Facebook ikon Instagram ikon
25. april, 2020 - artsfiske Nattfiske

Mer nattfiske fra båt

Flere fine og rolige kvelder har gitt et godt utgangspunkt for mer nattlig fiske i fra båt. I tillegg har jeg hatt flere fiskevenner på besøk som har fått oppleve dette smått så geniale og visuelle fiske. Personlig har jeg også vært opptatt av å se hva som har flyttet seg inn av fisk i takt med at sjøtemperaturen som stiger. Dere som har fulgt dette natt båt-fiske mitt i flere år har skjønt at de forskjellige artene kommer inn i puljer. Det avhenger nok mest av sjøtemperaturen, men også andre faktorer som for eksempel mattilgang, gyting og tidevann.

Vanligvis har jeg opplevd at pigg og slettvarene begynner å komme inn når temperaturene er rundt 7grader. Skrubbe og rødspetter er som regel på plass uansett, mens tungene ofte kommer tidligere enn varene. De siste to ukene har vanntemperaturen steget fra 5 til 8 grader, men jeg har enda ikke sett en eneste pigg eller slettvar. Noe jeg stusser mye på. Tidligere år har nemlig disse vært å finne helt grunt nattestid her i Lillesand i april. Det kan hende de bare er litt forsinket av en eller annen grunn, og at vi har den beste tiden foran oss. Det blir spennende å se i ukene som kommer.

Selv om varene har uteblitt, er det godt med de vanlige flyndrene, og så har heldigvis tunga kommet. Den ekte sjøtungen er en helt fantastisk flott fisk og nesten umulig å fange på annen måte enn på slikt kikkfiske jeg driver med fra båt eller vannkikkebrett. Dermed er det også ganske få fiskere som har fått notert den på artslisten sin. Da er det selvfølgelig stas å kunne presentere slike når folk kommer på besøk.

Asgeir Wien som jeg kjenner fra flere fantastiske Cuba-turer, og som jobber for det «grønne» selskapet Scanship holding (driver bla med å ta hånd om avfall fra lukkede oppdrettsanlegg) kom på besøk forrige helg. Han tok like godt en dagstur for å oppleve noen timers nattfiske. Da var det jo ekstra artig at en flott tunge dukket opp innimellom alle skrubbene og rødspettene. Asgeir lurte elegant tungen med en sandmark, og dermed var turen vellykket. I tillegg til bra fangster av flyndrer fikk vi også se en mengde sjøørreter, torsk og de aller største børstemarkene «Alitta Virens» som i hopetall svømte helt i overflaten under den fantastiske stjernehimmelen.

Jeanett og Petter er også på besøk denne helgen, de kommer i fra Odda. Hun har lenge hatt lyst til å teste natt-båtfiske her hos meg, og nå kom altså sjansen. Igjen var det en stille start på natten men dessverre var det snart såpass med bris at de små rifle-bølgene ødela sikten på de mest håpefulle plassene. Dermed måtte vi flytte oss inn i mer lunere farvann, og der fikk de forsøkt seg på noen rødspetter, sandflyndre og skrubber. Det gikk fint og flere av dem ble landet i båten. Etter en times søk så jeg endelig noe enda mer spennende. Der lå det nemlig en flott tunge på bunnen. Den lå akkurat der jeg hadde forutsett at den skulle ligge nå på denne årstiden. Jeanett manglet arten og pulsen hennes steg en del hakk når sandmarken skulle plasseres en centimeter foran munnen. Fisken var heldigvis i god-hjørnet og et minutt senere slukte den hele marken, og hun fikk satt et perfekt tilslag. Like etter ble den ført opp i båten via en hov. Jeanett var strålende fornøyd med ny art, og noen vestlandske gledes toner forsvant ut i nattemørket. Litt senere spottet hun like godt en til av samme art. Da fikk Petter testet seg og utførelsen var perfekt. Dermed ble det to fine tunger i båten denne kvelden.

Jeanett er for øvrig i Lillesand nå for å teste og bidra under lanseringen av den nye fiske-appen vi holder på med. Denne skal du få mye mer informasjon om senere, men vi er nå i en hektisk test fase før lanseringen 1.juni.

Vi høres snart!

Asgeir