Facebook ikon Instagram ikon
18. oktober, 2020 - artsfiske Nattfiske

Endelig litt nattfiske

Høsten har vært urolig med mye nedbør og vind, det gjør nattfiske fra båt umulig. Endelig viste værvarslene under 2 sekundmeter. Siden det heller ikke hadde vært noe særlig nedbør siste uken lå alt til rette for en fin nattfisketur. Dermed var det bare å rigge den lille alloycraften og sette ut for å kikke på de vante plassene med hodelykt.

Sjø-temperaturen er nede i 10-12 grader og det er egentlig ganske fint. Da pleier nemlig piggvar, slettvar og andre flyndrefisker å trekke helt inn på grunnene om natten. Forhåpningene var altså store, og siden det på denne årstiden blir raskt mørkt kan enn starte fisket allerede i 19-tiden. Det betyr lange økter uten å ødelegge neste dag.

Som vanlig var det mye småfisk å se, men det tok en liten stund før det var noe av interesse. En del alger og maneter hadde samlet seg noen plasser slik at sikten kunne ha vært bedre. Skrubber er det alltid mye av, men jeg konsentrerte meg kun om noen få rødspetter til mat. Spettene er nesten alltid hissige på gulp-marken, også denne kvelden gikk de ned på høykant. Jeg nøyet meg med to stykker slik at middagen dagen etter var sikret.

Etter hvert kom jeg også over tre havabborer som gled over en grunne bare på en halv meters vann helt inne på sanden. Jeg skrudde raskt av lykten og trakk meg tilbake noen minutter. På den måten kan jeg kaste på dem med en superlett jigg uten at jeg skremmer dem. Yes, allerede på andre kastet var det full eksplosjon på grunnen i det plogen fra de tre fiskene kjempet om jiggen. Det var ikke store fisken, men alltid moro på lett utstyr. Det har vært et fantastisk havabbor-fiske nå, og det kommer jeg tilbake til i et annet innlegg.

Så kom jeg over en brukbar piggvar som lå på en meter dyp.  De store varene er hovedmålet for dette nattfisket og jeg var ganske sikker på at jeg skulle lure den på en liten brisling, eller alternativt på jiggen jeg også hadde klar. Den var imidlertid av det vanskelige slaget og viste ingen interesse på noen av det jeg presenterte den. Det endte med at en krabbe kom og skremte den ut på dypt vann, og dermed forsvant denne sjansen. Jeg tipper piggvaren var snaue 2 kilo så den får jeg kanskje prøvd meg på senere en gang.

På slutten av kvelden lå det en flott tunge lett synlig. Siden jeg ikke hadde fått gravd sand eller børstemark denne dagen hadde jeg bare gulp til rådighet. Av erfaring vet jeg at dette ikke alltid lykkes, fordi tungene kan være særdeles kresne i matvegen. Denne fisken slukte imidlertid gulpen med en gang den traff bunnen centimeteren foran munnen. Dermed ble den også med opp i båten. Jeg fikk tatt et par greie bilder før den fikk svømme videre. Jeg tipper tungen var mellom 1-1,3kg så ingen rekord, men alltid en hyggelig og særdeles cool flyndre å fange på stang.

Nå får vi bare håpe på flere stille kvelder, slik at jeg kan lure opp noen piggvarer og slettvarer i løpet av høsten. Følg med i ukene som kommer!

Asgeir