Facebook ikon Instagram ikon
1. juni, 2022 - fisketeknikk laksefiske

Finn de beste fiskeplassene for laks i sjøen (FiskHer App)

I dag skal jeg fortelle deg hvordan vi finner de beste fiskeplassene for laks. For deg som allerede har lastet ned FiskHer Appen er jo allerede jobben gjort, men det kan være hensiktsmessig og vite noe om hva du skal se etter for å finne slike fiskeplasser for denne arten. Det finnes nemlig mange flere gode fiskeplasser enn de vi har fått plass til på appen. Med større kunnskap om hva du skal se etter på kartet når det kommer til dybde, formasjoner og bunnforhold vil du øke sjansene for å få fisk året rundt. Her kommer de beste tipsene.

I FiskHer appen har vi lagt inn 500 lakse-plasser, og de er ofte lagt til områdene hvor laksen naturlig legger ruten inne ved kysten og i fjordene våre på gytevandringen inn til sin føde elv. Laksen blir altså født i elvene og vil etter et par år ta turen ut til sjøen og beite seg opp offshore i hav-områdene rundt Island. Når den blir kjønnsmoden, skal den tilbake for å bringe bestanden videre. Laksen vil da nærmest ta raskeste veg tilbake fra havet til elven. Dermed gjelder det å sikte ut steder hvor de litt større mengdene av laks legger ruten. Er det gode lakseelver vil mengder av laks nødvendigvis også passere i sjøen på veg innover.

For å finne de plassene hvor laksen samles litt tettere i vandringen bruker vi de gode oversiktskartene vi har i FiskHer appen, både flyfoto og sjøkart. Noen plasser må laksene rundt en odde, mellom øyer eller inn i trange områder i en fjord. Dette er der vandringsmønsteret gjør at laksen går tettere enn ellers i sjøen, og det er akkurat her vi markerer plassene også. I tillegg har vi kontaktet lokale sjø-laksefiskere og sett hvor det er naturlig å sette lakse-nøter. Mange områder har tradisjonelt gode lakse-fiskeplasser og som vanlig har lokale og dyktige sportsfiskere vært med på å blinke ut de beste lakseplassene i sjøen direkte til FiskHer appen.

De fleste dorger når de fisker laks i sjøen. Dermed blir feltene som er tegnet inn i appen også ganske store og tilpasset dette. Det er fordi laksen beveger seg over disse områdene på vei inn, og at båtene det dorges fra trenger litt større fiskeområder enn andre arter. En del plasser vil det imidlertid også kunne fiskes fra land. Da er det ofte fra svaberg som går nær laksens rute eller utenfor fredningssonene på gode lakseelver. Vanlig fisketid i sjøene er fra mai til august, og i perioder vil laksen samles i fjordene nær utløpet hvis det er lite vann i elven. Da er det viktig å respektere fredningssonen. Dette er du som fisker selv ansvarlig å følge med på.

I Norge er det kun lov til å dorge med to stenger etter laks. Ofte brukes store skjesluker av typen Toby Magnum eller lignende rett under overflaten. Et godt tips er også å se etter strømmrenner, dybdekurver og hoppende laks. Det aller viktigste er allikevel å være tålmodig hvis du skal lure laksen i sjøen. Det går ofte usedvanlig mange timer pr hugg. Premien er desto bedre, det er ikke mye som slår en sjøfanget laks, hverken i kamp eller kvalitet.

Jeg har skrevet flere innlegg om dette, så klikker du her ser du et av dem.

Asgeir