Slik fanger du din egen juletorsk.
For mange er juletorsken like viktig som ribbe og pinnekjøtt til jul, og for enda flere er juletorsken et perfekt og sunt bidrag til et måltid innimellom alle dagene med fet og kraftig kjøttkost. Her kommer noen gode tips for deg som har lyst til å fange denne flotte fisken selv, med stang og snelle. På den måten får du i tillegg til god mat, også litt mosjon og mulighet til å oppleve kysten nå mens den er på sitt vakreste.
På Sørlandet har juletorsken lange tradisjoner, og den har sikkert bidratt til at det har blitt god mat på bordet til jul selv under tøffere tider, flere generasjoner tilbake. Etter hvert har andre tradisjoner og annen mat tatt mer og mer over, mange bruker imidlertid torsken som et supplement på selve julaften eller i dagene før eller etter. I år gjør den milde starten på vinteren sitt til at juletorsken er ekstra enkel å få tak i. Det er ingen snø langs svabergene og det er ingen is på fjorden. Det gjør at du praktisk talt kan fange torsk over alt med fiskestanga.
En av hovedgrunnene til at torsken anses som god julemat nå er at den er ekstra fin på denne tiden av året. Torsken har nå i desember enda to – tre måneder frem til gyting. Det betyr at det meste av fiskens næringsinntak går direkte til å feite seg opp slik at den blir av ypperste kvalitet. Den har brukt hele sommer og høsten til å vokse seg stor og er altså i topp form nå.
Torsken trives godt i det kalde desember vannet, og trekker helt grunt akkurat nå på leting etter mer mat. Det gjør at den er lett å finne, og lett og fange. Dessuten gjør det kalde vannet og luften på denne årstiden sitt til at fisken holder seg ekstra godt etter fangst. Torsken er kort fortalt på sitt aller beste nå, og en god kandidat istedenfor eller i tillegg til annen julemat.
Det er flere måter å fange torsk på med stang å snelle som er effektive på denne årstiden. Du kan godt pilke og agnfiske den i fra båt. Du kan dorge den i fra båt, eller kastefiske med sluk eller agn i fra land. Du kan altså fange den på flere forskjellige måter både fra båt og land. Det faktum at torsken nå trekker inn fra dypet og inn på grunt vann, gjør altså at den er lett tilgjengelig over alt der du lett kan komme til på denne årstiden. Du finner den like gjerne inne i fjordene, og i buktene, som ute på grunnene utaskjærs. Du trenger altså ikke til havs, du kan like godt fiske bynært på brygger og på badestrender i nærheten av der du bor.
Siden torsken nå har trukket helt grunt, gjerne på mellom 0-20 meter er det viktig å tilpasse fiske etter dette, og det er nok her de fleste gjør feil fordi de prøver seg på samme fiskemetoder som de gjør når torsken står dypere resten av året. Her kommer derfor mine beste juletorsk tips for å lykkes med desember fiske: Båtfiske etter torsk i Desember: Finn plasser som er mellom 10-20 meter dypt og hvor det er ganske flat bunn. Prøv å finne en renne mellom topper, eller inne i en bukt. Dette er områder som nærmest blir som en trakt eller «motorveg» for fisken. Torsken følger bunnen på jakt etter mat og slike innsmalninger samler mange fisk på samme område. Ønsker du å pilke lønner det seg å bruke en så lett pilk som mulig, gjerne rundt 40-200 gram. Bruk gjerne et par opphengere i form av gummimark, jigg eller blekksprut. La den ene står nær pilken (30cm) og neste en meter over der igjen. Test ut en fargerik gul/rød pilk og en sølv og se hva torsken foretrekker. Beiter den på sild og annen fisk vil den helst ha den blanke, spiser den mer krabbe og bunndyr tar den gjerne den fargerike varianten. Som opphenger kan du variere mer på fargene, for å se hva som fungerer best den aktuelle dagen du er ute å fisker.
Et godt tips for pilkefiske er å drive rolig og dunke pilken i bunnen innimellom. På den måten vekker du fiskens oppmerksomhet mer fordi den lager lyd og virvler opp ting fra bunnen. Bruk rolige og små rykkvise pilkerykk, og varier teknikken noe hvis du ikke får fisk. Du kan også agne pilken og opphengeren med for eksempel reke eller biter av sild.
Rent agnfiske er minst like effektivt som pilkefiske. Jeg bruker gjerne en såkalt bom slik at jeg kan få en agnet krok på bunnen, og to kroker som opphenger over den. Hvis ikke du har en bom kan du bare ha et lodd eller pilk uten krok nederst, og ha krokene på linen over. Jeg bruker noen gummiblekkspruter, slangebiter eller perler med farge foran kroken for at fisken lettere skal se agnet. Som agn bruker jeg strimler av makrell, sild, kokt eller rå reker. Du kan også bruke innmaten i blåskjell eller forskjellige varianter av Berkley Gulp, som er et kunstig fremstilt agn som er svært effektivt. Gulp får du kjøpt i fiskeutstyrsforretninger sammen med krokene og bommen.
Når du fisker med agn er det også best å drive rolig eller ligge helt stille. Torsken har en svært god luktesans og vil finne agnet i løpet av noen minutter hvis den er i nærheten. Uansett om båten driver eller ikke, er det en gang i mellom lurt å løfte på bommen/loddet for å lage litt lyd og vibrasjoner i vannet, det gjør at fisken lettere får øye på godbitene du presenterer.
