Facebook ikon Instagram ikon
23. august, 2022 - Nattfiske

Litt nattfiske med havabbor, sjøørret, tunger og observasjon av dvergfjesinger

Det nærmer seg høst og dermed blir det til at jeg drar Alloycraften min rundt på litt nattfiske for å se om det er noe liv. Jeg vet at det er litt for tidlig til at de større varene (pigg og slettvar) er trukket inn helt grunt, men det er jo oftest noe annet å jakte på. Slike runder med lys fra båt eller vannkikkebrett er ikke bare spennende fiske, men det er også en fin måte å finne ut hvor det er mest liv, og hva slags arter det finnes i området nattestid.

Jeg har dratt båten rundt litt forskjellige plasser, og kan dermed konstatere at det er bra med havabbor, og at for eksempel dvergfjesingen er på plass på badestrendene i Mandal. Den sistnevnte dvergfjesingen har vært vanskelig å fange fra land, men jeg har i alle fall observert 30-40 stykker på Sjøsanden og i området rundt. Det samme er blitt bekreftet av dykkere i området. Så langt har jeg observert mange litt dypere og litt lengre ut enn der vi fanget dem i fjor. Det er nok derfor at de også er litt vanskeligere å fange fra land. Det blir spennende å se om de trekker grunnere og samler seg mer når vi kommer ut i september. Det var jo i fjor på denne tiden vi fanget mengder helt inne ved land og på mindre enn 1 meters dyp.

Ellers klarte jeg å fange både havabbor og sjøørret på brisling i mørket. Disse fiskene er nesten umulig å få til å bite når du lyser på dem. Men vet du hvor de er kan du jo bare komme tilbake til områdene der du har observert dem litt senere, og fiske i mørket. Begge artene er nemlig nattaktive og kan lett fiskes med flue eller agn. Denne gangen ble de to fiskene med som matfisk, og en nydelig havabbor på grillen er ikke å forakte, selv om jeg som regel setter de fleste fiskene tilbake. Flynderfisken tunge har det faktisk vært bra med selv om vanntemperaturen har vært høy. Det er også en utmerket matfisk, men samtidig en fisk som kan være svært kresen. De siste ukene har jeg imidlertid fått dem både på gulp og blåskjell, selv om jeg regner sand og børstemarker som beste agn på disse tungene.

Asgeir