Facebook ikon Instagram ikon
11. juli, 2023 - barn og fiske fisketeknikk

Berggylte-fiske, tips og triks for sommerens hyggeligste fiskeopplevelse

Hei, i dag deler vi en liten film om hvordan du lett kan ta med barna på fisketur og samtidig være ganske sikker på å fange fisk når du er ved sjøen. Filmen ser du nederst i inlegget.

Berggylten er en bitevillig fisk som befinner seg tett inntil bergveggen og er derfor ekstra lett å lure for store og små. Men som med alt annet fiske er det alltid noen tips å ta med seg, spesielt for dem som ikke svinger stangen så ofte.

Det første og det aller viktige er å finne et svaberg med litt brådypt området utenfor. Det vil si at det ikke trenger å være særlig dypere enn 4-10 meter, men det er fint hvis det er såpass og gjerne enda dypere utenfor. De aller beste plassene er hvis du ser storhavet rett ut. Vet du ikke om slike plasser tar du for deg gule sider sine sjøkart eller flyfoto så kan du faktisk sjekke det i området hvor du er før du går ut. Det aller beste er likevel å laste ned den nye FiskHer appen, der har vi tegnet inn hundrevis med gode berggylte-plasser for de sydlige deler av landet. I appen finner du også nesten 40 000 fiskeplasser for 16 forskjellige andre saltvanns-arter. Dermed har du den beste snarvegen for å lykkes med fiskestangen i sommer!

 

IMG_2105 IMG_2124

Så er det utstyret, og det er ganske enkelt det og. Du kan godt bruke den vanlige slukstangen din hvis den er litt lang. Den bør være så lang at du kan slippe snøre loddrett ned utenfor skrenten fra tuppen på den. Er den så kort at du må dra fiskene over kanten kan de lett sette seg fast og du mister både redskap og fisk. Jeg velger derfor vanligvis den tradisjonell metoden med toppknytt teleskopstang. Det er stenger som ikke har snelle eller ringer og som du kan slå ut til 5-6 meters lengde. På den måten kommer du lettere ut over skrenten og rett ned til der berggyltene står. Husk at siden du ikke har snelle å kjøre fisken på må du binde snøret, som bør være rundt 0,35-0,40 mm, godt fast i toppen på stangen. Lengden på snøret avpasser du etter stanglengden, dvs ca en meter kortere enn selve stangen.

IMG_2098 tommy3

Ut over det så er det kun noen få splitthagl av bly og en litt sterk krok i størrelse 8 – 6 eller 4 som du trenger. En liten plastperle eller en bit av en fargerik gulp (kunstig agn fra Berkley) kan festes på eller like over kroken slik at fisken raskere finner agnet, men det kan sløyfes. Selve agnet finner du på stedet. Albueskjell og strandsnegle er utmerkede agn. Eller så tar du med noen kokte reker. Disse rekene skrelles og deles i tre slik at du bare har en bit på av gangen. Et ekstra godt tips er å flu/fore litt med en gang du kommer til stedet. Det vil si at du kaster ut litt mat for å lokke fisk til stedet. Har du rester fra et skaldyrmåltid er det perfekt, ellers tar du bare noe av det andre agnet å kaster før fiske starter. Pass på at det lander på bunnen der du fisker, og ikke driver bort slik at du lokker fisk bort og til et annet sted.

IMG_2114 IMG_2144

Dette fiske passer godt for barn fordi stangen bare veier noen 100 gram og så trenger du ikke å kaste. Du vipper bare ut, og følger med på stangtuppen om det napper. Napper det, er det bare å løfte opp fisken og svinge den inn mot land. Det kan være greit at en voksen hjelper med å ta av fisken siden den ofte kan sitte langt inne i gapet. En nebbtang er fint å ha med slik at du lettere får ut kroken. Det er også et lurt tips å ha en balje som du fyller med friskt saltvann. På den måten kan barna studere fangsten før den settes tilbake, eller klargjøres for middag. Berggylten er god mat, men den bør fileteres slik at du får bort skinn og ben. Den er fin å steike i panna eller som ingrediens i en fiskesuppe, ellers er den utmerket til å koke kraft på. Hummerfiskerne regner ofte berggylta som det beste agnet og tar sikkert i mot hvis du kjenner noen av dem.

IMG_2149 IMG_0592-tile

Ps! Husk at du lett kan risikere å få en lang rekke andre fiskearter som lever tett til land. Bergnebb, Blåstål/rødnebb, grønngylt, kutlinger, torsk, sei, lyr, knurr og sjøørret er bare noen av dem som gjerne biter på. Er du ute etter litt forskjellige fangster kan det være lurt å variere størrelse på agn og krok.

IMG_9052 IMG_9049

Skitt berg-fiske

Asgeir