Facebook ikon Instagram ikon
20. februar, 2024 - fisketeknikk Sjøørretfiske

12 ting du må kunne for å lykkes som sjøørretfisker

Veldig mange sliter i lang tid med å knekke kodene som gjør at sjøørreten hugger. Skal du bli en dyktig sjøørretjeger må du nemlig gjøre ganske mange ting riktig, og gjerne samtidig. Det er nettopp her det er lett å slurve, og da blir det langt mellom hver gang sølvtøyet blinker i hoven. I denne oppdaterte versjonen av sjøørret tips har jeg med erfaringene til David Hansen (fiskefilm.no). Til sammen gir vi deg her våre 12 beste tips for å lykkes. Følger du disse 12 rådene, gir vi deg uforbeholden FISKEGARANTI!

Feit Fjordørret i Januar

Fisk på rett plass i forhold til årstid. Generelt kan enn si at om vinteren er det i sydvendte bukter i de indre kystområder som er best. Om sommeren er det de ytre kystområdene som har mest sjøørret, og er dermed det området du bør konsentrere deg mest om. Når vi kommer til sesongene mellom, altså vår og høst, trives sjøørretene best i mellom de indre og ytre områdene. Vi snakker altså om fjorder, sund og strømsatte steder hvor det finnes mye mat i disse periodene. I forhold til stedet og årstiden kan det også være lurt å tenke på hvor dypt du skal fiske. I grunne bukter kan man ikke velge så mye, her må lokkemiddelet gå høyt. I den kalde årstiden kan det være lurt å fiske noe dypere. Årsaken er at sjøørreten søker litt varmere vann vinterstid. Det kan derfor være lurt for fluefiskere og skifte til en hurtigere synkende line og flue senhøst/vinter, slik at linen når rett dyp raskere. Kortere synketid gir flere effektive kast, og naturlig nok mer fisk. Mer kompakte sluker eller wobblere med stor skje gjør også at sluk og dorgere fisker mer effektivt når vannet er kaldt.

IMG_1535

Finn standplassene til sjøørreten og konsentrer deg om å fiske på dem. Fordypninger (badekar), molbakke (der hvor det går fra grunt til dypt). Områder og bukter med leopardbunn. Undervannsskjær og stein. Ålegress. Trange sund og kanaler. Samt odder og bukter er alle gode plasser hvor sjøørreten oppholder seg. Det å kaste tilfeldig ut i havet er omtrent som om en jeger skulle skyte inn i skogen og tro at han treffer noe, altså en ganske bortkastet strategi. Bruk Gule Siders flyfoto, og polaroidbriller for å finne standplassene til ørreten før du begynner å fiske. Mange av standplassene sjøørreten foretrekker er plasser som gir god strøm og fart i sjøen på tidspunktene mellom tidevannsskiftene. Har du mulighet til å legge opp fisketiden i forhold til tidevannet, er dette absolutt og foretrekke. Det blir mer liv i vannet, og lokkemiddelet. Innløpet/utløpet og lommer i trange passasjer hvor tidevannet passerer er bare et eksempel på plass som sjøørreten kan stå helt stille å få servert maten med strømmen i sjøen. Sjøørreten er i tillegg en god og rask svømmer og er ofte i skikkelig jaktmodus når tidevannet er som sterkest, hvis det i tillegg klaffer med alle de andre gode forutsetningene er som regel fiske på sitt beste.

IMG_8580

Sjekk temperaturen i sjøen der du fisker med termometer, og på nett. Sjøørreten har en trivselstemperatur på rundt 8-12 grader. Det vil ofte si at den er mest aktiv og trekker mot de områdene med varmest vann når det er veldig kaldt, og mot de kjøligere områdene når det er varmt. Trivselstemperatur betyr også at sjøørreten vanligvis er mest aktiv midt på dagen når solen varmer opp vannet noe midt på vinteren, mens om sommeren er den mest aktiv på natten. Vår og høst er oftest timene rundt soloppgang og solnedgang best. Tenk også litt på hvordan vinden står på eller i fra land. Den er nemlig med på å flytte vannmassene i overflaten slik at varmere/kaldere vann føres til området der du er. Hvis det for eksempel er veldig kaldt eller veldig varmt i vannet vil fralandsvind være bra fordi da vil overflatevannet trekke bort slik at det kaldere/varmere vannet fra dypet kommer opp og gjør fisket bedre. Under mer vanlige temperatur nær ørretens trivselstemperatur kan steder med pålandsvind være mest attraktive fiskeområder. Pålandsvind samler nemlig mange næringsstoffer og byttedyr der vinden og sjøen treffer land, dette benytter selvfølgelig sjøørreten seg av.

