Facebook ikon Instagram ikon
12. desember, 2023 - fisketeknikk isfiske

Abbor på isen (film)

Hei, i dag tar vi for oss klassisk abborfiske fra isen i fiskeskolen. Dette er et enkelt fiske alle kan være med på så lenge isforholdene er gode nok. Det er ikke mye utstyr du trenger. Et godt isbor, en pilkestikke, maggot og en liten pimpel er alt du trenger utenom ispigger (for sikkerheten) for alle.

DCIM100GOPRO

Abborfiske krever lite utstyr, men det kan være svært lurt å justere teknikken litt i forhold til hvordan værforholdene er. Abboren er nemlig veldig værsyk. Det vil si at abboren ofte blir påvirket av barometeret. Når det er høytrykk og fint vær er abboren hissig å biter bra, mens når det er lavtrykk er den ganske mye tregere. Det er flere måter å fiske abbor på, men en vanlig pimpel (lurepilk) er å anbefale når forholdene er bra og været er fint. Det er en liten metallpilk som lokker fisken til stedet hvor du fisker. Under den ganske nærme henger en liten treblekrok med lysmasse på. Lysmassen er til for at fisken skal ha noe å hugge etter. Av og til trenger du ikke mer enn det, men vanligvis vil du få mye mer fisk hvis du agner den i tillegg. Maggot er suverent, og det får du kjøpt i de fleste velassorterte fiskeutstyrsbutikker. Du får også kjøpt kunstige versjoner i for eksempel Gulp som også kan anbefales.

IMG_4289

Hvis fisken er tregere kan det lønne seg å bruke en mormyska. Mormyskaen er en liten dråpe med bly eller tungsten med en liten krok på. Det er altså slik at abboren foretrekker mindre ting, og mindre bevegelse når den ikke er i skikkelig godt humør. Det er aller best å agne med fjærmygglarver under slike forhold, men maggot fungerer også bra her. Mormyskafiske krever en egen pilkestikke med nappvarsler, fordi abboren ofte tar veldig forsiktig. En mellomløsning er en pimpel (liten pilk) med en mormyska 5-20 cm under. Det kan ofte være en god løsning uansett. Du kan også med fordel bruke nappvarsler på pilkestikken der, men det er ikke nødvendig bare du har god følelse med den lille pilkestikken du har i hånden, slik at du kjenner når den biter.   Sjekk ut filmen under, og skitt isfiske!

Asgeir