Facebook ikon Instagram ikon
7. juni, 2022 - laksefiske

Juni for laksedorging

Starten på laksesesongen i elvene har vært meget bra, og litt kjærkomment regn har gjort sitt til at en god del laks har gått på elvene allerede. Allikevel forventer vi at mesteparten av laksen som skal tilbake til sine fødeelver er på vei akkurat nå, og utover de to neste månedene. Ofte kommer den største laksen først, dermed er juni laksen ofte spesielt fin og ettertraktet.

Selv om det har vært greit med vann og laksen går på elvene, er det altså en del pen laks på vei inn. Samtidig er det nok en del fisk som nøler noe i fjordene i nærheten av elvene. Dermed er det altså fullt mulig å komme i kontakt med dem fra båt eller i fra land i «vandringsruten».

Jeg fikk tatt meg et par ettermiddager med Allycraft båten i Høgsfjorden i Rogaland. Noen timers dorging resulterte i et flott eksemplar med en 8 kg blank sjølaks. En kvalitetsfisk som ble tatt hjem for sommerens sashimi og grill. Ja hver eneste del av en slik fin fisk blir spist. Hode til fiskeren, og lakseburger (rester fra filetering) til barna. Det kan anbefales i tillegg til de tradisjonelle delene av fisken.

Jeg dorger rundt 3 knops fart og varierer med å ha de to stengene 30-40 meter bak, eller en av dem bare 7-10m bak i propellstrømmen. Jeg bruker FireLine 0,25 som hovedline og en to meters fortom med rundt 0,50 fluorocarbon, en kulelagersvivel brukes i skjøten der. Kulelagersvivelen holder unna tvinnen på snøret, samt tar hånd om noe sjøgress før det treffer slukene. En ambassadør og en mellomkraftig spin-stang er å anbefale. I enden har jeg stort sett mest suksess med Toby Magnum. Siden denne sluken er utgått av sortimentet er en ny Toby 60 g eller Toby Salmo 30g de perfekte erstatningene. De er noen cm kortere, men har tilsvarende gange og supergode fargevarianter for de fleste værsituasjoner. Personlig liker jeg å bruke noe med sølv i overskyet vær og kobber/gull i solskinn. Farger som blå, grønn, oransje er hovedfarger som fungerer godt i forhold til klarheten på vannet. Som vanlig finnes det ikke en fasit, men Tobyene gjør at du slipper å bruke lodd og paravaner, de tåler farten godt og er en magnet for laksene i fjordene våre.

I Fiskher appen har vi lagt inn de beste dorgeområdene for laks. Det vil si der laksen opptrer tettest på vei innover fra havet og i fjorden. Laster du ned den er de heteste områdene merket av. Ellers er det bare å studere kart og følge de lokale reglene for de enkelte områdene du skal fiske i. Husk at det ofte er utvidede fredning soner (utover de 100 obligatoriske meterne fra elveutløp). Disse reglene finner du hvis du søker på statsforvalterens side i ditt fylke.

Skitt dorgefiske!

Asgeir