Facebook ikon Instagram ikon
25. mai, 2023 - fisk som mat

Fiskekaker av selvfanget fisk

På denne årstiden kommer det gjerne inn litt pen hyse (kolje) i traktene hos meg. Enten finner jeg dem utaskjærs på 40-50 meters dyp, eller som denne dagen helt inne i fjorden på om lag samme dybde. Hysa går gjerne sammen i små stimer, så får du en så får du gjerne flere. Du finner gjerne denne fisketypen på ekkoloddet ved eller like over myk eller sandbunn.

IMG_8282

Skal du fiske hyse er det aller best å bruke agn. Et såkalt paternoster som ganske enkelt er flere opphengere over lodd eller pilk. Jeg bruker vanligvis en krok i størrelse 1/0-4/0 som agnes med makrell, blåskjell eller reke. Det er også smart å bruke en liten attraktor ved kroken, for at fisken lettere skal finne agnet. Jeg foretrekker en liten bit slange eller noen perler. Helst selvlysende hvit, rosa eller grønn.

DCIM104_VIRBVIRB0024-

Hysa er ganske bitevillig og napper godt og kraftig når den er i slag. Den er imidlertid ganske løs i kjeften slik at du bør kjøre den litt forsiktig. Det er også fordel å ha litt myk stang, på den måten mister du færre fisk på veg opp. En klepp eller hov er også greit å sikre fangsten med når den skal inn over båtripa.

Hysa er usedvanlig god fisk til å lage fiskekaker av. Sammen med lyren regnes den som en av de aller beste. Du kan enten kun bruke hysen, eller blande den med andre fisketyper. Lyr er en annen fisk som egner seg utmerket. Dermed får du flotte fiskekaker som er lette å lage. Denne dagen tok jeg med meg to pene hyser på rundt 2 kg hver. Det er akkurat nok til å lage så pass mange fiskekaker at vi har til et par middager pluss restemat som for eksempel pålegg på brødet. Her får du oppskriften:

600 g  hysefilet 2 ts  salt 1 dl  melk 1 dl  matfløte 1,5 ss  potetmel 3 ss  gressløk    pepper    smør

Framgangsmåte

  • Kjør hysefilet og salt godt sammen i foodprossessoren.
  • Spe med melk og matfløte til en jevn farse.
  • Tilsett potetmel og finhakket gressløk.
  • Smak til med nykvernet sort pepper.
  • Form farsen til fiskekaker med en spiseskje og stek dem i smør på middels varme til de er gjennomstekte, 2-3 minutter på hver side.

IMG_8314

Server fiskekakene på brød med stekt bacon, kokte gulrøtter og kokt egg. Tips: Du kan også bruke seifilet, torskefilet, steinbit eller lyrfilet i denne oppskriften. Pass på at foodprosessor og ingrediensene er iskalde mens du jobber. Her ser du en liten film om hvordan du kan lage hele middagen:

FiskHer Appen får du også diverse oppskrifter hvis du klikker deg inn på arten i kartet.

Asgeir