Facebook ikon Instagram ikon
15. april, 2023 - Nattfiske

Slik fisker du om natten (kikkfiske med lys)

Her kommer et innlegg hvor jeg viser de mest aktuelle nattfiske-teknikkene på sjøen. Jeg tar for meg det vi kan kalle kikk-fiske. Det vil si et fiske etter de artene vi oftest ser på grunt vann, og kan finne og fiske på med bruk av lys.

Et nattfiske i sjøen bedrives vanligvis fra land, vadende eller i fra båt. Alle metodene kan gi meget gode og ikke minst veldig spennende fangster. Det er nemlig slik at veldig mange arter trekker inn på grunt vann i ly av mørket om natten. Da gjelder det å komme innpå dem, og plassere riktig type agn slik at fisken tar kroken. Den største fordelen er at du kan fiske målrettet på den enkelt fisk du observerer, og dermed også på arter som nesten er umulige å fange på blindfiske om dagen.

Du kan fiske i mørket hele året. Det er allikevel langt færre arter som går grunt i det iskalde vannet om vinteren enn om sommeren. I den lyseste tiden er det imidlertid lange kvelder og dermed lite mørke å fiske i. Derfor regner vi ofte vår og høst som toppsesong for denne type kikkfiske med lys jeg nå skal dele erfaringer rundt.

Her kommer de vanligste metodene:

Nattfiske fra land og brygger:

Nattfiske kan godt foregå fra land eller brygge i mørket. Vanligvis kikker enn da med hodelykt eller håndholdt lykt nede i vannet. Flere plasser kan gatelys eller annet fast lys der du fisker også være godt nok til å se fisken som ofte kan samles der, nettopp fordi det er en lys-kilde. Jeg vil uansett anbefale å ha en hodelykt som gjør at du hele tiden styrer lysstrålen i den retningen du kikker. På en del arter som for eksempel tangbrosmer, kvabber, paddetorsk og sjøørret bør du ikke bruke lys annet enn når du plaserer agnet. Det er fordi disse og flere arter er lyssky og vil neppe bite med en lysstråle rett på seg. Flyndrer, varer og ulker bryr seg ikke nevneverdig av lyset, og stoler mer på kamuflasjen sin. Steinbit, torsk, havabbor og lyr er ganske greie å lure, bare du demper styrken på hodelykten til det laveste når du bedriver selve agn-presentasjonen.

Uansett hva du prøver deg på fra land bør du finne plasser som ligger helt i le av vinden eller fiske på vindstille netter. Du trenger nemlig en helt blank overflate uten krusninger for å kikke ned i vannet. Ofte vil du finne slike plasser rett under brygger der det er fralandsvind. Det er selvfølgelig også en fordel at vannet er klart, og at det ikke nylig har vært et regnvær som har lagt ferskvann på toppen av saltvannet. Sistnevnte gir ofte uklar sikt i de øverste vannlagene nær utløpet av avløp og vassdrag.

Selve fisketeknikken må tilpasses den enkelte art, både når det kommer til utstyr og agn. En del av tangbrosmer og paddetorsk kan fiskes ved å plassere et agn eller flere passivt nede iblant steinene i en ur. Her bruker enn ofte bare krok, lodd og agn. Kokt reke er en favoritt. Etter en stund drar du bare opp og sjekker om det sitter noe på kroken. Andre arter som for eksempel flyndrer leter du etter visuelt og plasserer gulp-mark, sandorm eller en rekebit rett foran dem. Noen ganger må du bevege litt på agnet for å få vekket oppmerksomheten. På andre arter gjelder det å bruke forskjellige teknikker for å få plassert agnet der fisken leter etter mat. Som regel er det greit å bruke en litt lett og enkel haspelstang, og bruke ganske lite lodd og diverse agn du vet arten liker rett foran der du ser fisken beveger seg.

Nattfiske vadende med eller uten vannkikkebrett:

Et populært og et ganske effektivt nattfiske er å vade på langgrunne områder. Dette kan gjøres på forskjellige type biotoper, men ofte finner du mest på steder med sand. Det kan godt være innslag av grus, stein og skjell. Det hele handler om å finne plasser der de fiskene du søker befinner seg nattestid, og hvor du faktisk har mulighet til å oppdage dem med lys. Typiske badestrender er de mest populære stedene å fiske vadene fordi du da kan søke over store områder, uten å gå ut av vannet. Du kan godt gå og kikke med lys på slike steder i vadere på netter som er helt vindstille. Dessverre vil du snart få erfare at selv små bølger og krusninger vil ødelegge sikten. Dermed mister du også evnen til å fiske målrettet. Det å kunne se godt og plassere agnet rett foran fiskens munn er helt avgjørende for å lykkes, derfor finnes det et godt hjelpemiddel, nemlig vannkikkebrettet/vindu som du legges på vannet foran deg og ser igjennom.

