Facebook ikon Instagram ikon
10. oktober, 2021 - fisk som mat

Fiskegrateng enkelt og greit

Har du god tilgang til fisk kan jeg anbefale å lage fiskegrateng. Fiskegrateng er nemlig noe alle liker og ikke minst barna. Jeg lager det ofte, og som regel lager jeg mange om gangen slik at jeg har noen liggende i fryseren.

Du kan bruke det meste av hvitfisk i gratenger, selv foretrekker jeg de som er litt fastere i kjøttet hvis jeg kan velge. Brosme, steinbit, piggvar er luksus, men torsk, sei, hyse og lyr fungerer også bra. Jeg bruker også å spe i makaroni eller små pataskruer. Det gjør den mer fyldig og ikke minst enda mer barnevennlig. Det er selvfølgelig ekstra stas hvis barna både er med på å fange fisken og lage mat av den etterpå!

 

Her ser du et forslag til oppskrift du kan bruke, men doble den gjerne opp noen ganger.

  • 75 g makaroni/pastaskruer
  • 2 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 0,25 stk. purre (kan sløyfes)
  • 1 ts salt
  • 0,25 ts malt hvit pepper
  • ca. 400 g torskefilet eller annen kokt, hvit fisk
  • 4 stk. egg
  • 1 dl revet hvitost (kan sløyfes)
  • ca. 0,5 dl griljermel

 

 

Kok makaroni/pastaskruer som anvist på pakken, hvis ikke du har rester med ferdig kokt pasta. Ca. 250 g kokt pasta tilsvarer 75 g ukokt makaroni.

Smelt smør i en kjele ved svak varme. Tilsett hvetemel og rør blandingen jevn. Skru ned varmen. Tilsett litt og litt av melken og rør klumpfritt mellom hver gang. Kok opp mens du rører godt. La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Du kan også bruke toro-hvit saus pakke.

Ta sausen av platen og tilsett kokt makaroni, tynne purreringer, salt og pepper. Ha i biter med kokt fisk. Både fersk, salt og røkt fisk kan brukes.

Skill eggene, og stivpisk eggehvitene. Bland først eggeplommene inn i sausen. Vend deretter inn eggehvitene litt forsiktig for å beholde luften i eggehvitene. Det blir best resultat hvis eggene har romtemperatur.

Fordel gratengrøren i en godt smurt ildfast form og strø revet ost og griljermel på toppen. Stek i stekeovnen ved 180 °C i ca. 40 minutter til gratengen har hevet seg og blitt gyllen

Asgeir