Facebook ikon Instagram ikon
19. september, 2023 - båt og havfiske fiskeutstyr

Det nye ultralette båtfiske

Trenden mot lettere og lettere utstyr til havfiske bare fortsetter, og Penn går nå i bresjen for et seriøst program for de som vil gjøre båtfiske enda morsommere. Her snakker vi altså ikke om tradisjonell båt og havfiske med halvkilos pilker eller lodd på dypt vann, men heller presentasjon av letter jigg, pilk og agn-takler på litt grunnere vann. Jeg fikk testet litt nye stenger i uken som gikk på litt torskefiske på utsiden av Lillesand. Jeg brukte altså lett utstyr og fisket med Berkley power sandeels i 100-140g klassen på 10-20 meters dyp. Som du ser på bildene er dette fiske veldig effektivt og fanger mye fisk.

Fordelen med å skalere ned utstyret til myke stenger, små sneller og tynt snøre er at du kan fiske med lettere lokkemidler. Det gjør det hele mer følsomt, men aller viktigst, presentasjonen nede i vannet blir mye mer naturlig og bedre. Et lettere lokkemiddel eller lodd beveger seg finere i vannet og fisker nesten alltid bedre enn et tungt et. Du får også langt bedre følsomhet og kjenner derfor bedre når fisken er bortpå og smaker. Sist, men ikke minst gjør også slikt ultralett-båtfiske utstyr at selve fiske blir artigere, og fighten blir mye mer spennende.

Det er samtidig noen ting som kan være mer krevende, og gjøre at dette ultralette fiske ikke er for alle. Du bør ha en god del erfaring med å fiske større fisk i fra båt for å kunne kjøre fisken på bremsen og utnytte utstyret til maks. Stengene er også mye tynnere og lettere, derfor tåler de ikke den røffe behandlingen mange havfiskestenger får når de herjes med under fiske eller transport. Du må altså passe bedre på utstyret slik at det ikke får slag eller brukes på feil måte. Et typisk eksempel er hvis du sitter fast i bunnen, mange drar da bare til det de er gode for med stangen i alle typer vinkler. Gjør du det med slikt utstyr vil stangen knekke på et tidspunkt. Ingen stenger er laget for å dra opp bunnen så da må du faktisk legge den fra deg og dra i snøret.

Du kan godt bruke dette lette utstyret til shadfiske etter kveite, torsk, lyr og sei for å nevne noen eksempler. På kveite ville jeg steppe opp et par hakk slik at du har litt mer rygg i stanga, og at du bruker en snelle som rommer litt tykkere snøre (0,25-0,32mm multifilament). Torsk, lyr og sei vil du kunne matche selv med de letteste modellene, selv om det selvfølgelig er avhengig av hvor du fisker i landet.

Lettere agnfiske etter torsk, hvitting og flyndrer er perfekt for dette nye ultralette fisket. Da får du presentert agnet med mye lettere lodd og får dermed langt bedre følelse når fisken er forsiktig. Husk bare at du må gå ned i linetykkelse for å minske avdriften (0,17-0,24mm multifilament) når loddet er lettere.

Penn har nå en lang rekke spennende modeller i Conflict serien og små nette lavprofilsneller (Fathom og Squall. Ellers finnes det selvfølgelig en rekke haspelmodeller i størrelser 2500-3500 avhengig av hva slags kapasitet du trenger.

Asgeir