Facebook ikon Instagram ikon
26. juli, 2022 - fisketeknikk Ut i naturen

Catch and release (fang og slipp) noen enkle tips!

I dag kommer jeg med åtte enkle tips for fang og slipp metoden. Catch and Release er fortsatt omdiskutert i noen kretser, men heldigvis ser det ut som skepsisen minker i takt med at folk blir mer opplyste. I de fleste land i verden som har organisert sportsfiske er fang og slipp en metode som brukes aktivt for å begrense uttaket.

DCIM100GOPRO

Veldig mange fisker ikke lengre først og fremst for å få mat, men for å oppleve spenningen, utfordringen, i tillegg til det å nyte det å være ute ved vann og sjø. En vellykket fisketur er ikke lengre bare målt i kilo eller i antall måltider, og det skal vi være glade for. Vi har likevel et ansvar for at vi behandler fisken med respekt, og ikke utsetter den for unødige skader.

IMG_6758

Samtidig må vi som sportsfiskere på beregne at det noen ganger går galt, og at fisken blir skadet og kan dø. Det kan av og til bli utfallet uansett om du fisker med tørrflue, eller fisker på storhavet. Har fisken større skader, eller at den blør i fra gjellene, bør den tas livet av. Det samme gjelder hvis den er så utmattet at den ikke klarer å svømme i normal stilling. Vi vet at fisken generelt tåler mindre når vannet er varmt enn når det er kaldt, derfor gjelder det å være ekstra påpasselig i sommermånedene.

IMG_9640

Her er noen tips du kan følge hvis du skal sette den levende tilbake:

1. Bruk helst sirkelkrok eller krok med liten eller ingen mothake hvis du kan. Du kan med fordel klemme inn mottaken med en tang, på den måten blir kroken lettere å løsne i fra fiskekjeften.

2. Kjør fisken så effektivt som mulig. Bruker du unødvendig lang tid kan det gjøre at fisken blir mer sliten enn nødvendig, og den kan få problemer med å komme seg igjen når den skal settes tilbake. Dette må du være spesielt nøye på når vannet er varmt.

3. Bruk hov med knuteløst og gummibelagt nett når du sikrer fisken. Er fisken veldig stor bør den ikke løftes opp av vannet i det hele tatt. Skal fisken tas bilde av så løft opp med begge hendene. Husk å fukte fingrene først slik at du ikke ødelegger fiskens slimlag.

4. Fjern kroken raskt med en tang, krokløsner eller foreceps. Et slikt redskap gjør at du kommer til langt inne i munnen uten problem. I noen tilfeller kan det være greit å klippe fortomen ved kroken, men ikke hvis den sitter i gjellene.

5. Ikke hold fisken ute av vannet lenge av gangen. Fisken puster ikke over vann så det vil raskt -kunne dø. Her snakker vi om altså om sekunder. Du kan godt selv holde pusten for å minne deg på at fisken snart må ned i vannet igjen når du selv trenger luft.

6. Mål fisken istedenfor å veie den. Legg den rolig ned på en fuktig matte med målebånd på. Alternativt bør du veie den i hov, pose eller bag som er laget for dette formålet.

7. Bruk så kort tid som mulig før fisken får friheten tilbake. Liker du å dokumentere fangsten så bør du ha kamera og utstyr klart når du fisker. Det kan være en ide å ha en beholdere du kan fylle med friskt vann for småfisk. De bør heller ikke holdes der for lenge før den frigjøres.

8. La fisken få tid til å komme seg når du skal sette den tilbake. Hold den i riktig stilling, og mot strømmen slik at friskt vann strømmer inn i munn og via gjellene. Ikke slipp fisken før den kan svømme med egen kraft.

Asgeir