Facebook ikon Instagram ikon
19. september, 2019 - artsfiske båt og havfiske

Art #142 Skjellbrosme

Så er vi altså litt på artsfiskekjøret igjen. Den gamle bloggen ble avsluttet med en Strandtangbrosme som art nummer 141 og det siste halvåret har faktisk gitt flere nye arter på min personlige artsliste som du finner et annet sted på bloggen her. I tur og orden får du dem selvfølgelig presentert.

Skjellbrosme (Phycis blennoides) ble neste og dermed art # 142 på stang i Norge.

Denne gangen var det en tur jeg hadde gledet meg til lenge. Vi skulle nemlig ta turen til Frøya og bli med den legendariske skipperen Frederic Kullin på MS Gotland. De mest aktive i artsmiljøet har helt sikkert hørt om hans fantastiske turer ut i havet helt vest i Trøndelag. Fangstene båten med skipper Kullin har landet på dekk de siste 20 årene i dette området er for mye til å komme inn på her, men ønsker du å ta havfisketur ut over det vanlige, så tar han gjerne oppdrag. Du finner hans nettside hvis du klikker her. http://www.msgotland.no/index.htm

Denne dagen var Gjermund Daniel Nomeland, Stewen Dale, Asgeir Kvalsund og undertegnede som var på målrettet jakt etter skjellbrosme som tre av oss manglet på de etterhvert så fyldige artslistene. Frederick førte oss til et område ikke langt ut og vi begynte å fiske av et område på rundt 200 meters dyp. Resultatet ble en mengde fisk i alle størrelser og fasonger, og den litt vanskelige og ganske sjeldne skjellbrosmen viste seg å være litt vrien å luke ut innimellom alle langene, brosmene og haiene i området.

Vi brukte bommer med slep og agnet med makrell, reke, horngjel og blekksprut men måtte dessverre innse at det bare var jeg som fikk lurt et par eksemplarer denne første dagen. Ikke var de veldig store heller (525g), men for meg var dagens mål nådd ? Så var det bare å gledet seg til neste dags satsing…. da skulle vi nemlig ut på Suladypet? et korallområde på 500 meters dyp nesten 4 timers kjøring ut fra land. Det ble en dag vi kommer til å huske lenge …. Følg med på neste artsfiskeinnlegg!

Dette sier Aschehougs store fiskebok om skjellbrosmen:

Lange og trådaktige, røde bukfinner som når bakenfor gatten, store skjell og fargene er typisk for denne arten. På underkjeven er det en skjeggtråd. Første ryggfinne er lang. Fisken kan bli opptil 75cm lang. Fisken svømmer på og over bløtbunn i stim og jager etter krepsdyr og småfisker. I Middelhavet foregår gytingen om våren og sommeren, og det er usikkert om skjellbrosme gyter i nordlige farvann. I våre farvann tas skjellbrosme tilfeldig som bifangst i trål og var i 2001 og 2002 på over 1200tonn. I Middelhavet fiskes den imidlertid noe mer regulært. Den kalles også steinbrosme.

Asgeir