Raskeste vei til havabbor fangst! (tips og trix)
Havabbor er en av drømmefiskene å få på stang i Norge. Det er nesten ikke noe fisk som er så spennende å jakte på, og nesten ikke noen som gir så stor tilfredstillelse og klare å fange. Samtidig gir havabboren en av de råeste kampene. Den er garantert en av de sterkeste fighterne kg for kg i sammenlignet med andre fiskeslag her til lands. Det er heller ikke negativt at den er en av de mest eksklusive matfiskene, og at den også kan oppnå svært pene størrelser. Du fanger den like godt med slukstang som med fluestang. Problemet med havabboren i Norge er at den ikke er særlig tallrik, og er ganske vanskelig å fange. Du må rett og slett ha kunnskap, og være en god fisker for å lykkes. Det er altså sjelden at flaks eller fiskelykke holder når det kommer til å fange havabbor.
Kunnskap kommer ikke rekende på en fjøl, og det tar som regel mange år å bli en så dyktig sportsfisker som gjør at du kan lese fiskeområder og finne riktige teknikker for flere forskjellige arter. Jeg har fisket havabbor i mange år, og har som kanskje noen vet en del erfaring med mange fiskeslag. Det å lære å lese fiskeområdene og beherske ulike teknikker er nesten alltid veien til suksess, også når det kommer til havabbor. I år nærmer jeg meg 20 havabborer landet på stang, og det er neppe fordi Lillesand er så mye bedre fiskeplass enn andre steder. Det er nok heller fordi jeg vet hvor havabboren trives på min hjemmebane. Flere andre, og sikkert også dyktigere havabborfiskere enn meg har nemlig knekt noen koder. Det handler om å finne fisken, riktig teknikk og valg av lokkemiddel. Jeg tenkte nå at jeg skulle dele denne kunnskapen her, slik at flere kan få en raskere vei til denne fantastiske fisken. I den sammenheng er det tre hovedpunkter du må kunne. Fiskeplass, utstyr og teknikk.
Leveområde/fiskeplass for havabbor
Det aller viktigste er selvfølgelig å finne fisken. Er du ikke på riktig plass blir det lite fisk i hoven. Havabboren elsker ålegress og strender med tilknytning til stein. Dietten til havabbor er nesten alltid småfisk og krabber. På sandstrender hvor det er enkelte større stein, skjær, holmer eller odder som stikker ut, jakter havabboren både på tobis og krabber. Den beveger seg gjerne i marbakken hvor det går fra grunt til dypt, men våger seg langt grunnere i ly av mørket eller i dårlig vær. Ålegress er om mulig et enda sikrere fiskeplass etter havabbor. Ålegresset er grunnområdenes korallrev. Her finnes mengder av forskjellige små byttefisk samt krabbe og annen føde som havabboren elsker. Samtidig er ålegresset det perfekte skjul og gjemmested for havabboren på grunt vann.
Jeg ser ofte 2 til 5 havabborer går sammen i slike områder. I ålegresset beveger de ser rolig rundt og minner mer om en torsk enn en rask jeger. Den roter rundt nedi gresset, og blir den skremt stikker den bare ned under vegetasjonen og gjemmer seg. Ålegress områdene er ikke alltid så lett å finne hvis du ikke er lommekjent, men nå har vi fått lagt inn de kjente ålegress lokasjonene i den nye Fishbuddy-appen. Dermed kan du lett og effektivt finne og fiske av de beste havabbor-plassene i området du befinner deg. For meg har kjennskapen til alle disse ålegress/sjøgress lokasjonene virkelig gjort at fangstene har økt kraftig. Jeg kan kjapt fiske av mange ålegress forekomster vist i appen (det er også en del håndtegnede havabborplasser også i samme app) Ålegresset er markert som et «gress-symbol» og finnes i Fishbuddy egen utviklet kart og satelittfotos. Du må ha premium-funksjonen for å få alle de forskjellige kart og funksjoner i appen. Det er allikevel bare småpenger (399,- pr år) Du får i tillegg tilgang til 60 000 håndtegnede fiskeplasser på over 20 arter langs hele Norges kyst, samt en unik oversikt over de fleste ferskvann og fiskene som lever der.
Fiskeutstyr for havabbor
Kosten til havabboren er altså mest småfisk og krabbe. På de britiske øyene og sydover fiskes det mye etter arten med forskjellig naturlig-agn, og dermed også mye med krabbe. På sandstrender kan dette være meget effektivt, men det krever at du har utstyr for dette, både når det kommer til takkel og ikke minst lodd, agn og øvrig utstyr. Vil du lese litt om det kan du sjekke linken her.
