Facebook ikon Instagram ikon
17. august, 2020 - båt og havfiske

Full klaff på makrellstørjen, Team Abu Technotroll

Så var det vår tur å lande og ta inn en makrellstørje. Etter et par feilhugg og en fight satte endelig en ettertraktet makrellstørje på en av spreaderbarene midt mellom Sørlandskysten og Danmark. Det tok fire turer offshore i Skagerak inkludert en 35 timers satsing i helgen før det smalt skikkelig. Vi har altså satset bra heftig de siste dagene, og var litt slukøret etter å ikke ha landet en i løpet av helgen ….. men så kom den altså i mandagens «ekstraomgang».

Vi har virkelig sett mye størje de siste dagene. Helt fra 10 nautiske mil ut fra Grimstad har vi sett hoppende fisk. Vi har konsentrert oss om et område omtrent 25-30 nautiske mil ut, omtrent der hvor Skagerak er dypest, men begynner å gå oppover mot den danske grense. Det er ikke noen tvil om at det i områdene her er mye makrellstørje akkurat nå. Til tider kan vi se den hoppe på alle kante, før det igjen blir rolig i perioder. Dette og ofte se fisk holder selvfølgelig motet oppe, og vi visste at det var et tidsspørsmål før den satt. I mellomtiden har vi gledet oss med natur opplevelser i verdensklasse.

Mandagen var det kun Skipper Nils Andre og Kjetil fra Team Abu Tecnhotroll som kunne stille pga jobb og barn. Heldigvis stilte Frank Ronny opp fra «mannskapspoolen» og dermed var de klare for å gå offshore. Det var virkelig bra fordi forholdene nå er optimale, og fisken er på plass. Bare et par timer etter start så vi som fulgte båten på MarineTraffic at den begynte å sirkle. Et tydelig tegn på at trolling er gått over til fast fisk. Litt senere fikk vi bekreftet mistanken, team abu technotroll kjørte fisk!

Fisken tok en spreader-bar plassert på utrigger ganske nær båten. Baren hadde sorte blekksprut med hvit blekksprut og sirkelkrok i enden. Det var Kjetil og Frank Ronny som tok seg av fighten mens Nils Andre som vanlig kjørte båten stødig i en hektisk kamp som varte i rundt 1 time og 35 minutter på Penn utstyr. Det hel gikk etter boka og heldigvis var både båt, mannskap og utsyr akkurat så bra som vi hadde trodd og håpet på. Det er vel ikke noe overdrivelse å si at alle ombord fikk sin livs fiskeopplevelse.

For de som følger med har hvert av de 24 team lov til å lande og «høste» en størje i løpet av høstens merkings-prosjekt. Dette er en del av den norske fangstkvoten på arten som er gitt til sportsfiskerne av fiskeridirektoratet. Vi hadde bestemt oss for å ta den første, og dermed ble denne fisken sikret ekstra godt på utsiden av båten. Her ble den liggende en god stund for nedkjøling og bløgging mens båten holdt lav fart. Så ble det etter hvert satt full fart inn mot fiskernes salgslag i Grimstad. Her fikk vi profesjonell hjelp utenfor arbeidstiden av de ansatte. Fisken ble hodekappet og tatt ut innmaten av, og ligger nå på is. I morgen blir det oppdeling, pakking og fordeling av fangsten til teamet. For de som lurer, så er det ikke lov og omsette denne fisken for oss. Det blir også tatt en god del prøver som blir sendt til forskerne i havforskningsinstituttet.

Nå er altså en fisk landet i vårt team, så ut over høsten nå blir det et rent merkingsprosjekt for vår del. Da blir eventuelt kroket fisk tagget og merket, samt målt i vannet før den slippes fri. På den måten får havforskningsinstituttet og fiskeridirektoratet verdifull informasjon om denne arten som nå er tilbake i norske farvann.

Her kan du lese mer om makrellstørje merkingsprosjektet 2020

Makrellstørjen var 251 cm lang og 166 cm rundt midjen og anslått vekt rundt 240kg Formelen vekten regnes ut ifra er som følger: 251x166x166/28888 (Lengde x bredde x bredde delt på 28888)

Fisken ble fanget på en Penn stang 6 fot 80-130lbs med en Penn International 80 VISW snelle med 130lbs Trilene Biggame mono.

Asgeir (foto: Team Abu Technotroll)