Mormors Makrellkager
Tradisjonelle Sørlandske Makrellkaker
I og med at det «koker» av makrell på Sørlandet (og mange andre steder i Norge) har jeg fått lov til å dele en aldeles nydelig og tradisjonell oppskrift på fiskekaker laget av makrell. Det er Eirin Veslemøy Fredriksen som sendte meg oppskriften og bilder av sin egen lille produksjon.
Hun forteller at disse makrellkakene var en av hennes aller beste barndomsminner. Det å spise fiskekakene rett fra steikepanna var noe som huskes godt. Da var det hennes mamma Reidun Fredriksen og mormor Olga Annette Syvertsen som laget dem. Oppskriften har altså gått i generasjoner så Eirin ville selv ikke ta æren for selve oppskriften, men tar den i bruk så raskt det finnes makrell å fange i fjorden.
Mormors makrellkager
3 stk fersk makrell, mellomstor. Pir kan også brukes, da må du bare ha flere
2 ts salt
Pepper
5 stk kavring
2 egg
5 dl helmelk
Revet muskat
Hakket gressløk
Fremgangsmåte:
Fjern hode, innmat, hale, ryggfinna og finnene ved hode.
Makrellen skal males i kvern 3 ganger. Første gang kun makrell, andre gang tilsettes salt og pepper, tredje gang maler du inn kavring.
Har du ikke gammeldags kvern, kan enn selvfølgelig bruke moderne metoder.
Ha alt over i en bolle og rør inn revet muskatnøtt, egg, melk og hakket gressløk.
Finn frem stekepanna og godt smør, form «deigen» med ei spiseskje og sett igang.
Vær varsom med salt hvis du vil øke oppskriften. Bedre å salte etterpå.
Det er sånn med gamle oppskrifter at det var en slump av det ene og det andre. Prøv deg frem.
Servering:
Servéres med agurksalat, nypoteter og rømmesaus.
Hvis det blir noen igjen, spis de kalde på ristet brød med remulade, salat og agurk.
Asgeir, Foto og oppskrift; Eirin Veslemøy Fredriksen