Facebook ikon Instagram ikon
23. april, 2024 - artsfiske Nattfiske

Så starter nattfiskesesongen

Da har nattfiskesesongen så vidt startet på Sørlandet. På grunn av den kjølige våren har det tatt sin tid før det har blitt noe særlig bevegelse på de flate. Vanligvis er april en god måned, men fordi vanntemperaturen har vært så lav har det hele forskjøvet seg noen uker. Det vil si at mai blir bra, hvis vinden står oss bi. Som vanlig trenger vi ganske stille og rolige netter for å utføre dette fisket, spesielt fra land og båt, bruker du vannkikkebrett vadene kommer du jo unna med det meste.

Jeg starter som regel når sjøtemperaturen i overflaten stiger over 7 grader, og det har den altså nå endelig gjort. Før «riktig» temperatur er det lite å se av byttefisk og derfor også lite flatfisk å se også. Selv de mindre flyndrearten er nok avhengig av at have livner til etter en kjølig vinter, og at alle små og mellomstore organismer begynner å bevege seg på grunt vann. Børstemarker er nok yndlingsretten for mange av dem.

Flyndrefiskene kommer uansett inn i puljer og ofte ser du flere av samme art samtidig med ujevne mellomrom hele året når forholdene er gode. Piggvar og slettvar gyter i tillegg i flere omganger. Det vil si at de kan gå litt dypere for å gyte, for så å komme inn på grunt vann flere ganger i løpet av våren. Det vil si at du har perioder som er gode og perioder som er dårlige selv om temperaturen ser ok ut. I tillegg må du ha god sikt i vannet, og det kan ofte være en utfordring når vanntemperaturen stiger for mye. Alger, pollen og maneter tiltar i takt med at temperaturen.

På de to første små turene mine i mai har resultert i noen pene tunger og lomrer. Det ser ut som de kommer inn noe før varene, men jeg spottet også en pen slettvar som ikke ville ta før den ble skremt. Det er selvfølgelig mengder med skrubber, sandflyndrer og rødspetter også. For min egen del prioriterer jeg de litt mer sjeldne akkurat nå. Ellers ser jeg som vanlig mye vanlig fisk som sjøørret, torsk, lyr og småfisk. Årets første havabbor ble også spottet, så det er mye å glede seg til fremover, både når det kommer til natt og dagfiske i sjøen.

Så langt er beholdningen 5 tunger og 4 lomrer. Et par er tatt som mat, men de fleste er satt tilbake igjen. For meg er det ganske viktig at ikke alle blir drept og spist. Dette er fisker som vi gjerne vil beholde i sjøen, og akkurat nå er de fulle av rogn og melke. Et lite uttak er allikevel på sin plass og et utsøkt tunge-måltid kan en godt unne seg dagen etter en nattfiske økt. Både tunge og lomre regnes som noen av det beste som finnes i havet, og 1000,- kr pr kg er ikke uvanlig å ta over disk. På restaurantene koster de jo mye mer, disse flatfiskene går ofte under navnet Sole på menyene i utlandet.

Jeg må også nevne at jeg har kjøpt meg en ny hodelykt for nattfiske. Jeg har 5 stykker (minst) men alle har sine utfordringer og blir nå mere reservelykter. Veldig mange spør meg nettopp om valg av lykt og nå har jeg altså funnet en som fungerer veldig bra for meg. Valget falt på en Ledlenser H15R. Den har et godt og sterkt lys, samt en boost som varer noen sekunder. I tillegg kan du justere styrke og lysstråle enkelt. Batteritiden er også bra. I tillegg kan du kjøpe ekstra batteri (slik at du kan bytte under fiske), og en lengre ledning hvis du ønsker å feste batteriet lengre ned eller i lommen istedenfor bak på hodet. Altså et godt valg til rundt 2000,- Du kan lese mer om disse hodelyktene hvis du klikker her!

Det er altså om natten det skjer, ha et fint vårfiske!

Asgeir