En annen effektiv fiskemetode på denne årstiden er å dorge i fra båt, eller kylpe som vi kaller det på Sørlandsk. Det er å kjøre rolig over grunne partier med lokkemidler etter båten. På den måten får du fisket over store områder. De vanligste lokkemidlene er å bruke wobbler, eller gummimark. Du kan også bruke store spinnere, sluker eller jig. Det er altså mye forskjellig som duger siden torsken nesten er altetende. Det gjelder imidlertid å dorge i en rolig fart slik at det du har i enden av snøret går like over bunnen. Du tenger bare ha snøre ute 15-30 meter bak båten og 1-3 knops fart er nok siden torsken egentlig er en ganske treig svømmer. Test ut litt forskjellige farger, men vanligvis er det enten fargerikt (rød-gul-grønn) eller blankt som fisker best også her. Du kan gjerne ha flere opphengere her også. Når du dorger kan det være lurt å bytte ut treblekrokene med en eller flere enkeltkroker, de er nemlig mye lettere å rive løs hvis de setter seg fast i bunnen.
Fiske i fra land etter torsk i Desember: Når du skal fiske i fra land med vanlig slukstang er det lurt å finne plasser hvor det er 1-10 meters dyp. Gode fiskeplasser er bukter og odder med flat men variert bunn (leopardbunn). Det kan like godt være plasser ytterst mot havgapet som langt inne i fjorden. Torsken patruljerer disse områdene helt nede ved bunnen. Det er derfor viktig slik at du dekker over mest mulig område med kastene dine. Er det stille og klart kan det være lurt å stille seg på en høyde og titte utover med polaroidsolbriller. Da vil du ofte se om det er torsk der, finner du en kan du være ganske sikker på at det er flere i området.
Hovedutfordringen er å fiske rolig og grunt nok uten at du setter deg i bunnen. Det er derfor viktig at du ikke bruker et for kompakt eller tungt lokkemiddel som synker raskt. En sluk, wobbler, jigg eller kombinasjon av dette er best. Det er ofte en fordel at det har en stor overflate og at det er fargerikt og at du kan sveive det lokkende like over bunnen. Stopp gjerne innimellom slik at det du har i enden av snøret faller til bunnen, det lokker ekstra godt.
Jeg bruker oftest en skjesluk og setter på en enkelkrok med jigg hale på enden. Enkeltkroken er lettere å løsne hvis du setter bunnfast. Jiggen på kroken gjør at den synker saktere, får mer farger, og mer lokkende gange. Det finnes også varianter av jigger med lukt og smak, de er ekstra fristene for fisken.
Du kan også fiske med agn etter juletorsken i fra land. Finner du deg en god plass (som fortalt over) så tar du et lodd eller en tung sluk (uten krok) i enden av snøret. Som opphenger bruker du et par kroker du agner med biter av makrell-sild, kokt eller rå reke. Du kan også bruke innmaten i blåskjell eller Berkley Gulp. Kast ut med en stang eller to, og stram opp snøret og følg med på stangtuppen. Etter 10 minutter tar du inn noen meter eller gjør et kast slik at du ofte flytter agnet rundt i området. Varierer du med flere kroker i flere størrelser når du agnfisker i fra land risikerer du også å får mye annen fisk som for eksempel steinbit, hvitting, lyr og rødspetter!
Da er det bare å benytte de korte dagene på best mulig måte, nemlig ute i naturen ved kysten. Har du ikke fiskeutstyret du trenger så ta turen innom din lokale fiskeutstyrsforhandler, der får du gode råd og riktig utstyr til dette fiske. Det trenger heller ikke å bli særlig dyrt, i alle fall ikke hvis du sammenligner med hva du må kjøpe torsken for hos fiskehandleren. Det skal ikke mange fisketurer til for å tjene inn et godt fiskeutstyr, og gleden ved å fange selvfanget fisk kan ikke kjøpes for penger. Det må oppleves!
Oppskrift på juletorsk. Juletorsken kan lages på mange vis, men ofte er den enkle metoden best. For at kvaliteten skal bli best mulig er det viktig at fisken bløgges og renses så raskt som mulig. Det er også lurt å la torsken ligge en dag å «modnes» i kjøleskapet før den brukes. På den måten blir den ren, hvit og fast i fisken. Kok opp vann med salt, pepper og laurbærblad. Legg fisken forsiktig i og la den trekke til den så vidt slipper beina. Ca 10-12 minutter. Server fisken helt nykokt med sandefjordsmør, kokte poteter og gulrøtter. Sandefjordsmør lager du enkelt på følgende måte: Kutt smøret 200g i terninger og temperer det. Ha fløten ½ dl i en kjele og kok opp, pisk i en og en terning med smør til sausen blir tykk og fin. Smak til med sitronsaft salt og pepper. Sausen må ikke koke, da vil den skille seg. Ved servering røren du inn den finhakkede persillen.
NB! Direktoratet har kommet med nye regler for torskefiske med stang i år. Det vil si at torsken er fredet fra Svenskegrensen til grensen mellom Telemark og Aust-Agder hele året. I tillegg til dette er det fiskeforbud i noen såkalte gytefjorder i områder helt ned til Lindesnes i månedene januar, februar, mars og april. I disse utvalgte fjordene er det ufattelig nok altså ikke lov til å fiske noen arter unntatt sjøørret i dette tidsrommet. Et forbud mange har reagert sterkt på. Uansett må du nå sette deg inn i de lokale reglene.
I FiskHer Appen, har vi lagt inn mengder med gode torskeplasser der du bor.
Asgeir