Facebook ikon Instagram ikon
18. august, 2022 - fisk som mat

Kveite i fløtesaus på tradisjonelt vis

Kveita er en fantastisk matfisk, og selv om jeg setter tilbake de fleste jeg fanger tar jeg gjerne med en slik at jeg får meg en god middag innimellom slagene. Jeg lager kveite på flere vis, men har fått ekstra sansen for å la den ligge å godgjøre seg i fløte slik de gjorde i gamle dager. Det vil si at jeg tilsetter noen småting som de kanskje ikke brukte så mye av i gamle dager. Bare for å få en liten vri slik at jeg får den slik jeg liker den aller best. Husk også at du kan tilberede annen fast hvitfisk på samme måte hvis du ikke har kveite. Brosme, lange, steinbit og piggvar fungerer utmerket på samme sett.

IMG_9468

Her har du min oppskrift:

Jeg bruker helst kotelettstykker av fisken . Det vil si at fisken skjæres opp i skiver på tvers med skinn og ben. Det meste av fettet sitter nemlig inntil der, og da blir smaken og sausen enda bedre. Som du ser av bilde under ble det kveite-fileer i dag, med skinn. Det er også bra og kanskje litt mer barnevennlig på den måten. Jeg bruner stykkene ganske raskt på begge sider i en varm stekepanne med mye smør og salt og pepper.  Så legger jeg dem med skinnsiden ned og senker temperaturen på platen. Så  tilsetter jeg finhakket sjalottløk i samme panne. Deretter litt tørr hvitvin (for eksempel 1 dl samme type som serveres til fisken) som reduseres et minutt eller to sammen med løken. Så er det tid for fløte som dekker omtrent halvt opp på fiskestykkene, for eksempel 2-3dl. Dette  skal så stå og putre på lav varme og reduseres i 15 min. Undervegs tilsetter jeg noen dråper soyasaus og paprikakrydder. Til slutt når alt er ferdig litt finhakket persille eller vårløk på toppen. God appetitt!!

DCIM110_VIRBVIRB0040-

Husk det er minstemål på kveite 80cm og maksmål på 200cm. De beste mat-kveitene er gjerne fra 80-120 cm.

Asgeir