Facebook ikon Instagram ikon
3. august, 2023 - fisketeknikk fiskeutstyr

1000 fisketips (fri gange med løkke/hempe)

Hei, i denne spalten som jeg kaller 1000 fisketips vil jeg komme med mine beste tips, triks og erfaringer fra ulike fiske relaterte situasjoner. Som du skjønner vil det bli litt om mye, istedenfor mye om litt. Håper noen av tipsene gir deg svar, bekreftelser og ikke minst bedre resultater når du svinger fiskestangen. Husk imidlertid at det er egne erfaringer som teller mest, og at det ikke er noen regel uten unntak, også når det kommer til sportsfiske.  IMG_9560  Løkke eller enkel hempe for best mulig gange

Veldig mange av oss bruker hempe med svivel, eller en vanlig slukknute når vi binder fast det vi har i enden av snøret (lokkemiddelet). Det er imidlertid ikke alltid det beste å bruke, og det gjør ofte lokkemidlet unødvendig stort og påvirker noe av presentasjonen. Hvis lokkemiddelet ikke snurrer/tvinner rundt med normal innveining, er det nemlig ikke nødvendig å bruke svivel i enden av snøret mot lokkemiddelet. Jeg mener altså at du vil oppnå en finere presentasjon og en riktigere gange med bare å bruke en enkel hempe, eller en knute som gir en liten løkke mot selve lokkemidlet. Du vil rett og slett få en finere og livligere gange. Små lokkemidler vil på den måten også se mer naturlige ut, som igjen kan resultere i flere hugg. Det er også mulig å bruke en splittring, men den er vanskelig å knyte på å bytte ut når du skal skifte lokkemiddel. Jeg vil si at du kun bør bruke snappsvivel (hempe med svivel) eller svivel med splittring hvis lokkemidlet snurrer/tvinner rundt slik at det er en fare for at du får mye tvinn på snøret når du sveiver inn i normal hastighet. Da snakker vi i hovedsak om spinnere og godt bøyde skjesluker. På alt annet som wobblere, kystwobblere, sildesluk, jigger, fluer og agn bør du derfor vanligvis kutte ut det ekstra leddet  med snappsvivel å heller feste dem på med en løkke eller en enklere hempe. Spesielt mindre og lette lokkemidler vil se og oppføre seg mer naturlig ut for fisken med en slik kobling.

Enkel hempe eller løkke?

Hempe

Slik fester du hempen til lokkemidlet
Slik fester du hempen til lokkemidlet

Hempen er en liten metallkobling uten svivel. Den fås kjøpt i mange størrelser og det er viktig at du bruker en så liten størrelse som mulig. Det er også viktig at den er sterk og har en vid og fin form slik at lokkemidlet får bevege seg fritt i rommet der. Det er mest vanlig å bruke en slik hempe hvis du dorger eller kaster med wobblere,  sildesluk og jigger. Dette er altså til lokkemidler som ikke sviver/snurrer rundt i vannet og tvinner fortommen. Med en liten enkel hempe får de fin gange og du kan raskt skifte fra det ene lokkemidlet til det andre.  pict21620-horz    Løkke (rapala eller perfection) På mindre lokkemidler som små wobblere, fluer og agnkrok bør du bruke en knute som gir en liten løkke hvor lokkemidlet får fri gange inni. Løkken kan bindes på flere måter men etter min erfaring er det to knuter som har pekt seg ut som de beste. Det er rapalaknuten og perfectionloop.

Rapalaknuten

Slik ser rapalaknuten ut når den er festet til lokkemidlet
Slik ser rapalaknuten ut når den er festet til lokkemidlet

Rapalaknuten er som du antagelig skjønner, kommet for at den ble vanlig å bruke på Rapala wobblere når den ble populær. Knuten er lett å lage og fungerer bra. Vær imidlertid oppmerksom på at det etter en tids bruk vil være stor slitasje fra øye på lokkemidlet inne i knutens løkke. Det vil si at du av og til må bytte ut knuten. Du vil ha en stor fordel av å bruke fluorocarbon som fortoms materiale. Nederst ser du en liten film om hvordan den utføres: (ps jeg kutter ut å kjøre enden opp tilbake for å sikre slik de gjør på filmen her. Det hjelper ingen ting og gjør det bare mer komplisert å dra den til på en god måte).       rapalaknot    Perfectionloop

slik ser perfectionloop ut når den er festet til lokkemidlet
slik ser perfectionloop ut når den er festet til lokkemidlet

Den andre knuten jeg bruker mer og mer er en perfectionloop. Det er en knute som er vanlig å bruke for å lage en løkke blant annet i fluefiske, den er noe nettere og penere enn rapalaknuten. Jeg vil derfor anbefale å bruke perfectionloop på mindre lokkemidler for at den i minst mulig grad skal påvirke gangen negativt. Perfectionloop er en enkel kute å lage, og den er også fin hvis du for eksempel skal koble ting sammen med løkke mot løkke (for eksempel fluesnøre mot fortom). Når du skal bruke perfectionloop direkte på et lokkemiddel er den litt mer komplisert å gjøre, siden lokkemidlet må settes på mens du utfører selve knuten. Men som med alt annet litt trening gjør litt mester. Igjen er det en fordel å bruke fluorocarbon som materiale for å oppnå best mulig slitasjestyrke og usynlighet i løkkeknuten. Nederst ser du en liten film om hvordan den utføres:   ploop_full    Ps! Husk å fukt knutene og legg gjerne en dråpe lynlim, det sikrer og gir selve knuten enda bedre slitasjestyrke.

Asgeir