Facebook ikon Instagram ikon
13. september, 2020 - fisketeknikk

Finn de beste fiskeplassene for lyr (FiskHer App)

I dag skal jeg fortelle deg hvordan vi finner de beste fiskeplassene for lyr. For deg som allerede har lastet ned FiskHer Appen er jo allerede jobben gjort, men det kan være hensiktsmessig og vite noe om hva du skal se etter for å finne slike fiskeplasser for denne arten. Det finnes nemlig mange flere gode fiskeplasser enn de vi har fått plass til på appen. Med større kunnskap om hva du skal se etter på kartet når det kommer til dybde, formasjoner og bunnforhold vil du øke sjansene for å få fisk året rundt. Her kommer de beste tipsene.

I FiskHer appen har vi lagt inn 3500 lyr-plasser, og de er tydeligvis godt brukt. Lyr er nemlig en av de mest fangede fiskene når vi ser på appens tavle (feed). Det er kanskje ikke så rart heller fordi lyren er bitevillig og er som regel på steder hvor det er lett å komme til fra land eller i båt. Lyren kan fiskes med agn, pilk, sluk, jigg og fluer.

Lyren oppholder seg oftest pelagisk (litt oppe i vannlaget) men nesten alltid i nærheten av kupert og bratt terreng. Det vil si over og på siden av grunntopper, og langs bratte kanter gjerne helt inne til land. I den varme årstiden trives den grunt fra overflaten og ned til mer enn 30 meters dyp. Vinterstid kan den også trekke enda dypere, men på tilsvarende biotop med bratte topper og fjellsider. De er gjerne inne i fjorden om vinteren også, men en god del trekker ut i havet. Gode lyr-plasser offshore er vrak og topper ganske dypt (40-100m).

De fleste lyr-plassene på FiskHer appen er derfor langs land og over grunntopper. Der kan det lønne seg å fiske med gode kontrast-farger og raske bevegelser. Lyren er en sterk svømmer og er mest aktiv når tidevannet er som sterkest. I tillegg bruker den de store øynene og den kraftige sidelinjen aktivt når den jakter på mat som oftest består av annen fisk. Trenger du flere gode fisketips på lyr så klikker du her.

Lyren er ellers en god matfisk, og kan anbefales som hovedingrediens i fiskekaker. Her er en liten film som viser hvordan du kan fiske lyr og andre arter fra land;

Asgeir