Facebook ikon Instagram ikon
20. juli, 2023 - fisk som mat sjøfiske

Farmor Irene`s fiskekaker

Det har vært usedvanlig mye lyr på Sør- og Vestlandet, og det er nok nesten slik nå at vi kan si at det er den aller letteste fisken å fange i sjøen på denne årstiden. Sist tur på sjøen tok Harald Nyland (Jakt & Friluft) og undertegnede mist 30 pene av sorten, og vi kunne landet mange flere. Nesten på hvert eneste ned slipp eller kast, slukte de pene og sterke fiskene den nye Berkley Power Sandeelene.

Lyren finner du langs bratte fjellskrenter inne i fjordene og over grunner utaskjærs på denne årstiden. Lyren har store øyne og en svært utpreget sidelinje den bruker i jakten på annen fisk. Dermed bør du bruke fiskeimitasjoner eller pilk og gummimark i jakten på disse sterke svømmerne som alltid gir en morsom og sterk fight på lett utstyr. Vi bruker FiskHer Appen til å finne de beste fiskeplassene, og når det er gjort er det som regel ganske lett å lure dem. Skal du beholde fisken som mat så må du huske å bløgge fisken umiddelbart.

Lyr er en god matfisk, spesielt stekt rett i panna. Du tenger bare å filetere fiskene og vende dem i mel, salt og pepper og ha godt med smør i panna. Nydelig lyst kjøtt med god smak. Det er allikevel som fiskekaker lyren kanskje er mest anerkjent, og det lager jeg ganske mye av. Denne gangen tenkte jeg at jeg skulle dele en tradisjonsrik oppskrift jeg fikk av Jarl Isaksen på Nubben as. Den stammer i fra hans farmor i Tromsø. Jarl er selv opprinnelig kokk og disse fiskekakene er altså god kvalitet sikret i flere generasjoner!

Farmor Irene`s fiskekaker:

800g. hyse/lyr file

½ l fiskekraft

½ l helmelk

2-3 ts salt

1 ts pepper

½ muskattnøtt

1 egg

1ss potetmel

1ss hvetemel

Juster ingrediensene i forhold til hvor mye fiske farse du får i vekt, og bland gjerne inn hyse, torsk eller sei sammen med lyren. Det er selvfølgelig også fritt frem å kjøre litt mer spicy varianter med innblanding av chili eller løk.

Fremgangsmåte: Fisk, kraft og melk må være så kald som mulig. Kraft kokes av rygger og hode på fisken.

Kjør salt og benfri fisk sammen i kjøkkenmaskinen (food prosessor med kniv), fisken skal bli seg i konsistensen, smak på deigen om fisken har fått nok salt.

Tilsett et egg og rør videre, spe forsiktig med fiskekraft og melk.

Tilsett pepper og mel, spe med videre med væsken og sjekk hele tiden konsistensen på fiskedeigen.

Den skal henge sammen, men samtidig være luftig.

Min erfaring er at hvis en bruker lyr må en spe litt mindre, sjekk deigen med jevne mellomrom og smak til med mer krydder hvis nødvendig.

Stek en prøvekake først.

God fornøyelse både med fisket og fiskekakene!

Asgeir