Facebook ikon Instagram ikon
6. oktober, 2019 - artsfiske båt og havfiske

Art #143 Mora

Dag 2. med Kullin og MS Gotland ble en målrettet tur etter arten mora. Dette er en dypvannsfisk som først ble registrert her til lands så sent som i 2007. Arten ble oppdaget i Suladypet utenfor Trøndelagskysten og som du sikkert skjønner har ikke særlig mange artsfiskere fått oppleve å fiske på den korallsatte bunnen som ligger 3-4 timers kjøring ut fra Frøya. Fisken mora var altså turens største mål, og ingen av oss fire fiskere om bord hadde arten på listene våre. Selvsagt visste vi også at denne dagen kunne bli magisk, og at hvis vi mislykkes kunne det bli måneder og år til vi igjen fikk sjansen.

Heldigvis spilte været på vår side og klokken 0500 satte vi kursen til havs, og noen timer senere kunne vi senke agnende (makrell-horngjel-reker og akkar) ned i dypet. Igjen var det ikke mangel på napp, og det kom snart opp pene brosmer, langer, uer og haier. Agtyvene svarthå, hågjel og pigghå er et problem som gjør at du stadig må opp og sjekke status på redskapen. Dessuten er det umulig å kjenne forskjell på hvilken av de mindre artene som har tatt kroken på 500 meters dyp. Dermed er eneste mulighet å sette alle kluter til å sveive kilometervis med FireLine gang etter gang.

Heldigvis gikk det ikke så lang tid før det ble vill jubel på styrbord side i det Gjermund skimtet en mora mellom et par haier. Første mora var i båten og vi visste at Fredrick nok en gang hadde satt ankeret på rett spot. Nå var det bare for oss andre å jobbe så lenge vi hadde tid til rådighet. Et par timer senere og et ti-talls fisk (inklusiv en flott skjellbrosme) kunne Asgeir Kvalsund slippe jubelen løs, dagens mora nummer to kunne vippes over rekken.

Så tok det flere timer uten at riktig art ble med opp, og både Stewen og undertegnede begynte å kjenne på følelsen av at dette kanskje ikke var vår dag. Slik kan ofte fiske være. Heldigvis etter iherdig jobbing kunne jeg endelig se den etterlengtede grå spesielle fisken i enden av slepet ….. og denne var stor.

Jeg var selvfølgelig både glad og lettet og skjønte med en gang at dette måtte være en mora opp i rekordstørrelse. Vekten ute på havet passerte 3 kg men fisken blir registrert på 2,950kg og 63 cm på land noen timer senere. Fisken er dermed den største som er registrert i Norske farvann på arten og blir dermed meldt inn til Villmarkslivs Norgesrekordlister.

Båtens høyeste gledeshyl kom allikevel fra Stewen Dale i sluttminuttene. Han fikk nemlig en mora på siste oppsveving etter vi hadde bestemt oss for å gi oss og trekke opp dreggen. Snakk om vellykket satsing. En mora til hver! Vi kan bare takke oss selv for gode forberedelser og aller viktigst Frederick Kullin for verdensklasse guiding ute i storhavet. Vi kommer garantert tilbake ved en annen anledning!

Asgeir