Facebook ikon Instagram ikon
31. oktober, 2019 - artsfiske Nattfiske

Høstens første nattøkt

Etter mange uker med regn og vind var det endelig meldt noenlunde stille vær. Dermed kom natten jeg hadde ventet ganske lenge på. Høsten er nemlig en fantastisk tid å jakte de store flate på grunt vann. Det var bare å rigge 3-4 stenger med sandmark, gulp og ansjos og lade minn-kota og hodelykter så de skulle holde i mange timer. Med meg på turen hadde jeg denne gang nabo, og særdeles fiskeinteressert jente som heter Mia.

Det er tidlig mørkt så vi var klar for å kaste loss allerede kl 20.00. Jeg valgte å legge kursen utover til de ytterste øyene og lete av sandbanker der. Når vi kom frem fikk Mia ganske kjapt lurt opp et par fine rødspette på gulp-mark. Etter en halvtimes fiske skulle det imidlertid vise seg at selv om vinden var svak og fralands, var det akkurat nok til å lage små krusninger som ødela sikten. Når vi fisker fra båt uten vannkikkebrett må enn ha en helt blank overflate på vannet for å kunne se igjennom med lys. Det var det altså ikke her ute. Dermed måtte vi legge om taktikken og sette kursen inn mot smulere farvann.

Lengre inne mot Lillesand har jeg flere gode steder på lur. Blant annet noen bukter som har gitt meg tre norgesrekorder på slettvar tidligere, alle tatt på denne tiden om høsten. Kunne det ligge et slik kumlokk her i dag også? Spenningen var stor, for her var vindforholdene langt bedre enn lengre ute. Og ja…. allerede i første bukt spottet vi to greie slettvarer som begge ble lurt på ansjos dansende over sanden.

Det var i hele tatt bra med mindre slettvar, piggvar og rødspette her og i de nærmeste buktene. De fleste var litt for små til at vi brydde oss om å fiske på dem. Det virket allikevel  som årstid og vanntemperatur var perfekt. Nå var det bare å håpe på at en av de større fiskene skulle dukke opp i løpet av natten.

Når klokken begynte å nærme seg midnatt fikk Mia øye på en større silhuett, bare på 1 meters dyp. Når vi nærmet oss fikk vi se at det lå en riktig fin slettvar i bakhold. Det tok bare noen sekunder etter at hun presenterte agnet før den eksploderte og tok det. Like etterpå lå den fine slettvaren i hoven.

Kvelden var reddet, og Mia satte ny personlig rekord på arten. 2.1kg er en flott eksemplar av en slettvar. Slike opplevelser er noe av det artigste en sportsfisker kan oppleve spør du meg. Den magiske spenningen, stemningen og naturen nattestid ute på sjøen er noe helt unikt. Vi er veldig glade for å kunne fiske på en slik visuell måte på slike fantastiske fisker. Det er i mørket det skjer!                         Asgeir