Facebook ikon Instagram ikon
6. april, 2023 - båt og havfiske fiskeutstyr

Flyndre og knurr-takkel (oppskrift steg for steg)

Så er vi kommet til et nytt takkel, denne gangen et mer vanlig flyndretakkel for de flate på standardstørrelser. Det er ofte moderat store rødspetter, sandflyndrer, gapeflyndre, skrubbe og lomre som biter på dette svært effektive takkelet. I tillegg vil det fiske utmerket på knurr og andre bunnfisker du finner i samme området som de flate.

Jeg har laget en del flyndretakkel på bloggen før, og de er mulig å finne hvis du søker i feltet øverst her. Det er mulig at det har skjedd litt utvikling så jeg tar det uansett steg for steg, og du bruker de komponentene du får tak i.

Dette er et glidende takkel. Det vil si at linen løper fritt igjennom bommen, på den måten vil ikke flyndrene (eller annen fisk) kjenne tyngden av loddet som henger under glidebommen. Det gjør fisket langt mer effektivt, og fisken merker ingen motstand, og du kjenner nappet før fisken skjønner at den er blitt lurt.

Igjen er det sakte drift i fra båt som er beste måte å fiske et slikt takkel. Jeg løfter og setter ned takkelet gang etter gang mens båten driver, og drar det altså ikke langs bunnen. Sistnevnte gjør gjerne at du setter fast og mister takkel, men er det helt fin sand eller grus kan du variere teknikken noe å se hva som fungerer best for deg.

Jeg agner oftest med biter av kokt reke, blåskjell, små strimler av makrell, sandmark eller gulpmark på disse takkelene. Igjen er ofte en kombinasjon av flere agn det beste. Det kan også være lurt å gi fisken noen sekunder på seg når du kjenner nappet før du gir tilslag. Flyndrene bruker gjerne litt tid for å slurpe i seg agnet skikkelig.

Flere av flyndreartene og knurr liker seg godt på ren sandbunn både ute mot åpent hav og inne i fjordene våre. Andre arter liker litt mykere bunn og noen vil ha innslag av små stein og grus. Som vanlig finner du de beste fiskeplassene i Fiskher appen.

Slik bygger jeg takkelet steg for steg, vi begynner nederst og i enden av slepet;

Her bruker jeg rundt 0,50mm Berkley Trilene Fluorocarbon og fester en Berkley Fusion Octopus krok i størrelse 4 med krokstikk-knuten i enden. Den stives av med en bit av selvlysende hvit slange.

Så kjører jeg to- tre perler i hvit/perlemor/rosa, deretter et lite spinnerblad og påfølgende 3-4 perler over det igjen. Til slutt klemmes en kobberhylse på som stopper. En paljett kan også brukes mellom perle og stopper for å skape mer glans.

Ca 30 cm lengre opp på slepet (mot bom) festes en tamp med en krok i str 2 på en ca 5 cm lengde. Krokstikknute til krok, og for eksempel kirugknute til hovedline. Her bruker jeg en liten gummislange av for eksempel selvlysende rosa som avstiver, attraktor over knute.

10cm over siste krok festes en svivel, og en liten bit klar slange som avstiver.

Så kommer en klar glidebom, som tres innpå samme type sene som resten av takkelet. Her må du ha en perle på hver side av bommen slik at den løper lett fra knute til kobberhylsen som er stopperen over bommen. Sørg for å ha en ca 20 cm fri drift på bommen.

Jeg fester en opphenger ca 30 cm over stopperen. Ofte liker flyndrene og nappe ting som svever litt over bunnen. En opphengsknute gjør susen, og på den trer jeg på en mini selvlysende blekksprut og en grønn selvlysende perle som stopper. Her bruker jeg en 4 krok.

40 cm over opphengeren avsluttes takklet med en svivel.

Da blir flyndre og knurrtakkelet lett og klart og presenterer agnet på en utmerket måte. Glidetakklene oppbevares greiest i en glidlåspose eller en takkelmappe.

Her ser du en film med teknikkene jeg bruker i takkelbinding;

Asgeir