Facebook ikon Instagram ikon
26. august, 2021 - havfiske

Første runde med makrellstørje-satsing (Team Penn Technotroll)

Så var høsten storviltjakt i gang. Team Penn Technotroll som jeg er lagleder for har hatt våre tre første turer ut i Skagerak. Det hele startet imidlertid med klargjøring av båt og utstyr. Som de fleste skjønner kreves det helt spesiell redskap for å kunne lande fisk på 200-400kg. Det kreves ikke bare spesial utstyr, men også sneller, stenger, line av ypperste kvalitet. I år stiller Team Penn Technotroll i en 34 fot Faeton MORAGA 1040 båt.

Bra utstyr er nødvendigvis ikke bare lett å få tak i. Det skyldes at dette fisket er ganske ny oppstartet i Norge, men også delvis på grunn av Corona situasjonen som gjør at det er mindre utstyr å få tak i for øyeblikket. Vi har heldigvis forberedt oss godt og vært med på merkingsprosjektet noen år nå. Dermed er det meste på plass. Vårt Penn utstyr fungerer utmerket, og kommer til å gjøre det i mange år fremover også. Spreaderbars og noen flere komponenter må vi importere fra utlandet. De må i tillegg utbedres for å håndtere de store fiskene vi har her langs kysten. Heldigvis ser det ut som flere leverandører og fiskeutstyrsbutikker begynner å ta inn mer utstyr for dette fisket. Dermed øker også kompetansen og kvaliteten, kanskje vil vi se at sportsfiske tar mer av den Norske kvoten etter hvert.

Læringskurven er uansett bratt på et så «nytt» fiske, og noen av forbedringene vi har gjort i år er å legge på såkalt wind-on leaders. Det er en kort fortalt en 10 meter ekstra kraftig fortom som har en flettet overgang til hovedlinen. På den måten slipper vi svivel skjøt, og kan sveive fisken helt inn til båten. Det må selvfølgelig gjøres sammen med å bruke håndkraft de siste meterne. Det hele er teamwork, og alle har sine oppgaver om bord. Vi har også skiftet ut fortommen på spreaderbaren slik at vi får en ekstra sterk (500lbs) link direkte fra toppen og ut til kroken. Her har vi crimpet med doble løsninger slik at dette skal holde den usedvanlig store belastningen en slik fisk vil påføre fortommen på spreader-baren når den setter opp toppfart etter et hugg. Kjetil Flakke har fintunet og testet mer enn de fleste på dette området, så han er en fin mann å ha med på laget når slike ting skal oppdateres.

Når det kommer til selve fiske har vi hatt tre dager utpå så langt. Flere av lagene som er i samme området har startet tidligere. Noen har allerede kjørt, merket og landet makrellstørje. Det nærmeste vi har kommet så langt er noen få observasjoner, og en som har vært oppe og slått etter stingeren uten at den traff. Vi er med godt håp, men sliter litt med at mange er opptatt og må gjøre dette på fritiden. Blant annet er båteier og skipper Nils Andre Eigeland i offshore industrien slik at satsingen bare kan skje i spesielle perioder når han er hjemme fra jobb. I tillegg er vi som alle andre helt avhengig av rolige vindforhold. Vi fisker mest 20-25 nm ut fra Sørlandskysten, og det sier seg selv at det som regel er urolige forhold der. De to første fiskedagene i år var allikevel magiske på havet. Så her følger noen stemningsbilder. Jeg skal love deg at om selv om det var lite fisk å se i området akkurat nå, er spenningen stor og naturopplevelsene likeså. Vi gleder oss til fortsettelsen.

Det Norske makrellstørje prosjektet er et fiske som du må søke om får å få delta i. Det er Fiskeridirektoratet i samarbeid med Havforskningsinstituttet som har regien i merkingsprosjektet. Her kan du lese mer om fjoråret, og hvordan vi tar vare på den ene fisken vi har lov til å lande:

Asgeir