Er det krusninger og bølger kan du altså bruke et såkalt vannkikkebrett, eller vindu som det også kalles. Vannkikkebrettet kan du nesten bruke uansett forhold så lenge sikten i selve vannet er ok. Selve glassflaten fungerer da som en kikkeflate hvor du ser ned i vannet med hjelp av lyset fra hodelykten. På samme måte som du ser inn i et akvarium. Kantene på siden av vinduet sørger for at ikke bølger skvulper inn over glasset. Du kan velge om du vil ha glassflaten på innsiden tørr og ren, eller om du bruker et tynt lag med vann. Begge ting fungerer. På et slikt kikkebrett kan du også plassere flere stenger med forskjellig agn slik at de står klar til de ulike situasjonene og arter som dukker opp i lyset under brettet. Vanligvis er det mindre arter som du finner ved å saumfare bunnen undrer brettet på grunt vann, men ofte kan det dukke opp større fisk som for eksempel piggvar og slettvar også. Fisket vadene med vannkikkebrett er et veldig artig, spennende og «nær naturen» opplevelse som jeg virkelig kan anbefale alle å prøve.

Nattfiske fra båt:

Det å fiske i fra båt foregår i prinsippet som annet nattfiske, bortsett fra at du er mer mobil og kan fiske av flere fiskeplasser raskere og mer effektivt. Jeg bruker som regel å stå på baugen med hodelykt og speide etter hvert som jeg kjører båten rolig over buktene med en fjernstyrt el-motor. En front montert i-pilot er den absolutte beste løsningen fordi du kan manøvrere samtidig som du fisker. Det vil nok til dels også være mulig å ro hvis dere er flere i samme båt, men husk at bølger fra båt og årer også kan ødelegge sikten ned i vannet.  Fra baugen på en båt får jeg et godt overblikk og kan speide etter fisk så dypt det er sikt ned i vannet. Igjen er du avhengig av blikkstille vann for å kunne se igjennom overflaten. Dessverre er det langt mellom slike netter som er blikk stille, men det er ofte mulig å finne områder helt inntil land i le, som allikevel kan fiskes av. Personlig har jeg hatt flere av mine flotteste fangster og blant annet flere norgesrekorder på slettvar på slikt kikkfiske om natten i fra båt. Samtidig er det selvfølgelig viktig å påpeke at du må være svært varsom når du fisker, og ikke minst når du kjører båt i mørket om natten.

Agn og utstyr:

Du kan i prinsippet bruke samme agn og utstyr som du gjør på vanlig fiske om dagen. Jeg vil imidlertid anbefale litt kortere stenger som er lettere å håndtere. Siden du ikke kaster noe særlig, er det heller viktig og ha kontroll på stangtupp, og dermed kunne presentere agnet på en fristende måte rett foran fiskens munn. Når du fisker vadene med eller uten vannkikkebrett, bruker jeg helt korte stenger på 3-4 fot, det gir best kontroll og de plasseres best i hvileposisjon på brettet også. Snelle og snøre kan være slik som du alltid bruker, men bruk gjerne fluorocarbon siste delen ned til en kvalitetskrok (berkley fusion) slik at alt blir usynlig for fisken. Et tips kan være å bruke en liten selvlysende perle rett over kroken som er agnet. På den måten er det letter å følge det med øynene slik at du får plassert det riktig foran fisken eller nede ved bunnen.

Siden vi oftest fisker på mindre arter og flyndrer, bruker jeg masse forskjellig agn. Ofte vil mysis (små-reker), og biter av kokt reke fungere på de fleste små-arter, så lenge du har tynt nok snøre og krok. Skjell er også en slager. Børstemark og sandorm er en favoritt på flyndrer, og noen ganger helt avgjørende for å få de særeste artene som for eksempel lomre og tunge til å bite. Disse børsteormene prøver jeg å finne, enten i sanden eller blant skjell på brygger eller på langgrunne områder. Skal du få de større piggvarene og slettvarene til å bite bruker jeg nesten alltid død brisling, tobis og ansjos. Disse presenteres på en liten treblekrok, og dirres rett foran fiskens til den forhåpentlig tar den «som god fisk». Småfisk til agn kan du selv fange, ellers så selges det av noen fiskeutstyrsbutikker og innvandrerbutikker. Et godt alternativ kan også være å bruke gummi jigger og shad som etterligner fiskens byttedyr. Bruk fiskeimitasjoner på de store og gulp mark på de mindre flyndre-artene. Ofte må du bevege kunstig agn litt mer naturtro enn naturlig agn for at fisken skal ta.

Jeg bruker alltid kraftige hodelykter med justeringsmulighet, det er en stor fordel. Det er svært stor kvalitetsforskjell, og ikke mist på hvor lenge du kan lyse før de må lades på nytt. Jeg har mange modeller fra 1000-3000 lumen og alle har sine begrensninger og levetid. Som vanlig får enn ofte det enn betaler for, så her er det bare å sondere markedet på hva som passer for ditt bruk. Husk også at den ikke bør være for tung, og det er ofte lurt at du kan feste batteri-pakka nedenfor hodet. Det er nemlig en ganske stor påkjenning for hode og nakke og ni-titte ned i vannet i mange timer. Jeg ville også investert i noen gode neopren vadere og hansker for den kalde årstiden.

Jeg ønsker deg et godt nattfiske, den beste tiden er foran oss!

Asgeir