid å gå inn med en dobbel løkke av den tynne multifilamentet for å få det til å holde. Jeg legger altså multifilamentet dobbel (ca 40cm) og stikker inn spissen på løkken for å gjøre knuten på samme måte som over. 4 ganger opp og 8 ganger ned. På den måten tåler superlinen mye mer belastning og du slipper unødvendige brudd, eller at den glir ut under stor påkjenning. Det finnes også her flere utførelser som sikkert holder bra, men husk at du uansett fører superlinen dobbelt igjennom.
Husk at det aldri er feil å legge en dråpe lynlim på knuten. Det gjør at den aldri vil gli ut, og øker i tillegg slitasjestyrken betraktelig.
I filmen her får du en rask innføring i hvordan skjøteknuten gjøres, og som vanlig gjør øving deg til mester.
Asgeir