IMG_20170531_083816_645

Juster hastigheten etter vanntemperatur. Ha rolig inntrekk/innsveiving når det er kaldt i vannet. Bruk høyt tempo når det er varmt i vannet. I perioden i mellom (vår/høst) gjelder det å prøve seg frem og variere inntrekk/innsveiving for å se hva som fungerer den aktuelle dagen du fisker. Husk også at du får lokkemiddelet til å bevege seg slik at det ligner gangen på det du imiterer i enden av snøret. En liten fiske-imitasjon (for eksempel sluk –streamer) skal se ut som og bevege seg som en fisk i vannet. En reke går i små rykk, børstemark i bølgende bevegelse osv. Uavhengig av vanntemperatur kan det være lurt å prøve seg frem med ulike hastigheter og bevegelser på lokkemidlene. Det hender nemlig ofte at uortodokse metoder lokker og får ørreten i hugg-humør.

IMG_6528

Velg lokkemiddel etter forhold og årstid, eller etter hva du tror sjøørreten mest sannsynlig spiser i den aktuelle perioden. Noen ganger er sjøørreten altetende og store lokkemidler med sterk farge fungerer best. Det er gjerne i periodene når det er knapphet på mat, eller at sjøørreten skal feite seg opp etter vinteren. Andre ganger er de mer selektive og beiter nesten kun små reker, kreps, fisk og børstemark. Når det er overflod av et byttedyr er det viktig å bruke lokkemidler som ligner mest mulig på disse i form, størrelse og farge. Varier altså lokkemidlene i forhold til tid og sted til du finner ut hva fisken spiser. Sjekk inni gapet på ørreten eller i magesekken for å finne ut hva den spiser om nødvendig. Ofte kan det være lurt å bruke innslag av sølv/flash hvis det er overskyet, eller metallfager med mindre blink som gull/kobber når det er solskinn. Generelt kan enn si at sterke farger av gult-grønt- rosa-oransje samt hvitt er farger som fisker best når vannet er kald og under 10 grader. Når vannet er varmere velger ofte sjøørreten å ta mer naturfarger som sort, brunt, oliven og blått.

IMG_2075

Husk alltid spinnstopp! Stopp lokkemidlet flere ganger i hvert inntrekk/innsveiving. Det gir lokkemidlet brudd i den statiske bevegelsen, og lokker fisken ekstra til hugg. Hold snøret stramt under spinnstopp slik at du fortsatt har følelse hvis fisken hugger. Ikke alle lokkemidler fungerer godt under spinnstopp. Test derfor hvordan de oppfører seg under spinnstopp og med forskjellig hastighet før du begynner å fiske. En fluefisker kan også gjør spinnstopp med å gjøre flere lengre stopp under inntrekket. Dette gir aller best effekt hvis du får fluen til å synke eller stige litt i vannlagene. Mange dorgefiskere bruker også en teknikk med å bevege stangen frem og tilbake en gang innimellom, eller så kan du ta noen skarpe S-svinger slik at lokkemidlene varierer tempoet bak båten. Det gir som regel god effekt på fisk som følger lokkemiddelet.

DCIM100GOPRO

Bruk lett fiskeutstyr. Lette lokkemidler fisker oftest langt bedre enn de tunge fordi de har en finere, og en mer naturlig gange i sjøen. En klasse 6-7 utrusning på flue er mer enn kraftig nok. For haspelfiskeren kan du egentlig bruke samme utstyr som du bruker etter ørret i ferskvann, eller gå opp litt til en 9`fots stang med slukvekt i fra 7-28g. Fisker du med flue kan det også være lurt å variere tykkelsen på spissen som bærer fluen. En liten lett flue bør ha en ekstra tynn spiss for å gå naturlig å dansende i vannet. Fisker du med store tunge fluer kan det være ok å gå noe opp på tykkelsen på fortoms-spissen. Husk også at en tynnere fortoms-spiss gir en mer skarp vertikal nedstigning på fluen enn en tykkere. Og bruk gjerne en åpen løkke-knute på fluen hvis du ønsker mer liv og bevegelse i den.

