Facebook ikon Instagram ikon
5. september, 2021 - artsfiske Nattfiske

Nattfiske i september

Høsten er kommet og det er igjen tid for litt nattfiske. Vanligvis er høsten mist like bra som våren. Det hele avhenger av forholdene, og at det blir skikkelig mørkt. Da trekker nemlig de flate, og en god del andre arter, helt inn på grunt vann slik at enn kan kikk-fiske på dem i lyset av hodelykten. Uansett om det er vår eller høst er det sikten i vannet og at det er blikk stille, som er hovedfaktorene for å lykkes. Denne høsten har vært tørr og dermed er det god sikt i området hvor jeg fisker. Siden jeg for det meste fisker fra båt må jeg velge meg de kveldene hvor det er vind-stille. Alternativet er å vade med vannkikkebrett. Brette vil da ta bort bølgene som stenger for sikten gjennom overflaten.

Jeg har nå vært ute et par kvelder, og hatt fine fangster av tunge og noen piggvarer. Det er også bra med rødspetter, lomre og alt mulig av småfisk. Dessuten ser jeg mye sjøørret og en del havabbor i området her. Sjøørret er nesten umulig å fange i lyset, men jeg finner jo ut hvor de bor og kan gå tilbake til de uten lys og kaste på dem. Havabboren er noe enklere å fange på nattfiske, og jeg har med flere anledninger fått dem til å bite bare ved å presentere en byttefisk (ansjos/brising) ned foran dem.

Uansett er det piggvar, slettvar, lomre og tunge som er hoved målet for dette fiske. Tungene og forså vidt også de andre flyndrene elsker sandmarken jeg graver under «spagetti hullene» med spade før jeg drar ut. Dette agnet er helt overlegent. Bare ekte børstemark (som er vanskeligere å oppdrive) slår det. Det skal likevel nevnes at jeg får mye på gulp imitasjonene og kokt reke også. Jeg har vel fanget 10 tunger siste to turene og alle oppfører seg litt forskjellig. Suksess formelen er å legge sandmarken millimeter foran munnen. Jeg lar den bare ligge der en liten stund, der etter lirker/beveger jeg den ørlite grann med jevne mellomrom. På den måten pirrer jeg fisk med både vibrasjon og duft slik at den oftest slår til og suger i seg agnet.

Lomra har en tendens til å foretrekke skjell som agn. Jeg bruker da kjøttet av rått blåskjell eller sandskjell som jeg også finner når jeg graver sandmark. Jeg bruker en krok i størrelse 8 og surrer løst på en god klatt som presenteres på samme måte som sandmarken på tunge. Både tunger og lomrer er ganske små i munnen, men det er egentlig ganske utrolig hvor stor sandmark (og sikkert krok også) de klarer å få inn. Det skulle derfor ikke være noe problem å gå opp i krokstørrelser.

På piggvar og slettvar er det agnfisk eller shad (gummi fisk imitasjon) som gjelder. På de aller minste individene fungerer også sandmark godt. Jeg kjøper pakke med ansjos på innvandrer-butikker, og holder vel en liten knapp på dem fremfor brisling som også fungerer bra. Andre småfisk som for eksempel kutlinger fungerer også fint. Her bruker jeg lodd og en liten treblekrok (Berkley Fusion Octopus). Jeg presenterer fisken «dirrende» med svømmende bevegelser 10 cm foran varen som ligger der. Alternativt bruker jeg altså gummi shad rundt 10-14 cm som jeg prøver å få en livaktig gange på rett foran fisken. Alle varene oppfører seg forskjellig, noen eksploderer og tar agnet umiddelbart, andre kan jeg holde på med en halvtime eller mer. Hvis ikke fisken reagerer kan det være lurt å skifte vinkel, type agn, eller rett å slett la fisken få en pause og komme tilbake litt senere for da og prøve igjen.

Når det kommer til flatfisk som dette er det antagelig våre aller ypperste matfisker. Jeg velger imidlertid å kun ta noen får med meg hjem. Kanskje ikke mer enn 1 av 10 fisk blir mat, resten slippes tilbake igjen. Jeg er ganske sikker på at mange av dem er ganske stedbundet, og dermed ødelegger jo enn mest for seg selv hvis en tømmer fiskeplassene for fisk.

Jeg bruker minn-kota i pilot el-motor i fronten av båten som jeg styrer over fiskeområdet som ofte er fin sand med fjernkontroll. På den måten kan jeg kjøre båt og fiske samtidig. Jeg rigger også klar 3-4 stenger med forskjellig agn til de artene jeg forventer å treffe. Jeg bruker Ledlenser H15R hodelykt og bare Berkley Fusion kroker og Trilene Fluorocarbon fortom for å gjøre alt så naturlig og usynlig som mulig for fisken.

Godt høstfiske!

Asgeir