Facebook ikon Instagram ikon
31. juli, 2022 - fisketeknikk

Finn de beste fiskeplassene for kveite (FiskHer App)

I dag skal jeg fortelle deg hvordan vi finner de beste fiskeplassene for kveite. For deg som allerede har lastet ned FiskHer Appen er jo allerede jobben gjort, men det kan være hensiktsmessig og vite noe om hva du skal se etter for å finne slike fiskeplasser for denne arten. Det finnes nemlig mange flere gode fiskeplasser enn de vi har fått plass til på appen. Med større kunnskap om hva du skal se etter på kartet når det kommer til dybde, formasjoner og bunnforhold vil du øke sjansene for å få fisk året rundt. Her kommer de beste tipsene.

I FiskHer appen har vi lagt inn 2600 kveite-plasser, og de er for det meste i vår nordligste landsdel hvor kveite er en ganske vanlig fiskeart. Vi har også lagt inn en god del kveiteplasser på Vestlandet og sørover. Det finnes nemlig mer kveite her enn folk flest vet om, men det gjelder å fiske målrettet, noe svært få gjør i sørpå. Det fanges nemlig ikke mange kveite på tradisjonell pilk og gummimark,eller små agnkroker for den saks skyld. Derfor kan jeg anbefale å prøve hel agnfisk eller shad på havets dronning. Det har nemlig vist seg at målrettet satsing gir kveite i båten langs hele kysten. Vær imidlertid oppmerksom på minstemål, maksmål og fredninger på kveita

Når det kommer til selve fiskeplassene vi har lagt inn i FiskHer appen ser vi etter forskjellige typer biotoper som vi vet kveita liker seg på. Derfor er de spesielt gode sjøkartene vi har i appen helt avgjørende. Vi har også fått mange gode innspill og direkte inntegninger av plasser fra flere av Norges beste kveite-guider.

Vanligvis sier vi at kveitefiske er best fra mai til oktober, men den kan godt fanges året rundt. Mye tyder allikevel på at den trekker noe dypere i den kalde årstiden. Vi har for det meste konsentrert oss om de mest populære fiskeplassene som gjerne liger fra 10-70 meters dyp. Her jakter kveita på andre fisk når tidevannet går som sterkest mellom tidevannskiftene.

En typisk kveiteplass er flate eller slakt hellende plasser med sand og grusbunn i nærheten av odder og rundt grunner. Her er tidevannet sterkt og byttefisk samles. Dette vet kveita om, og er naturlig nok der det er mest mat samtidig som jaktforholdene er gode. Bukter og fjordarmer og utløp av disse med slett bunn og tidevannsstrøm er også utmerkede steder så lenge de områdene peker ut mot havet. Flere plasser har vi også lagt noen fiskefelt litt dypere og i dyprenner som går direkte inn fra havet, også der gjerne i forbindelse med grunner.

Det er ingen tvil om at kveita flytter seg en del igjennom året så derfor gjelder det å prøve ut flere FiskHer felter å fiske målrettet og effektivt for å finne ut hvilke plasser som er best den aktuelle dagen du er ute med fiskestanga. Husk at kveita er mye «på og av» og at du må saumfare plassene over litt lengre tid, gjerne fra tidevannskifte til tidevannskifte for å treffe den når den er på hugg.

Kveitefiske kan som sagt utføres på mange forskjellige måter, men det gjelder å fiske målrettet og glemme andre arter hvis du skal fiske effektivt og lykkes som kveitefisker. Jeg kan anbefale å sjekke dette innlegget om kveitefiske, det er bare å klikke her.

Asgeir