Typisk god tidevannsplass med stang

Bruk multifilament snøre (superline/fireline). Multifilament er tynt og uten strekk og bør alltid være førstevalget som hovedline på haspelfiske. Den gir lengre kast, bedre krokning og større følsomhet. Bruk de med lyse farger som hvit, gul og grønn. De er nemlig minst synlige for fisken, fordi den nesten alltid ser den i en vinkel under ifra og oppover mot en lys overflate/himmel. Multifilament i dimensjonene 0,15 til 0,19 er å anbefale. Fluefiskeren vil oftest ha en klar intermediet flueline som førstevalg. Av og til vil likevel en synkeline være mer effektiv om vinteren, og en flyteline mer effektiv om sommeren, fordi du da kan presentere fluene dypere eller grunnere. Et vanlig WF snøre er å anbefale siden det gir mer problemfritt fiske enn et klumpsnøre med tynn skyteline. En snørekurv er uansett en god investering når det kommer til fluefiske ved kysten. Da slipper du problemene med at snøret henger seg fast rundt stein eller tang.

IMG_0947

Bruk fluorocarbon som fortom. Fluorocarbon er suverent som fortom mot lokkemiddelet enten du bruker flue eller haspelutstyr. Fluorocarbon er mindre synlig og mer slitesterkt enn vanlig monofilament (sene). Dessuten kan du også binde opphengere direkte på fluorocarbon, det går ikke særlig bra direkte på multifilament. Fluorocarbon i fra 0,22-0,30 mm er å anbefale… Fisker du bitte små imitasjoner med fluestang, kan det være aktuelt å gå enda en tanke ned på tykkelsen enn dette. Særlig hvis du treffer på blikkstille vann og sky selektiv ørret. Du kan bruke de vanlige knutene på fluorocarbon, bare vær nøye når du trekker til knuten.

IMG_5097

Benytt nye og superskarpe kroker. Sørg for å skifte ut gamle og brukte kroker til de moderne og superskarpe variantene som finnes. Det er overraskende lite kraft du klarer å sette med tilslaget på stangen der ute fisken biter. Du må derfor sørge for at krokene er så gode at fisken nærmest klarer å kroke seg selv, eller med ganske liten motstand. Fluefiskeren må også hele tiden sjekke at kroken er 100%. Det er ofte lett å ødelegge spissen ved bunnfast eller i bakslengen. Tørk også fluene og flueboksen når du kommer hjem. Spissen på fluene blir fort forringet om de blir liggende i en fuktig flueboks. Det siste gjelder særlig ved saltvannsfiske.

IMG_0911

Lær deg nye og moderne metoder. Studer og bruk god tid å lære deg nye metoder og teknikker for å lure sjøørreten. Sjøørretfiske har utviklet seg mye de siste årene, og det er som regel de fiskerne som klarer å omstille seg til å beherske flere teknikker som også klarer å fange mye fisk uansett forhold. Eksempler på slike teknikker kan være fiske med bombarda, texas og carolina metoden, softplastic og Gulp. Hør på erfarne sjøørretfiskere, les på nett, blogger og bøker om nye teknikker som fanger fisk. Dessuten gjelder det å fiske mye og ofte, hele året. Egne erfaringer er nemlig det aller viktigste når alt kommer til alt!

DSCN6641

Sett ut all fisk du selv ikke skal spise. Det å «fylle fryseren» med sjøørret bidrar bare til at du og alle andre får mindre å fiske på senere. All brun og tynn fisk skal uansett settes tilbake slik at den får tid til å feite seg opp og bli god matfisk, eller slik at den får sjanse til å bringe bestanden videre. Behandle fisken skånsomt og bruk gjerne hov med gummiert nett, fukt hendene og begrens tiden over vann. Flere og flere har begynt å praktisere å sette ut de største og flotteste fiskene også. Dette er svært bra sidene nettopp disse store eksemplarene har de største forutsetningene for å bringe bestanden videre.

DCIM100GOPRO

Skitt Sjøørretfiske! Her får du noen filmer som også gir noen nyttige tips på vegen til sølvblink i hoven:

Asgeir og David (fiskefilm.no)