Det er nok oftest mest praktisk å fiske vanlig spinnfiske med fiskeimitasjoner. Jeg har brukt flere år på å finne frem til det som nå er min soleklare favoritt. Savage Gear sin sandeel har vært helt unik, og bare i høst har jeg rundet 15 havabbor på denne ene jiggen. Utover den bruker jeg også noen Berkley wobblere fra 9-11cm. Wobblere er spesielt bra når det er større grunnere partier jeg ønsker å fiske effektivt over. Savage Gear Sandeel er altså den som fanger flest fisk her i mitt område. Jeg bruker gjerne fargen «khaki» når det er sol, men velger en med mer blink og reflekser i når det er overskyet (green silver). Størrelsen 22g og 12 cm er favoritten, men også 33gram funker greit. I skikkelig ruskvær eller i farget vann går jeg for de mer sterke fargene. Jeg fisker altså ganske lett og bruker samme utstyr som på sjøørret eller abbor i ferskvann. Det vil si en haspelstang rundt 7-9 fot med slukvekt fra 5-20g eller opp til 30g slukvekt. Haspelsneller rundt 2-3000 størrelse med 0,17 FireLine. Fortom 0,35 mm Trilene Fluorocarbon.
Det viktigste for fluefiskeren er å bruke riktig synkegrad på linen. Det å fiske effektivt på riktig dyp er ganske avgjørende selv om havabboren ofte kan ta lang fart og hugge helt i overflaten. Er fisken skikkelig i hugget og på grunne områder kan du fiske med et ganske vanlig WF intermediet line. Det mest av tiden vil jeg allikevel gå med et synkesnøre og en fortynget flue. Den fisker av på et par meters dyp eller mer. Spesielt når havabboren står i ålegresset og utenfor marbakken på dagtid er det en fordel å fiske litt dypt. Bruk helst rundt 0,30 i spiss og bruk fluer som imiterer langsmale småfisk. Diverse decivere og streamere er medisinen, og ikke vær redd for å bruke de aller største fluene i boksen. Tropiske tarpoon, snook fiskeimitasjoner og krabber fungerer også bra.
Teknikk for havabbor
Både når det kommer til flue og haspelfiske gjelder det altså å finne fisken, og fiske effektivt slik at du presenterer lokkemidlet på en god måte. Med sandeel jiggene kaster jeg kort men presist langs eller inne i lommer i ålegresset, for deretter å jigge shaden inn ganske rolig «dansende» en meter over bunnen eller så. Ålegresset i mitt område har ofte store innslag av en lang Martaum (lang trådformet brunalge/tang) som er svært irriterende fordi den ligger helt opp og bortover overflaten. Dermed henger den seg fast på kroken og ødelegger presentasjonen av lokkemiddelet. Jeg prøver derfor å fiske i lommer mellom det. Jeg bruker altså mye fluestangen der hvor forholdene er «renere», og haspel hvor jeg må fiske i lommene.
Fisker du kun med flue gjelder det også å få fluen til å oppføre seg så naturlig som mulig i forhold til hva du ønsker å imitere. Vær alltid beredt når huggene ofte kommer som lyn fra klar himmel, og har en kraft du sjelden vil oppleve på andre fisk her til lands. Et tips er også å holde et ganske hardt press på fisken. Havabboren har nemlig en tendens til å gå ned i ålegresset, og da skal du være heldig om du får reddet fisken. Har du fiskeimitasjon i enden av snøret gjelder det å få shaden eller fluen til å oppføre seg som en fisk. Jeg har ikke merket at stor fart på lokkemidlet har gitt mer hugg, heller tvert om. La lokkemiddelet i enden av snøret få jobber godt der du tror fisken bor. Havabboren har tydelige huggperioder og kan være skikkelig «på og av» slik som andre fisk. Det gjelder derfor å gi samme området flere sjanser selv om du ikke merker noe liv de første gangene. Samtidig er havabboren en vandrer slik at de kan flytte seg fra område til område i løpet av ganske kort tid. Speid alltid etter byttefisk, og bevegelser i overflaten. Det kan være et sikkert tegn på at havabboren er aktiv.
Husk også at både ålegress og slike strand-partier jeg har nevnt over ofte også er tilholdssted for mange andre flotte sportsfisker. Spesielt får jeg mye torsk, lyr og sjøørret på disse plassene. Det kan være en god ide å ta disse som matfisk, og slippe tilbake de fleste havabborene. Det er sjelden smart å spise opp hobbyen sin. Igjen er måtehold viktig og spesielt på en art som havabbor, men det er selvfølgelig lov og ta en matfisk en gang iblant.
Skitt havabborfisk, det er sesong hele den varme årstiden!
Asgeir