Facebook ikon Instagram ikon
22. mai, 2020 - artsfiske Nattfiske

Ny nattfiske økt

Så var det endelig meldt en stille natt igjen, og dermed var det bare å lade hodelykter og batterier til minn-kotaen. Fiske etter de store flate har vært tregt så langt i år, så nå håpet jeg at det var noe pigg eller slettvar å se på flatsene i Lillesand. Vanligvis er april en svært god måned, men i år har de som du kanskje har lest uteblitt. Fortsatt er vannet under 10 grader kaldt så kanskje er de bare forsinket, uansett må det bare prøves med ulike mellomrom så dukker de nok opp til slutt.

Denne natten reiset jeg vestover et stykke og måtte vente helt til klokken 23 på kvelden før det ble skikkelig mørkt. Som vanlig er disse blikkstille nettene noen fantastiske naturopplevelser og jeg koser meg skikkelig når mørket har lagt seg over havet og stjernene blinker fra en skyfri himmel.

I de første buktene var det lite fisk å se bortsett fra noen rødspetter og skrubber enn nesten finner over alt. Men så etter å ha søkt en times tid dukket det opp to mindre piggvarer. Det var stas og selv om de ikke var store var det godt og se at noen endelig var på plass. Jeg lurte begge som bare lå med 4 meters mellomrom på store sandmark jeg hadde gravd tidligere på dagen. Begge piggvarene ble satt tilbake igjen etter fotografering, så får vi håpe de kommer tilbake en god del større om et år eller to.

Litt senere kom jeg over flere store kantnåler som lå og jaktet smådyr helt i overflaten. Denne gangen hadde jeg med et micro utstyr og de var skikkelig i jakthumør og tok de små mysisene (bitte små reker) med en gang de kom innenfor rekkevidde. Veldig artig å se hvordan disse tar agnet, de skyter ut trompeten og snapper i seg agnet lynraskt. Husk å la de få litt tid så du får satt kroken eller så faller de som oftest av kroken like raskt som de har bitt på.

Utpå natten kom jeg over en lomre også. Akkurat det var ganske gøy siden det er over et år siden jeg så en slik sist på så grunt vann. Tidligere år har jeg ofte kommet over en god del av disse men nå har det altså vært en sesong uten å se dem. Jeg kom også over en tunge like før jeg gav meg. Begge de to sistnevnte fiskene ble tatt på sandmark og blir helgens middag. Helbakt i ovnen, jeg sier ikke mer. Det blir et skikkelig herre-måltid.

Det kan virke som nattfiske-sesongen kommer til å vare en stund til, og det er jo fint. Fint er det også at det er mye sjøørret å se i nesten hver eneste bukt. Årets første havabbor ble også spottet, så det er ting på gang. På den negative siden kom jeg nok en gang over et ulovlig satt ørretgarn. I en av buktene stod det et fjordgarn med korklinen helt i overflaten. Garnet var umerket og var dermed også til fare for båttrafikk. Dette kunne heller ikke forveksles med et lovlig sildegarn siden det hadde større masker. Er det noen som vil ha det tilbake kan de kontakte Politiet i Lillesand. Det vil i så fall bli det dyreste garnet de noen gang har satt, slik fauna-kriminalitet må vi bare få slutt på.

Her ser du forresten hvordan den nye fiskeappen som kommer 1.juni har en fiskegjenkjennings funksjon, ganske kult!

Asgeir